FILM I TEATAR

Anna Karina: Francuska ikona stila i legenda francuske kinematografije!

U 79. godini života napustila nas je zvijezda francuskog filma i modna ikona šezdesetih! 

14. prosinca u Parizu preminula je 79-godišnja glumica, ikona francuskog novog vala i vječna muza francuskog redatelja i filmskog kritičara Jean-Luca Godarda. Iako možda nije bila toliko poznata kao njezine suvremenice Brigitte Bardot i Catherine Deneuve, Anna Karina ostavila je snažan utisak na filmski, ali i modni svijet svojom vrlo chic, djevojačkom personom i stilom koji i dalje inspirira suvremene dizajnere širom svijeta.

Sa svojim tadašnjim partnerom Godardom snimila je čak sedam filmova tijekom 60-ih godina, među kojima i kultni film "Žena je žena" za koji je dobila nagradu za najbolju ulogu u Berlinu 1962. Svojim izražajnim, blistavim očima i nevjerojatnom osobnošću odavala je specifičan izgled tihe filmske zvijezde koji je istovremeno utjelovljivao samouvjereni duh generacije 60-ih. Unatoč uspješnim glumačkim ostvarenjima, javnost ju je najviše pamtila po turbulentnoj vezi i odnosu s fatalnim Godardom, čijim se filmovima svi rado vraćaju i danas. Ipak, i s Luchinom Viscotijem snimila je uspješni film "Stranac", baš kao i s R. Wernerom Fassbinderom "Kineski rulet''.

Osim glume, Anna je ostvarila zavidnu karijeru glazbenice; 2000. godine izdala je CD pod nazivom ''Une histoire d'amour'', snimljen s Philippeom Katerine, nakon čega je uslijedila uspješna koncertna turneja. Nakon toga je 2005. uslijedio film ''Chansons de films'', zbirka pjesama pjevanih u filmovima. Napisala je i dva romana, ''Jusqu’au bout de hazard'' i ''Golden City'', oba su dostupna samo na francuskom.

Foto: Instagram, Getty Image
Objavljeno: 16.12.2019. u 11:43
Tagovi: film, modna ikona

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p