FILM I TEATAR

Emotivnu predstavu koja je otvorila novu sezonu u zagrebačkom HNK morate pogledati!

Intrigantna predstava Arije Rizvić "64" nešto je što se ne propušta!

Sinoć je, na sveopće oduševljenje publike, u zagrebačkom HNK održana premijera predstave "64" redateljice Arije Rizvić. Ovaj kazališni komad prva je ovosezonska dramska premijera, ujedno i debi redateljice i glumice u nacionalnom teatru. Posebno emotivna predstava tematizira nemogućnost začeća i medicinski potpomognutu oplodnju, teme o kojima se u posljednje vrijeme mnogo priča, a koje su istovremeno intimne i javne.

"64" je kazališni komad nastao prema tekstu nagrađivane Tene Štivičić, a bavi se jednom od gorućih tema današnjice s kojom se bore brojni moderni parovi, a to je nemogućnost začeća. Glavni protagonisti su Eva i Danijel (Olga Pakalović i Igor Kovač), bračni par na pragu četrdesetih koji su se odlučili na velik korak u njihovom životu - dijete. Ipak na svim životnim planovima nagrizaju ih emotivne, financijske i egzistencijalne nesigurnosti i nažalost, iako su zreli, spremni i situirani, ne uspijevaju napraviti dijete. Činjenica da se moraju upustiti u proces potpomognute oplodnje primora ih da preispitaju svoju vezu i sebe same te sva svoja uvjerenja. Situacije u koje ih to dovodi su smiješne i bolne, dirljive i ponižavajuće, apsurdne i inspirativne.

Arija Rizvić, redateljica i glumica, do sada je postavila nekoliko predstava od kojih su brojne osvojile i velike nagrade, glumila je u raznim kazališnim i televizijskim komadima, a predstava "64" njezin je debi u Hrvatskom narodnom kazalištu. "Jako sam sretna i počašćena što sam za prvu režiju u HNK dobila upravo tekst Tene Štivičić i što se našom predstavom otvorila dramska sezona HNK posvećena ženama – autoricama i redateljicama i sretna sam što sam upravo i ja dio te priče. Imala sam prekrasan proces rada s genijalnom glumačkom ekipom koji su bili neizmjerna podrška. Posebno moram istaknuti i svoj autorski tim koji je vrijedno radio na svakom segmentu ove predstave – od scenografije, kostimografije, glazbe, svjetla, pokreta…. Sretna sam što je publika ovako primila predstavu i veselim se daljnjim reprizama”, izjavila je emotivna Arija nakon premijere.Nakon međunarodnog uspjeha drame Tri zime, praizvedene u National Theatre u Londonu i ovjenčane najprestižnijom nagradom za autorice na području engleskoga jezika Susan Smith Blackburn, Tena Štivičić u ovoj drami razotkriva intimu suvremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja. Onih vlastitih, iznevjerenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo.Ostale uloge u predstavi tumače Alma Prica, Dragan Despot, Lana Barić, Luka Dragić, Livio Badurina i Tesa Litvan. Dramaturgiju potpisuje Mirna Rustemović, scenografiju NUMEN/For use, kostimografiju Ana Fucijaš, skladatelj je Ivan Pešut, za scenski pokret zadužena Larisa Lipovac Navojec, a Ivan Lušičić i Ivan Štrok dizajneri su svjetla i projekcija. Premijeri predstave prisustvovala su brojna poznata lica iz svijeta kulture, a za dobru atmosferu nakon predstave zaslužni su bili Sax Gin i Puklavec Family Wines uz čija su se pića prepričavali dojmovi. Nakon premijere predstava će igrati večeras (petak 15. listopada) i sutra (16. listopada), te u petak 29. listopada u 19:30 sati. Više o ovoj predstavi, ali i cjelokupnom programu nove sezone HNK čitajte na službenoj stranici!

Foto: PR
Objavljeno: 15.10.2021. u 14:43

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p