FILM I TEATAR

Hit dramska serija Sanditon kao ultimativna ljubavna priča koja ne poznaje vrijeme ni mjesto

Ljubitelji Jane Austin bit će prikovani za male ekrane

Možda su od njene smrti prošla dva stoljeća, ali Jane Austen i dalje ostaje jedna od onih kultnih spisateljica čije se knjige iznova čitaju i čije radnje neodoljivo zaokupljaju misli svake nove generacije. Činjenica je da upravo nju ili mrzite ili obožavate. Ona je ujedno ultimativni romantičar koji je strastveno i nepogrešivo uspio ispričati neke od najvećih ljubavnih priča, ali i kritičar društva koji je bez pardona prozivao svaki kolektiv i pojedinca za sve ono što s istim ne valja. Njena djela jednako su relevantna i danas, godinama kasnije kad je naša stvarnost daleko drugačija od one u kojoj je Austen živjela i upravo se u tome krije njena brilijantnost.

Bez obzira jeste li za Jane Austen prvi put saznali zahvaljujući kultnim filmovima poput Ponos i predrasude, Razum i osjećaji, Emma ili pohlepno čitali i upijali svaku riječ iz njenih istoimenih romana, na Austen zasigurno niste ostali imuni i ravnodušani. Ona je jedna od rijetkih koja je uspjela istovremeno zaintrigirati svaku klasu društva i nametnut se kao istinska subverzivna heroina feminizma. No, iako je danas popularno prozvana „ženskom spisateljicom“ odnosno onom u čijim djelima isključivo uživaju žene, činjenice govore drugačije. Naime, marketinška priroda ovog doba učinila je svoje, no Jane Austen od samog početka uspijevala je zaintrigirati i mušku publiku koja je nerijetko pronalazila utjehu upravo u njenim riječima. Zasigurno najpoznatija je izjava Winstona Churchilla koji je jednom prilikom izjavio kako su upravo Jane Austin i lijekovi bili ključni za njegovu pobjedu u ratu.

Takve izjave i tvrdnje ključne su za ono što je Austen uspjela učiniti sa svojim posljednjim djelom. Naime, u svega sedam tjedana, neposredno prije svoje smrti, Jane Austen započela je pisati novi roman originalnog imena "The Brothers" koji je kasnije preimenovala u „Sanditon“. Svega 11 poglavlja uspjela su proizaći iz tinte i pronaći svoje mjesto na papiru, no i ona su bila dovoljna kako bi u potpunosti oformila karakter svakog lika i zarobila čitatelja u još jedan svijet koji živi po pravilima Jane Austen.

Temelj za radnju nove dramske serije iskoristio je Andrew Davies, britanski scenarist i producent kojem su upravo tih prvih jedanaest poglavlja poslužili kao srž serije i prve epizode, a njegov, jednako zanimljiv i kompleksan svijet još jedanput su pokazali kako je Austen i više nego poželjna i stoljećima nakon. Ove godine zagrebačka publika imala je priliku sudjelovati na svjetskoj New Europe Market konferenciji specijaliziranoj za TV i filmsku industriju. Renomirane svjetske produkcijske kuće nisu propustile istu, a između brojnih gostiju, predavača i radionica, svoje mjesto pronašli su i protagonisti serije Sanditon, Kris Marshal i Rose Williams, s kojima smo imali priliku popričati o radnji koja će, nesumnjivo, za male ekrane prikovati svakog obožavatelja Jane Austen.

Ona je Charlotte Heywood, ultimativna protagonistica čiji je lik utjelovljenje svakog prijašnjeg uz jedan neodoljivi obrat. Za razliku od dosadašnjih prijašnjih heroina, lik koji igra Rose Williams nije zaokupljen brakom odnosno potragom za mužem, ona je odviše usmjerena na sebe, no nimalo površno i isprazno, daleko od toga. Možda je lik Charlotte nastao u vrijeme koje je danas gotovo neprepoznatljivo, moć i talent Jane Austen oduvijek se krio u tome da zaokupi čitatelja radnjom koja ne poznaje vrijeme i mjesto i upravo je to razlog zašto će se ova povijesna drama zavući pod kožu svakog pripadnika millennial i Gen Z generacije."Igrajući ulogu s kojom imam toliko slobode te lika koji će samouvjereno reći ne ustaljenim društvenim normama, i više je nego inspirirajuće! Danas, više no ikad, smatram izuzetno važnim da svojim radom uspijevam pokazati neki viši cilj i svrhu, a lik Charlotte jedinistven je upravo iz tog razloga. Ne boji se reći ne i zauzeti za sebe, ne misli da je uvjetovana muškom rukom i radi po svom. S druge strane, još je zaista mlada i pomalo naivna, no situacije i okolina je uče kako je biti različit izuzetno hrabro.", rekla je Rose Williams kad smo je upitali o njenom pogledu na Sanditon i što ju je privuklo ka seriji. A s njom se složio i kolega glumac, Kris Marshall koji je zaista jednostavno sažeo kompleksnost serije. "Andrew Davies ima nevjerojatnu sposobnost da uvuče gledatelja u radnju kroz nekoliko sekundi i to radi s nevjerojatnom lakoćom. Svaki lik je slojevit, radnja je intrigantna, a glumiti muškarca u ovakvoj radnji izuzetno je zahtjevno. Točnije, razmišljati kao jedan muškarac zahtijeva predanost liku, ali i razumijevanje vremena. No Sanditon je odličan upravo zato što radnju nose žene bez obzira na snažnu mušku podršku." Naime, Charlotte ne traži ljubav, ljubav je ta koja nju pronalazi i utjelovljuje se u liku Toma Parkera kojeg igra Theo James. Nekoliko sudbonosnih situacija i preokreta u istinskoj Austen maniri, bili su dovoljni da ovaj nedovršeni roman učine još jednom povijesnom dramom koja, osim stvarne reprezentacije društva i ponašanja, pokaže kako je ljubav ultimativna pojava koja veže generacije. Ono što je posebno zanimljivo jest što je Sanditon podijelio mišljenje gledatelja baš kako je to nekoć bila u stanju učiniti i sama Jane Austen. Zapreke, igrice, strast i sirovost života isprepleteni su u jednom i ono što je za neke sretan kraj, za druge je razlog ljutnje. Da ne otkrivamo previše, morat ćete se prepustiti svijetu Jane Austen i Andrew Daviesa, zaboraviti na kočnice i rizik te jednostavno uživati, baš kao i u ljubavi.

Foto: NEM, imdb
Objavljeno: 26.12.2019. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p