FILM I TEATAR

Iva Kraljević : ‘’Scenu doživljavam kao prostor progovaranja, propitivanja i istraživanja!''

Uoči zagrebačke premijere, porazgovarali smo sa jednim od dvoje glavnih aktera predstave ''Buđenje''

Intrigantna predstava '’Buđenje'’ prema tekstu Brada Bircha, u režiji Aide Bukvić, svoju će zagrebačku premijeru imati 14. ožujka, a njeni glavni akteri mladi su glumci Iva Kraljević i Silvio Mumelaš.

‘'Buđenje’' je predstava nastala u koprodukciji Teatra EXIT i Osječkog ljeta kulture, a svoju premijeru imala je u Osijeku 6. ožujka. Na veliko oduševljenje publike, nakon premijerne, zagrebačke izvedbe koja će se održati 14. ožujka u 19 sati, predstava će u Studiju EXIT igrati još i 19., 20. i 21. ožujka, također u 19 sati. A zašto se o ovoj predstavi u posljednje vrijeme ne prestaje govoriti i raspravljati i zašto je već nakon prve premijere stekla pozamašan broj obožavatelja? Kao i obično, najznačajnije stvari su upravo one jednostavne, baš kao i ova sjajna predstava; Ona i On, protagonisti radnje, vode nas kroz tri životna scenarija s kojima će se poistovjetiti baš svatko, a zbog čega je vjerojatnost da ćete ostati ravnodušni gotovo pa i nepostojeća. Iva i Silvio svakodnevnu, naoko dosadnu rutinu malog čovjeka iznose na komičan, intrigantan i zabavan način, a par riječi o samoj predstavi, njenom stvaranju i hrvatskoj glumi uopće s nama je podijelila mlada glumica, jedna od dvoje glavnih aktera predstave, Iva Kraljević.Bliži se datum zagrebačke premijere predstave ‘’Buđenje’’. Jeste li uzbuđeni? Očekujete li pozitivne reakcije zagrebačke publike?

Uzbuđena sam i budna. Radujem se publici. Jako me zanima kako će reagirati na predstavu. Mislim da neće ostati ravnodušni, a to mi je najbitnije. Napravili smo zaista dobar posao. Ovaj proces je za mene bio važan jer sam otvorila nove glumačke prostore i susrela se sa stvarima koje do sad nisam radila. Ljudi će se prepoznati u tekstu, to je sigurno, a kakve će reakcije biti zaista ne znam. Naravno da se nadam pozitivnim jer drugačije ne bi imalo nekog smisla.

Predstava tematizira svakodnevne, naoko obične životne situacije mladih parova. Smatrate li da je jednako važno progovarati i o ovakvim ‘’problemima’’ malog čovjeka? Nedostaje li takvih tema na sceni?

Scenu doživljavam kao prostor progovaranja, propitkivanja i istraživanja. Progovarati i konstruktivno komunicirati o svim temama važno je kako u životu tako i na sceni. Mislim da toga na sceni nikada nema dovoljno. Čini mi se da često padamo u klopku sviđanja - nesviđanja, osobnog dojma i ukusa. Nije pitanje sviđa li nam se nešto ili ne, nego je li to dobro ili ne i ZAŠTO tako mislimo.

Ovo je prva vaša zajednička suradnja ovakvoga tipa; jeste li zadovoljni zajedničkim radom i suradnjom koju ste ostvarili kroz ovaj projekt?

Zadovoljna sam, zahvalna i sretna zbog prilike i rada sa Silvijem, Aidom i Kristinom. Bili smo ozbiljni, zabavni, ponekad i mahniti. Moglo bi se reći da se prilikom stvaranje dešavala neka vrsta predstave u predstavi.

Tijekom predstave radili ste i s našom poznatom redateljicom Aidom Bukvić. Kakvo iskustvo nosite kao mladi glumci?

Aida je bila Silvijeva i moja profesorica na akademiji, ali da, ovo nam je zapravo prva profesionalna suradnja ikada. Aida je uvijek podrška, dobro zna što radi i želi i jako voli glumce, a jednako tako je voljela Silvija i mene.

Smatrate li da je kazališna scena u Hrvatskoj na dobrom putu, posebice kada govorimo o mladim glumcima u usponu?

Ne znam što bih rekla o tome... Ponekad mi se čini da imamo toliko toga za pokazati i dati, a onda s druge strane mislim da smo potpuno poljujani, neslobodni i nedovoljno hrabri.Što biste iz ove perspektive poručili mladim nadama koji tek kreću na put u svijet glume?

Ne bih nikome ništa poručivala, samo znam da će im biti zanimljivije ako budu puno čitali, budu svoji i hrabri. Bilo bi dobro postaviti si iskreno pitanje zašto se žele baviti ovim poslom, i ako to nije neka luđačka strast neka se time ne bave, jer biti će nesretni.

Foto: PR
Objavljeno: 10.03.2020. u 10:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p