FILM I TEATAR

Ovog vikenda imate priliku pogledati premijeru odličnog filma koju nemojte propustiti!

Hrvatska premijera “Bosonogog cara” na zatvaranju ZFF-a!

Proglašenjem pobjednika i uz projekciju filma Bosonogi car, novog ostvarenja redateljskog dvojca Petera Brosensa i Jessice Woodworth, u potpunosti snimljenog u Hrvatskoj i u hrvatskoj koprodukciji, u subotu, 16. studenog, završava službeni dio programa dosad najdužeg izdanja Zagreb Film Festivala!

Film će na svečanoj hrvatskoj premijeri u kinu Tuškanac predstaviti producentica, scenaristica i redateljica filma Jessica Woodworth, glumac Titus De Voogdt, bugarski koproducent Stefan Kitanov, hrvatski koproducenti Boris T. Matić i Lana Matić (Propeler Film), kostimografkinja Morana Starčević, kompozitor Alen Sinkauz, kompozitor i glumac Nenad Sinkauz te glumci Darko Stazić i Hassan Abdelghani. Nakon otvaranja uz film o ostarjelom, bezidejnom gradonačelniku, Zagreb Film festival tako završava pričom o posljednjem belgijskom kralju koji postaje prvi car nacionalističke Nove Europe, a slavna Titova brijunska vila, gdje je 'Bosonogi car' i sniman, postaje mjestom definitivnog kolapsa ideje ujedinjene Europe.Domaćoj publici dobro poznati redateljski par sklon istančanom humoru i političkoj satiri čije filmove na ZFF-u pratimo još od Khadaka (2006) prvog dijela slavne trilogije koju čine još Altiplano (2009.) i Peto godišnje doba (2012.), u nastavku svog uspješnog Kralja Belgijanaca donose nove (ne)zgode neobičnog vladara (Peter Van den Begin) u stalnoj (neuspješnoj) potrazi za samospoznajom koja ga je u prethodnom nastavku odvela sve do više nego bolne jurnjave gudurama Balkana. Prema riječima autora „u svjetlu recentnih događanja u Europi kraljeva odiseja činila se po-malo kao nedovršeni posao“, zbog čega je i uslijedio nastavak – još jedna britka politička satira s brojnim povijesnim referencama u kojoj je ismijavanje postojano, a apsurdi uvjerljivi. 'Bosonogi car' nastao je u belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarskoj koprodukciji i u cijelosti je snimljen u Hrvatskoj, na Brijunima kao glavnoj filmskoj lokaciji te u Puli. Uloge u filmu tumače Peter Van Den Begin, Titus De Voogdt, Bruno Georis, Lucie Debay, Geraldine Cha-plin, Udo Kier, Siniša Labrović, Darko Stazić i Alen Sinkauz.Skladatelji glazbe Alen i Nenad Sinkauz bit će također gosti još jednog subotnjeg događanja koje ZFF organizira u sklopu programa INDUSTRIJA u Hrvatskom glazbenom zavodu od 13 sati. Riječ je o panelu Tko to tamo svira, otvorenom za javnost. S vodećim domaćim skladateljima filmske glazbe razgovarat će se o originalnoj glazbi kao elementu dramaturgije. Saznat ćemo na koji način dočaravaju atmosferu filma, kojim metodama nam približavaju likove ili pak is-tiču određeno raspoloženje vodeći nas kroz film. Uz braću Sinkauz panel će okupiti skladatelje Juru Ferinu i Pavla Miholjevića te Hrvoja Štefotića.

Bogat festivalski program nastavit će se i u nedjelju, dan nakon proglašenja pobjednika uz projekcije u kinu Tuškanac, MSU, KUC Travno i NS Dubrava.

Foto: PR
Objavljeno: 15.11.2019. u 14:12

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p