FILM I TEATAR

Ovog vikenda pogledajte odličnu predstavu koja donosi zanimljivu priču!

Faustov Mefisto u zagrebačkom HNK!

Budući da je pred nama vikend koji uvijek nastojimo provesti na zanimljivim mjestima popraćeni ugodnim društvom, pravi je trenutak da nadolazeće dane iskoristite za odlazak u kazalište. Kazalište je mjesto koje nas uvijek iznova osvaja posebnom vibrom, a pridodamo li tome i sjajnu predstavu koja igra u zagrebačkom HNK, potpuni doživljaj sigurno neće izostati.

Ovog vikenda, točnije u nedjelju 10.11. zagrebački HNK očekuje premijera predstave Faustov Mefisto koja je nastala u koprodukciji Aplauz teatra i Festum Umag. Glavna ideja ovog projekta zapravo je proslava trideset i pet godina karijere Slavka Juraga, glumca koji u predstavi igra glavnu ulogu Mefista. Ostatak glumačke postave čine Matha Jasna Bilušić, Nikša Kušelj, Lana Blaće, Marko Juraga te Momčilo Otašević i Arija Rizvić kojima ovo neće biti prvi put zajedno na sceni, kako onoj kazališnoj tako i televizijskoj.Radnja predstave prati Fausta koji se nalazi na vrhuncu glumačke karijere te je u godinama koje zahtijevaju poštovanje, ali tijekom proba stvari odmiču kontroli. Glumac - Faust ispada manipuliran i od kazališne i više sile, a nakon što je čitav svoj život proučavao i naučavao; filozofiju, teologiju, aritmetiku, astronomiju, alkemiju... u potrazi za odgovorima, odlučuje prodati svoju dušu. Mephistu u zamjenu za "još jednu priliku" - da još jednom proživi svoj život i da pokuša dokučiti odgovore na vječna pitanja. U adaptaciji Aplauz Teatra, odnosno Mire Muhoberac, Faust (Slavko Juraga) moli Mephista (Marko Juraga) da mu pokloni mladost čime se stvara novi kontekst Goetheove drame činjenicom da su dva glavna glumca otac i sin. "Put do pakla popločan je dobrim namjerama" - otac želi zaštiti sina od mogućih pogrešaka u životu, koje je i sam činio. Sin, s druge strane, dokazuje se ocu da je spreman "živjeti svoj život" no i dalje "opterećen" očevim pogledima na svijet stvara svoju istinu i gradi svoj život.

Autorski tim predstave čine redatelj Marko Juraga i ansambl te asistentica Matea Bračko, dramaturgiju potpisuje Mira Muhoberac, a za kostime je bila zaslužna Elvira Ulip. Scenografiju je osmislio Marko Juraga, a autori glazbe su Nikša Kušelj, Lana Blaće, Lovro Öhlhofer i Lovro Juraga, dok Faust band čine Lovro Juraga, Lovro Öhlhofer, Sandro Sušanj i Dorian Pritchard Scholz.

Foto: Studio Partum/Aplauz teatar
Objavljeno: 08.11.2019. u 15:14

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p