FILM I TEATAR

Ovogodišnja online varijanta ZFF-a otvorena je sjajnim naslovima, a jednako tako se veselimo i onima koji slijede!

Live prijenosom otvoreno je online izdanje Zagreb Film Festivala!

Ugodan mrak kinodvorana ove godine zamijenit će svjetlost s kućnih ekrana: najbolji filmski tulum u Hrvatskoj počeo je projekcijom filma Otac, a nastavit će se u ponedjeljak od 18 sati uz filmove Havel i Jeka. Direktor Zagreb Film Festivala Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta otvorili su putem internetskog prijenosa uživo u nedjelju navečer ovogodišnje, po mnogočemu posebno, osamnaesto izdanje Zagreb Film Festivala. Festival koji već gotovo dva desetljeća slovi kao jedna od najživljih domaćih manifestacija ove će se, epidemijom obilježene godine održati bez fizičkog druženja i bez zabava, ali će zato osam festivalskih dana ispuniti online projekcijama preko sto filmskih naslova, zanimljivim predavanjima i radionicama koje će moći pratiti publika iz cijele Hrvatske.

Najbolji online filmski tulum u Hrvatskoj počeo je projekcijom izvankonkurentskog naslova, miljenika berlinske i pulske publike, filma Otac u režiji Srdana Golubovića, a nastavit će se u ponedjeljak od 18 sati uz projekcije biografskog filma Havel u režiji Sláveka Horáka o slavnom češkom piscu i državniku, filma Jeka, vizualno očaravajuće razglednice s Islanda u režiji Rúnara Rúnarssona i drugih.

“Proteklih 17 izdanja Zagreb Film Festivala započinjali bismo pozdravom uvaženih predstavnika gradskih i državnih institucija. Predstavnika institucija, sponzora i stranih gostiju nema. Kina večeras nema. Odnosno, ima. Mi smo tu, ali ispred nas nema vas. Nema publike. Mi sad ne znamo tko nas sve gleda na svojim ekranima. Pa vas onda bez nekog posebnog protokolarnog reda od srca sve pozdravljamo i iskreno vam zahvaljujemo što ste ponovno uz nas na početku ovog, nazvao bih ga posebnog i drugačijeg festivalskog izdanja”, izjavio je Boris T. Matić.


Boris T. Matić

“Od početka pandemije, u proteklih 8-9 mjeseci pozorno smo pratili što se zbiva na festivalskoj sceni i kod nas i u svijetu te smo sve vrijeme radili na nekoliko različitih scenarija kako održati ovaj ‘punoljetni’ Zagreb Film Festival. Planirali smo, da tako kažem, ‘normalno’ izdanje festivala. Onda neku kombinaciju između prikazivanja filmova u kinima s dijelom programa online. Htjeli smo se vratiti u dvoranu Studentskog centra, iz koje je cijela festivalska priča započela 2003. godine, gdje je prema novim mjerama umjesto 1100 mjesta trebalo biti njih 300. Do zadnjeg trenutka nadali smo se da ćemo se ipak, pa makar i u ograničenom broju, gledati u mraku kinodvorana. No kako je u proteklih par tjedana broj oboljelih jako narastao, jedino odgovorno i razumno rješenje bilo je ići u potpunosti online.” Već tradicionalno na Zagreb Film Festivalu Hrvatska udruga producenata dodjeljuje Nagradu Albert Kapović osobama koje su se istaknule u svom radu na polju audiovizualne djelatnosti. Laureatkinja nagrade, producentica Sanja Ravlić proglasila je ovogodišnjeg dobitnika, Josipa Krunića, umirovljenog nastavnika hrvatskog jezika, utemeljitelja i dugogodišnjeg voditelja Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG).U Glavnom programu 18. ZFF-a gledat ćemo filmove iz Palestine i Afganistana, ali i iz ostalih dijelova svijeta. Prikazat će se i filmovi koji se bave sazrijevanjem svojih junakinja, filmovi koji progovaraju o problemima korumpiranog sustava i oduzimanju djece te drugi zanimljivi filmski uraci. I sve to vrlo žanrovski raznoliko. Pojedini filmovi nagrađeni su na velikim svjetskim festivalima, neki su nacionalni kandidati za Oscara, a neki se natječu za nagradu Europske filmske akademije. No svi su izuzetno vizualno dojmljivi i odlično režirani”, istaknuo je Boris T. Matić programske adute ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Program Ponovno s nama obuhvaća filmove ZFF-ovih starih znanaca Xaviera Dolana, Radua Judea, Pjera Žalice, Rúnara Rúnarssona i drugih. Velikih 5 tradicionalno predstavlja kinematografije pet velikih europskih zemalja, a najmlađe gledatelje očekuju recentni dječji filmovi iz programa festivala KinoKino. Uz prikazivanje filmova, važan segment ZFF-a čini Industrija, koja u suradnji s Media deskom Hrvatske, Media deskom Srbije, Restartom, SPID-om, HUB-om 385, uredom EU parlamenta, Goethe Institutom, Francuskim institutom u Zagrebu, Digitellingom i Edu4games, ADU-om, Midpointom i DHFR-om donosi niz online radionica i predavanja. U okviru Industrije je i filmski program Festivali pod reflektorom, s rekordnim brojem filmova koji su dostupni besplatno.

Nakon nedjeljnog online otvaranja, 18. Zagreb Film Festival ulazi u svoj prvi službeni festivalski dan, a bogat festivalski program na male i velike ekrane gledatelja diljem Hrvatske donosi biografiju čuvenog češkog pisca i državnika Václava Havela, vizualno očaravajuću božićnu razglednicu s Islanda u režiji Rúnara Rúnarssona i prvi blok domaćeg kratkometražnog programa Kockice te međunarodne kratke konkurencije. Filmovi su dostupni za gledanje u periodu od 24 sata, odnosno od ponedjeljka, 9. studenog u 18:00 sati do utorka 10. studenog u 18:00 sati, a prikazuju su se na platformi Kino Europa, osim filmova iz programa Kockice, koje gledamo na sljedećoj adresi.

Havel

U glavnom natjecateljskom programu ne propustite dva nagrađivana europska ostvarenja. Biografski film Havel o čuvenom češkom piscu, političkom disidentu i nacionalnom vođi Václavu Havelu u režiji Sláveka Horáka, u razdoblju od 30 godina, prati Havelovu postupnu transformaciju iz bezbrižnog boema u žestokog borca za ljudska prava. Iz glavnog programa izdvaja se i nagrađivano debitantsko ostvarenje bosansko-hercegovačkog redatelja Nermina Hamzagića, Pun mjesec.


Pun mjesec

Glasovi gledatelja odlučit će o najboljem filmu iz programa Ponovno s nama, u kojem gledamo filmove etabliranih redatelja koje ZFF prati od njihovih samih početaka. U prvom festivalskom bloku na rasporedu je novi film miljenika zagrebačke publike Rúnara Rúnarssona, Jeka. Program Ponovno s nama donosi i projekciju apsolutnog pobjednika Pule s osvojenih 6 Zlatnih arena, filma Tereza37 scenaristice i glavne glumice Lane Barić u režiji Danila Šerbedžije.


Tereza

U popratnom programu Velikih 5, koji obuhvaća ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija, prikazuje se španjolski film Madre u režiji majstora napetih filmskih priča Rodriga Sorogoyena. Natjecateljski program hrvatskih kratkometražnih filmova Kockice otvara film Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem u režiji glumice, scenaristice i redateljice Sanje Milardović, a Međunarodnu kratkometražnu konkurenciju tri naslova: egipatski Ne želim zaboraviti redatelja Sameha Alae, kolumbijski Između tebe i Milagros redateljice Mariane Saffonte film Praznina ruskog redatelja Antona Sazonova, s osvojenom nagradom za režiju na festivalu u Locarnu.


Madre

Svoje posebno, 5. izdanje u sklopu 18. ZFF-a ima i festival po mjeri najmlađe publike, KinoKino — Međunarodni filmski festival za djecu, na čijem je programu od ponedjeljka do utorka njemački film Jako jako daleko redateljice Sarah Winkenstette. Na programu Industrije, edukativne platforme ZFF-a, u ponedjeljak je na rasporedu masterclass na temu usamljenosti u videoigrama, koji će održati Cornelia Geppert, kreativna direktorica njemačkog studija Jo-Mei, i to na primjeru igre Sea of Solitude. Predavanje će se moći pratiti preko online streaminga na službenoj festivalskoj stranici festivala i na društvenim mrežama.


Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem

Besplatni popratni program filmova koje su odabrali programski urednici nekoliko europskih festivala, Festivali pod reflektorom, donosi film Mračne priče redateljskog dvojca braće D’Innocenzo iz programa Festivala mediteranskog filma Split i selekciju kratkih filmova iz programa Horizonti Venecijanskog filmskog festivala.

Sve informacije na jednom mjestu pronađite online!

Foto: PR
Objavljeno: 09.11.2020. u 12:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p