FILM I TEATAR

Plesna predstava 'A Solo Together' Larise Lipovac Navojec na PLatforma HR-u!

Autorsko djelo poznate hrvatske umjetnice na 20. izdanju Platforma HR-a
Početkom godine poznata hrvatska plesačica, Larisa Lipovac Navojec, ispričala nam je sve o velikom projektu Platforma HR, a ovih dana isti je zaživio u prostorima Tehničkog muzeja u Zagrebu. Taj projekt zapravo je festival suvremenog plesa koji već 20 godina okuplja najveće kreativce i talente iz regije ali i šire. Iza njega stoje Larisa Lipovac-Navojec i Tamara Culić kojima je ovakav projekt bio logičan nastavak nakon što su pokrenule plesni centar Tala.

Ovih dana projekt ovih dviju kreativki uzeo je maha pa je polovicom svibnja započela još jedna 'platforma' u prostorijama hale Tehničkog muzeja. U tijeku su četiri različita segmenta: plesni performansi škole, Streetforma koja ujedinjuje urbane plesne stilove u kazalište, Kliker festival za djecu i mlade te Task projekt koji je fokusiran na istraživački dio umjetničkog procesa.

Izdašan program u trajanju od gotovo tri tjedna ispunjen je zanimljivim radionicama, izložbama i projektima te performansima. Tako će Larisa, 29. svibnja u srijedu ponoviti predstavu koji je premijerno izvela u Berlinu prije dvije godine u sklopu SODA/HZT Uferstudios programa. Ukratko, predstava “A Solo To-Get-Her” Larisino je autorsko djelo i retrospektivu djetinjstva te odrastanja u socijalističkoj Jugoslaviji. Niz ključnih trenutaka predstavljeni su gledatelju i na kraju čine smislenu cjelinu u kojoj sudjeluje i publika. Tom prilikom razgovarali smo s Larisom o 20. Izdanju Platforme HR te o onome što brojnoj publici priprema sutra.Platforma HR jedinstven je plesni festival koji okuplja renomirane domaće izvođače, pa koliko je zahtjevno bilo pokrenuti jedan ovakav projekt? S kojim preprekama ste se susreli?

Kad smo ga pokretali, nismo razmišljali o zahtjevnosti projekta, već smo se povodili za time što je potrebno za nas kao aktere plesne scene, a onda i za naše kolege koji su njezin ključni dio. Zahtjevnost u tom slučaju nije bila velika s obzirom na to da su prisutni ljubav i entuzijazam. Uvijek smo imali jasnu viziju i ideju što, kako i u kojem smjeru želimo razvijati festival. Ipak, s druge strane smo uvijek slušali i kritike svih koji su sudjelovali i bili direktni i indirektni korisnici i na temelju njih unaprjeđivali projekt.

Susretali smo se s različitim problemima koje smo uspješno rješavali, a jedan od većih problema je bilo financiranje koje je imalo svoju uzlaznu putanju, međutim u jednom trenutku rezao se gradski proračun pa time i budžeti. Financiranje već godinama nije adekvatno u odnosu na količinu programa, uspjeh, utjecaj i važnost projekta.

Plesom se bavite dugi niz godina, pa sto je ono nešto najljepše u vašoj profesiji?

Najljepše je što s veseljem dolazim na posao i ulazim u dvoranu te što mogu raditi s raznovrsnim umjetnicima, odgajati nove plesne naraštaje i sudjelovati u integriranju kulture u obrazovanje i edukaciju. Dodatno je to što mogu širiti ljubav prema jednom mediju koji definitivno ujedinjuje duh i tijelo i dovodi psihofizičko stanje u balans, što znači da ćemo možda biti sretniji ljudi u budućnosti.Ispričajte nam koja se priča krije iza vašeg nadolazećeg performansa na Platformi HR?

Ove srijede, 29. svibnja u 20,00 sati izvest ću svoju predstavu "A Solo Together" u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Predstava je svoju inozemnu premijeru doživjela u Berlinu kao moj završni rad, a sada ju izvodim za zagrebačku publiku. Radi se o predstavi koja prikazuje moju autorsku estetiku tako da integrira publiku u samu izvedbu, a propituje trenutak zajedništva i zajednice. Predstava je zabavna i duhovita jer je iz autobiografskog aspekta i aktivira publiku na način da svi postaju njezina koreografija. Interaktivna je, koristi multimediju za koju su zaslužni Aleksandar Rapaić i Hrvoje Jelinčić, što još više produbljuje iskustvo. Postoji još jedna zanimljivost, a to je da se igram s izmicanjem klasičnih kazališnih postava tako da umjesto domjenka na kraju predstave, publika ulazi u nju iz warm up-a, uz rakiju, dobru glazbu i nešto hrane. Uglavnom, dođite, dobro ćete se zabaviti.
Foto: PR
Objavljeno: 28.05.2019. u 15:41

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p