FILM I TEATAR

Sjajni filmski naslovi uz koje će zimski dani biti zabavniji

ZFF i ove sezone donosi filmove koje ne smijete propustiti!

Novo izdanje najveće zagrebačke avanture posvećene ljubiteljima filmske umjetnosti održavat će se tijekom rekordnih 11 dana, od četvrtka do nedjelje, 7. do 17. studenog u kinu Tuškanac, Dvorani KIC, Muzeju suvremene umjetnosti, Narodnom sveučilištu Dubrava, Kulturnom centru Travno, Hrvatskom glazbenom zavodu, F22 – Novoj akademijskoj sceni i HUB385. Festivalski natjecateljski program, popratne i ostale programe na konferenciji su predstavili direktor festivala Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, producentica Lana Matić i direktor Sektora za marketing za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu Richard Brešković.

„Nalazimo se na početku još jedne, sedamnaeste po redu ZFF priče u koju ulazimo okupani jarkim bojama neona. Čini se da je prošlogodišnji vizual s papirnatim stolicama koje otpuhuje golemi ventilator bio proročanski, a ovogodišnji, neonski koji se naslanja na prepoznatljiv vizual kina Europa nostalgičan, jer su se ostvarile naše slutnje da ćemo nakon više od deset godina u najljepšoj i najvećoj zagrebačkoj kinodvorani završiti kao festival u egzilu. Trajemo čak tri dana dulje kako bismo u novim uvjetima publici uspjeli pokazati sve što smo u posljednjih godinu dana spremali, a to je oko stotinu filmova u dvanaest filmskih programa na osam lokacija u Zagrebu i u još dvadeset hrvatskih gradova. Zahvaljujući podršci kolega iz kina Tuškanac, u koji smo smjestili glavninu natjecateljskog programa i partnerima možemo reći da nismo izbačeni iz sedla i da u novo festivalsko poglavlje ulazimo sa srcem na (pravom) mjestu“, izjavio je Boris T. Matić.Boris T. Matić osvrnuo se i na posebnosti selekcije natjecateljskog programa dugometražnog filma: Svi oni koje zanima kako to izgleda kad se mladost, ludost i hrabrost spoje s filmskom umjetnošću pozivam da dođu na ovogodišnji ZFF i pogledaju vjerojatno najjaču selekciju dosad: jedanaest prvih i drugih filmova autor/ica iz cijelog svijeta među kojima su čak četiri kandidata za Oscara – ruski, belgijski, kolumbijski i danski, dobitnik nagrade publike Sundancea, najbolji debitant kanskog Tjedna kritike, pobjednički film Sarajevo Film Festivala i drugi. Američki redatelj Robert Eggers poznat je po sjajnom prvijencu Vještica za koji je nagrađen na Sundanceu, a na ZFF-u gledamo njegov drugi film Svjetionik, hipnotizirajuću horor-fantaziju s Robertom Pattisonom i Willemom Dafoeom.“

Za Zlatna kolica natječe se i Visoka djevojka Kantemira Balagova, priča o Drugom svjetskom ratu ispripovijedana iz ženske perspektive koja predstavlja Rusiju u ovogodišnjoj utrci za Oscara. Nekoliko izuzetnih ostvarenja na ZFF stiže s potpisima latinoameričkih autora, a dva gledamo u glavnom programu. Prvi je kolumbijski kandidat za Oscara Monos, u režiji Alejandra Landesa, napeti spoj ratnog filma i trilera koji kritičari uspoređuju s Apokalipsom danas i Gospodarom muha. Iz Latinske Amerike dolazi i César Díaz, redatelj filma Naše majke, belgijskog kandidata za Oscara, koji se bavi posljedicama građanskog rata u Gvatemali, a osvojio je nagradu za najboljeg debitanta na Tjednu kritike u Cannesu.

Međunarodni natjecateljski program kratkometražnog filma uključuje 10 naslova iz cijelog svijeta, a isti broj uvršten je u Kockice, natjecateljski program domaćeg kratkog metra. Među njima su autori(ce) čija su ostvarenja već prikazana ili nagrađena u ovom popularnom programu, poput Dubravke Turić (Tina), Judite Gamulin (Sedra), Tomislava Šobana (Krhko), Josipa Lukića (Južno voće), Jakova Nole (Kućica) i Filipa Mojzeša (Groblje slonova). Uz glavni program dugometražnog i kratkometražnog filma ZFF ima još dva natjecateljska programa.Kao i dosad na ZFF-u uživat ćemo u filmovima iz popratnih programa Velikih 5, Dani LUX filma, Moj prvi film, Bibijada i Moj prvi odlazak u kino, a ovogodišnje festivalsko izdanje predstavlja i dva nova. Pod selektorskom palicom kritičarke Diane Nenadić, a povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a ZFF donosi program Fragmenti egzila koji će na malom uzorku pokazati kako su na različite aspekte tog fenomena reagirali glasovit europski filmaši.

Program i sve informacije vezane uz Zagreb Film Festivala dostupne su na službenoj festivalskoj stranici.

Foto: PR
Objavljeno: 29.10.2019. u 16:23

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p