FILM I TEATAR

Sjajni naslovi domaćeg filmskog festivala koje ne smijete propustiti!

Filmovi koji preispituju pozadinu suvremenog, demokratskog društva!

Ovogodišnji će program ZagrebDoxa publici predstaviti niz filmova koji portretiraju različita lica demokracije, ispitujući njezino značenje u suvremenom kontekstu. Rasvjetljavajući različite društveno-političke sukobe, kontradikcije, intrige i mehanizme moći što se često ispoljavaju pod krinkom demokracije, ova ostvarenja relevantnim društvenim problemima nastoje pristupiti pomoću novih kritičkih perspektiva.

U programu Majstori doxa ističe se film Građanin K (Citizen K) oskarovca Alexa Gibneyja. U središtu priče nalazi se Mihail Hodorkovski, nekadašnji oligarh, a danas politički disident. Jedan od zagonetnijih likova postsovjetske tranzicije u Rusiji, koji je bogatstvo stekao u turbulentnoj fazi rastakanja Sovjetskog Saveza. Postao je najbogatiji čovjek Rusije do trenutka kada je javno istupio protiv Vladimira Putina i optužio ruski režim za korupciju. Uhićen, odjednom se našao bez bogatstva i s presudom od 10 godina zatvora. Iz svog egzila u Londonu i dalje kritizira Putina i stanje u Rusiji. Građanin K nije samo priča o Hodorkovskom; prateći njega, Gibney istražuje kompleksne odnose između ruske oligarhije i ruske vlade, kao i efekte tog odnosa na demokratski sustav.


U Biografskom doxu susrećemo se s herojskom i potresnom pričom Chelsea Manning. Redatelj Tim Travers Hawkins filmom XY Chelsea prati borbu jedne od najznačajnijih zviždačica koja je 2010. godine WikiLeaksu proslijedila gotovo 750 000 tajnih i vrlo "osjetljivih" diplomatskih i vojnih dokumenata SAD-a. Kao transrodna žena osuđena je na 35 godina u strogom zatvoru za muškarce. Odlukom Baracka Obame 2017. godine, koja je izazvala mnoge kontroverze u SAD-u, Chelsea Manning je oslobođena. Film XY Chelsea vrlo je intiman portret osobe koja se, nakon zatvora, vojno-pravnih turbulencija i sudskih progona, pokušava vratiti u društveni život. Chelsea Manning od prošle je godine ponovno u zatvoru zbog odbijanja svjedočenja protiv Juliana Assangea. XY Chelsea dobitnik je nagrade Cinema Eye Honors Award.U filmu Besmrtni (orig. Surematu / eng. Immortal) redateljica Ksenia Okhapkina na vrlo pronicljiv način razotkriva kako mehanizmi političke moći utječu na živote stanovnika, zahtijevajući od njih da već od rane dobi postanu svojevoljni poslušnici sistema. U gradu na sjeveru Rusije, nekadašnjem sovjetskom vojnom uporištu, na razvalinama prošlosti i današnjice, Okhapkina prikazuje kako ove strukture funkcioniraju u onim trenucima koji se na prvi pogled čine benignim. U fokusu filma međusobno su povezana pitanja indoktrinacije, ideologije, slobode i opresije sistema. Film Besmrtni je nagrađen Grand Prixom za najbolji dokumentarni film na prošlogodišnjem KVIFF-u.Kratkometražni film Bitka (orig. Batalha / eng. Battle) potpisuju Clara Lazarim, Rica Saito, Caio Castor i Guilherme Cerqueira Cesar, a bit će prikazan u programu Stanje stvari. Dokumentaristički tim pokušao je intervjuirati novinarku Mariliom Melhado, a pokušaj se pretvorio u demonstraciju političke polarizacije brazilskog društva ususret predsjedničkim izborima 2018. godine, na kojima je pobijedio desni kandidat Jair Bolsonaro. Bitka je film jedne kadar-sekvence: razgovor s Mariliom Melhado prekidaju Bolsonarovi pobornici, a njihova konfrontacija privlači mnoge druge prolaznike i tako postaje neplanirana ilustracija stanja i društvenih odnosa u Brazilu. Bitka je dio dugometražnog filma Žuti i zeleni, koji je trenutačno u fazi postprodukcije, a u kojem redatelj Caio Castor rekonstruira uspon brazilske desnice.


Foto: PR
Objavljeno: 07.02.2020. u 14:28

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p