FILM I TEATAR

U kazalištu sada možete pogledati sjajnu predstavu koja progovara o poziciji žena, marginalizaciji i predrasudama!

Aktualni društveni problem na nešto drugačiji način!

Period u kojem se nalazimo nije nimalo lak, štoviše poprilično je teško i izazovno ostati pribran uz razne epidemiološke mjere koje pogađaju sve grane života, od društvenog aspekta pa sve do poslovnog. Ipak, i u najtežim trenutcima onaj tko želi može pronaći nešto za sebe, opustiti se i razonoditi, a pritom možda i proširiti vidike. Za ovo posljednje kazalište je uvijek bilo najbolji sinonim, a dobra vijest je što u zagrebačkom ZKM-u trenutno igra odlična predstava čija je radnja iznimno intrigantna i aktualna.

Arija Rizvić je mlada redateljica i glumica koju recentno pamtimo po pobjedi u showu Zvijezde pjevaju, a koja uz Filipa Nolu potpisuje režiju za predstavu Tri X i ja. Riječ je o predstavi koja je nastala u suradnji s platformom Projekt Inkubator u sklopu zagrebačkog ZKM-a, a radnja prati priču koja govori o položaju žena te na realističan, ali u isto vrijeme apsurdan način prikazuje najintimnije događaje i mjesta ljudskog bića.


„U predstavi se kao jedne od tema dotičemo upravo seksizma, seksualnog mobinga na poslu i vrlo čestog seksualnog uznemiravanja te prelaženja granica prihvatljivog na istim. Predstava je izvedena prije više od godinu dana i eto nažalost je aktualna upravo s ovim trenutkom koji smatram da je jedan od najvažnijih koji nam se kao ženama mogao dogoditi. Milena Radulović je napravila tako hrabar i veliki korak za sve žene koji su doživjele takvo ponašanje ili će nažalost doživjeti, i mislim da nam je svima na neki način dala „šamar“ jer smo takvo ponašanje (ne)svjesno učinili „društveno prihvatljivim“ u smislu da nam je to postalo „normalno“ i „podrazumijeva se“, „istrpjet ćemo", što apsolutno ne smije biti i ne smije se dozvoliti.“ – objašnjava ArijaIsto tako, kazalište je oduvijek bilo sjajna platforma za iznošenje problema i ukazivanje na iste, bilo komičnim, realnim ili grotesknim pristupom, a Arija ističe kako bi takve teme trebale biti što više zastupljene na kazališnim daskama kako bi se u zajednici osvijestio određeni društveni problem. Meni je u ovoj predstavi divno to što se bavimo intimom, kojom se zapravo rijetko bavimo u teatru, propitujemo njezine granice. Čini mi se da postoji manjak eksperimentiranja u kazalištu s temom seksualnosti. U ovoj predstavi nećete vidjeti sirovi seks, erotika pluta u sferi misaonog, mentalnog, sve ostaje u priči. Dramska je putanja u komadu prikazana kroz neobičnu igru erotske manipulacije između muškarca i žene, koja se od realitetnog početka polako pretvara u jednu bizarnu i mračnu igru nadmudrivanja i dominacije, prelazeći čak i u apsurd.“ – dodaje Arija.

Tri X i ja je na repertoaru i tijekom veljače, a budući da je broj mjesta ograničen, predlažemo da na vrijeme rezervirate svoju kartu i sve detalje saznate putem službene stranice.


Foto: Marko Ercegović, Vedran Muhović
Objavljeno: 27.01.2021. u 13:53

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p