FILM I TEATAR

U ZPC-u uskoro možete pogledati sjajnu predstavu koju ne smijete propustiti!

Zanimljiva i nadasve drugačija priča!

Razmišljanje o smrti izmješta se u budućnost, i to što je moguće dalju. Ako se i govori o njoj, govori se ispod glasa. Izbjegava se postavljanje pitanja. Pa i sama riječ. Shvaćena gotovo kao neuklopiv nered u našoj viziji općega napretka, danas je svedena na brojeve koji se ubrzano okreću. 'Paravan', predstava u koreografiji Jasne L. Vinovrški bit će (pret)premijerno izvedena u Zagrebačkom plesnom centru 4. i 5. lipnja u 20 sati

Kao religijski, filozofski, kulturno-antropološki, pa i svjetonazorski fenomen, i dalje je uhvaćena u tabue koji se potvrđuju mistifikacijom procesa umiranja, kao i svega što se događa nakon njega. U kulturi odbacivanja i prisilna brisanja njezine prisutnosti, pristaje se na institucionalizaciju i birokratizaciju tijela koje se suočava sa svojim krajem.

Koncept Jasne Layes Vinovrški u suradnji s Koraljkom Begović i njezinoj izvedbi kao polazišnu istraživačku perspektivu uzima upravo plesačko tijelo, o kojem se uglavnom govori u terminima agilnosti, snage i aktivnosti. Dovodeći to tijelo u odnos s intimnim iskustvima bolesti i umiranja te intervjuima sa psiholozima, mrtvozornicima i zaposlenicima pogrebnog poduzeća, mijenja se odnos spram shvaćanja kompleksnosti tijela koje ostaje na margini privatnoga i javnoga.

Tko uopće ima pravo na tijelo? Zašto je cijeli proces prije rituala pogreba u domeni nevidljivoga? Kako odsutnost umirućega tijela utječe na proces tugovanja? Uspostavljajući kontakt s pitanjima koja se rijetko usuđujemo postaviti, samima sebi i ljudima čije su profesije usko vezane uz smrt, u predstavi pokušavamo razumjeti kako je uopće nastao tabu te nastojimo ostvariti drukčiji odnos prema smrti vrednovanjem tijela ne samo u kontekstu zdravlja već u svim etapama života.

Koncept / Ideja: Jasna L. Vinovrški u suradnji s Koraljkom Begović
Koreografija: Jasna L. Vinovrški
Izvedba: Koraljka Begović
Dramaturgija: Nikolina Rafaj
Oblikovanje svjetla: Marino Frankola
Scena: Jasna L. Vinovrški
Kostimografija: Ana Fucijaš
Grafičko oblikovanje: Kuna Zlatica
Fotografija i video: Neven Petrović
Koprodukcija: ZPC i UPUH
Objavljeno: 01.06.2021. u 10:45

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p