FILM I TEATAR

Uskoro ćemo gledati spektakularni film o krađi da Vincijeve Mona Lize!

Jodie Foster potvrdila ekranizaciju dramatičnog događaja iz 1911. godine

21. kolovoza 1911. godine zaposlenik čuvenog Louvrea izašao je iz muzeja s jednom od najvrijednijih slika svih vremena – da Vincijevom Mona Lizom. Prošlo je čak nekoliko dana prije nego je itko primijetio prazan prostor na zidu, a krađa je ubrzo postala nacionalni skandal koji je od Mona Lise stvorio legendu.

Ovo dramatično poglavlje u povijesti umjetnosti napokon će dobiti svoju filmsku adaptaciju, i to zahvaljujući oskarovki Judie Foster. Prema Deadlineu, film će biti temeljen na knjizi Seymour Reita iz 1981. godine naziva ''Dan kada su ukrali Mona Lizu'', koja propovijeda o hrabrom pothvatu talijanskog lopova i medijskom cirkusu koji je ubrzo uslijedio. Iako nisu otkriveni detalji o samom scenariju, sigurni smo da zanimljivih likova i intrige neće nedostajati; poznato je da su veliki umjetnici poput Picassa, Kafke i Apollinaira bili fascinirani ovim događajem, a čak su i surađivali s detektivima u rješavanju ovog slučaja koji je trajao duge, dvije godine!

Tijekom svoje zatvorske kazne, Perugia je tvrdio da je njegov čin bio domoljubni te da je htio vratiti Italiji pravo vlasništva ovog vrijednog umjetničkog djela! "Krađa se dogodila davne 1911. godine, a upravo je zbog nje Mona Lisa postala toliko poznata", izjavila je Foster. „Priča je već razvijena u samoj knjizi, no imamo posve novi scenarij koji potpisuje Bill Wheeler. Iako se radi o krivičnom djelu, priča je zabavna, a sam zločin nije potpuno jasan. Naša priča miješa istinu i fikciju, a fokus će biti na likovima koji maestralno orkestriraju krađu.''

Mona Liza je vraćena u Louvre 1914. godine, a detalji o izlasku ekranizacije ove napete crtice iz povijesti, kao i glumačkoj postavi još uvijek nisu poznati. U svakom slučaju, veselimo se danu kada ćemo moći pogledati nešto drugačiji, edukativni scenarij o najvrijednijoj slici svih vremena!

Foto: Unsplash
Objavljeno: 31.01.2020. u 11:46
Tagovi: film, Umjetnost, Pariz

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p