FILM I TEATAR

Uskoro stiže nova sezona kultne serije Peaky Blinders!

Nakon svjetske pretpremijere, peta sezona stiže na male ekrane

Između brojnih odličnih serija i filmova, postoji jedan koju nikako ne smijete propustiti. Dugogodišnji obožavatelji te oni koji su progutali dosadašnje sezone u svega nekoliko dana slažu se oko jednog – Peaky Blinders je serija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnima! Dovoljno govori činjenica kako je za ekskluzivnu pretpremijeru nove sezone BBC organizirao poseban event za koji se tražila karta više.

Radnja prati dramatičan život gangsterske obitelji Shelby iz Birminghama nakon završetka Prvog svjetskog rata, točnije karizmatičnog Tommyja Shelbyja kojeg igra izvrsni Cilian Murphy. Desetak godina nakon rata, iza kojeg nitko nije zapravo izašao kao pobjednik, po uzoru na istinsku bandu „Peaky Blinders“ koji su bili poznati po krvavim obračunima, adrenalinska radnja ledi krv u žilama i izaziva ovisnost. Teška politička situacija, još teži život običnih ljudi koji su uspjeli izvući živu glavu samo da bi se pronašli u još većoj gabuli, postali su okosnica serije kreatora Stevena Knighta. Mito i korupcija, zaboravljena moralna načela i istinski vapaj za životom prikazani su kroz antijunaka Tommyja Shelbyja te ostatka bande poput predstavnika židovske mafije iz Londona pod odličnim glumačkim performansom Toma Hardyja.Po završetku četvrte sezone počela su nagađanja o sljedećoj te iako nema službene potvrde, pretpostavlja se kako će peta sezona na male ekrane stići u kolovozu odnosno krajem ljeta. Očekuje se povratak glavnih junaka serije, Ciliana Murphyja, Helen McCrory te Paul Andersona. Još uvijek je nepoznato hoće li gostujuće zvijezde poput Toma Hardyja, Adriana Brodyja i Aidana Gillena ostaviti trag i u novoj sezoni no najavljeni su Sam Claflin i Anya Taylor-Joy kao dio stalne glumačke postave te novi redatelj Anthony Byrne.


Radnja nastavlja pratiti Tommyjevu novu političku poziciju koja se pokazuje ključnom za budućnost ne samo njegove obitelji već cijele Velike Britanije. Podsjetimo se, financijski krah 1929. godine zadao je posljednji udarac već itekako nestabilnoj političkoj situaciji.Tommy je postao MP za Birmingham South i time se dodatno infiltrirao u komunistička strujanja političkog vrha Velike Britaniji. Kako ističe Knight, tadašnja situacija nevjerojatno je slična današnjici kojoj svjedočimo stoga je izrazito zanimljivo suočiti ovo sadašnje društvo sa onim prije gotovo jednog stoljeća i razumijeti sličnosti. 

No, preostaje jedino strpljivo čekati i služenu potvrdu emitiranja nove sezone serije koju, po izjavama Stevena Knighta, očekuju još barem dvije sezone kako bi cijeli serijal uspio završiti velikom zračnom uzbunom koja se dogodila u Birminghamu 1939. godine.

Foto: imbd, Youtube
Objavljeno: 31.07.2019. u 13:50

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p