FILM I TEATAR

Zašto je novi dokumentarac Davida Attenborougha 'This is Our Planet' rasplakao svijet?

Žalosni porter lica Zemlje popraćen nevjerojatnim prizorima koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim
Netflix je odavno postao sinonimom za mjesto gdje će svaki filmofil pronaći ponešto za sebe. No, od pregršt sadržaja, iz mjeseca u mjesec pojavi se jedna ključna serija ili film koji čitavu internetsku zajednicu baci u trans. Upravo se to dogodilo s novim dokumentarcem zasigurno jednog od najpoznatijih voditelja i konzervatora, Davida Attenborougha u čijim smo emisijama i filmovima imali priliku uživati i pregršt toga naučiti već više od 70 godina. No ovaj posljednji koji je premijerno osvanuo prije nekoliko dana na Netflixu imena „A Life On Our Planet“ gotovo je svakom gledatelju izmamio osmjeh na lice ali i iznjedrio bujicu emocija.

Zašto? Svojevrsna biografija Davidovog života na Zemlji posljednje 94 godine ujedno su osobni pregled njegove karijera i života te osvrt na okoliš u kojem je odrastao te ovaj kojeg će neminovno i napustiti. Malo je reći da se u gotovo jednom stoljeću mnogo toga promijenilo. Samo devet desetljeća bilo je dovoljno da se lice Zemlje još jedanput iznova izmjeni, a čovječanstvo ostavi iza sebe utisak koji upravo David gotovo poetično naziva „slijepim napadom“. Globalna populacija gotovo se utrostručila, krčenje šuma doseglo je razine koje su zastrašujuće, većina životinjskih i biljnih vrsta je nestala, led se otopio, oceani su dosegli neviđeno visoke temperature i još mnogo toga sve zahvaljujući čovjekovoj nepresušnoj mantri „više je bolje“.Stoga ne iznenađuje kako je odlučio dokumentarac započeti upravo prizorima iz Černobila koji je postao aktivni podsjetnik što je čovjek sposoban učiniti, ali i nevjerojatne sile prirode kojoj čak ni jedna takva katastrofa tih razmjera ne može ispriječiti na putu preživljavanja. Više od trideset godina nakon nuklearne katastrofe koja je u bijeg natjerala više od 50,000 ljudi, prizori u kojem danas napuštenim stanovima, zgradama, uredima i trgovinama caruje priroda, ujedno su utješni ali i alarmantni. Tek tad je čovjek suočen s razmjerima katastrofe koju je sam prouzročio ali i sa silovitom energijom prirode koja se poput kameleona uspijeva prilagoditi čak i najgorim uvjetima.


Život na našem planetu“ nastavak je Attenboroughova dokumentarca „Naš planet“ u kojem smo primarno uživali u nevjerojatnim prizorima našeg planeta. Koliko je prvi dokumentarac bio uzbudljiv, toliko je ovaj drugi zastrašujući i žalosni portret izranjavanog lica Zemlje. Više nema smisla zagovarati posljedice neizbježnih klimatskih posljedica nego suočiti čovjeka s njegovim djelom. Ovaj Attenboroughov dokumentarac nije samo još jedan u nizu, on je šamar u lice čitavom čovječanstvu da se odrekne samozadovoljavajućeg osjećaja uspješnosti na uštrb prirode i prihvati posljedice. Upravo iz tog razloga ovaj Netflixov dokumentarac obavezno je štivo za apsolutno svakoga i ono što vam možemo obećati, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Foto: Netflix, Unsplash
Objavljeno: 07.10.2020. u 15:39

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p