FILM I TEATAR

Zašto svi pričaju o Netflixovom dokumentarcu ''Rotten''?

Šokantna priča o suvremenoj prehrambenoj industriji

Tko bi pomislio da konzumacija zdravih namirnica kao što su med, kakao, vino ili pak popularni avokado negativno utječe na poljoprivredu, naše zdravlje, ali i čitavu prehrambenu industriju i kvalitetu hrane uopće? Upravo takve teme obrađuje ovaj kontroverzni dokumentarac stvoren od strane produkcijske kuće Zero Point Zero, koja iza sebe već ima nekoliko zapaženih filmova o fenomenu - hrane!

Serija Rotten hranu tretira kao savršeni zločin koji je posebno čest postao u onim dijelovima zemlje koji proizvode namirnice koje su danas na zapadu popularno nazivane ''Super food'' namirnicama; spomenute namirnice su u kratkom roku vrtoglavo dobile na popularnosti i cijeni što je potaknulo veliki rast kriminala, kartela i korupcije u samoj proizvodnji i prodaji. Tko bi pomislio da kupnja avokada iz dalekog Meksika itekako utječe na živote ljudi koji se tim poslom bave već desetljećima, a koji su preko noći postali meta kriminalaca koji su se donedavno bavili kartelima droge i oružja. "Lokalna proizvodnja i poljoprivreda nestaju, a kakva hrana će doći do vas, određuju profitne marže", navodi Rotten. Autori serije upozoravaju da smo upravo mi, neinformirani potrošači, glavni pokretači ovih prljavih, kriminalnih poslova.

Rotten je tako obradio temu korupcije u prehrambenoj industriji, a svaka epizoda je posvećena određenoj sirovini, odnosno industriji. Tako u prvoj sezoni imate priliku saznati sve o masovnoj proizvodnji meda, kikirikija, piletine, mlijeka i ribe dok ćete u drugoj, po mnogima uvelike šokantnijoj sezoni gledati kako izgleda svijet u krajevima avokada, kakaa, pitke vode i šećera čija proizvodnja na prvi pogled djeluje kao nešto potpuno bezopasno i odgovorno. ''Naša tijela odbacuju hranu koju jedemo, a čak ni stručnjaci ne znaju što se zaista događa.'' I dok među potrošačima polako raste svijest o etičkoj proizvodnji i konzumaciji hrane, dokumentarci poput Rottena svakako bi trebali sve veći kulturni utjecaj. Iako nam se čini da smo prilično svjesni i upoznati s temama s kojima se serija bavi, činjenica je da smo prilično nesvjesni mehanizama i razmjera korupcije u industriji koja ima direktnu vezu s našim opstankom.

Rotten toliko duboko zadire u mračnu stranu prehrambene industrije, a na putu surađuje s informiranim insajderima, ekspertima, žrtvama i kriminalcima stoga čitav serijal više djeluje poput kriminalističkog dokumentarca nego onog edukativnog sadržaja o prahrani i namirnicama. Dvije sezone dostupne su na streaming servisu Netflixa, a sigurni smo kako će vas već prva epizode prikovati uz male ekrane!

Foto: imdB, Youtube
Objavljeno: 26.06.2020. u 10:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p