GLAZBA

Pavel: ''U glazbenom svijetu ne priznajem novo normalno, eventualno novo privremeno!''

Ususret koncertu, porazgovarali smo s frontmenom poznatog domaćeg sastava - Aljošom Šerićem

Posljednji je tjedan najpopularnijeg zagrebačkog Baš Naš festivala koji nas već desetak dana svake večeri zabavlja uz sjajna glazbena imena, nastupe, koncerte i nezaobilaznu gastro street food ponudu koja savršeno zaokružuje ovaj jedinstveni festival i druženja na otvorenom koja smo toliko dugo čekali. U posljednjim danima festivala zaplesati ćemo uz hitove jedne od najpopularnijih hrvatskih pop grupa - Pavel, a upravo smo tim povodom dobili priliku i porazgovarati s njihovim frontmenom, pjevačem, gitaristom i tekstopiscem - Aljošom Šerićem.

Aljošu Šerića ne treba posebno predstavljati jer zaista sumnjamo da i postoji netko tko se barem jednom nije ulovio pjevušeći neke od najpoznatijih hitova grupe Pavel koja se u posljednjih nekoliko godina profilirala na domaćoj sceni kao jedna od najuspješnijih pop- skupina. Iako je razdoblje obilježeno epidemijom znatno utjecalo na glazbeni svijet, Pavel je prije nepunih mjesec dana najavio svoje najnovije studijsko izdanje singlom ''Bijela jedra'' koji je , po svemu sudeći, sjajno prihvaćen od strane publike, što zbog same kvalitete singla, a što zbog tematike koja je nevjerojatno bliska nedavnim događajima i situacijama koja je snašla našu zemlju. S Aljošom smo kratko porazgovarali o samom singlu, glazbi, nastupima i planovima za budućnost, a što nam je sve otkrio, saznajte u nastavku članka!

Prije nepunih mjesec dana najavili ste svoje peto, studijsko izdanje novim singlom ''Bijela jedra'' koji je, zbog svoje primjenjivosti na nedavnu situaciju, izašao u pravom trenutku. Je li to bila puka slučajnost ili je pjesma doista odraz situacije u kojoj smo se u jednom trenutku pronašli?

Potrefilo se, to je zapravo pjesma o “wanderlustu”, želji za bjegom, žudnji za putovanjem i jasno je da onda korespondira s ovim trenutkom kada bi mnogi od nas htjeli biti na nekom drugom meridijanu. Isto tako, inspiriran sam bio i jednom starom dokumentarnom serijom “Jedrima oko svijeta” Marija Saletta, vjerujem da se nikada ne bih usudio prejedriti kuglu, nedostaje mi hrabrosti, ali u pjesmi sam spreman i na najveće oluje.

Nedavno je za spomenutu pjesmu izašao i spot. Kakve su bile reakcije javnosti? Smatrate li da ste ispunili očekivanja publike?

Ne zamaram se previše s očekivanjima drugih jer sam upravo ja taj koji od sebe ili nas očekuje najviše, zamorno je biti u mojoj glavi, pogotovo sada kad sam se posve posvetio glazbi i to upravo kad je potpuno nevrijeme za glazbu. Publika doduše lijepo reagira na spot, pjesma se vrti i time sam si kupio bar nekoliko tjedana mira.

Koliko vam je nedavna karantena i nemogućnost održavanja koncerata pokvarila planove i odrazila se na vašu kreativnost i stvaranje?

Trebali smo svirati par lijepih koncerata kojima sam se radovao, međutim ispalo je eto ovako skoro nikako. Nisam imao prevelikih problema s karantenom, jer priroda posla autora iziskuje samovanje, navikao sam na samoizolaciju. Nešto anksioznosti je proizašlo iz činjenice kako nisam mogao pisati tipične ili obične ljubavno-propitkujuće pjesme, a nije mi se pisalo o koroni i potresima, trebalo je proći nešto vremena da skužim o čemu bih uopće pisao, al prokljuvio sam šifru.

Kako je, prema Vašem mišljenju, hrvatska glazbena industrija reagirala na ovu krizu?

Prilično dobro, isprva konsternirano, al onda su srećom, glazbeničke udruge na čelu sa ZAMPom i HGUom odradile odličan posao, glazbenici su dobili zaslužene poticaje, a ujedinjeni smo čak i uspjeli ono što nam nikada nije polazilo za rukom, a to je da podignemo omjer emitiranja hrvatske glazbe u eteru. Naime, postoji zakonski okvir koji propisuje da taj omjer mora biti najmanje 20%, koja brojka je dugo bila nedostižna za brojne radio stanice, sada smo već blizu cilja.

Nasreću, polako ali sigurno i koncerti su krenuli s održavanjem, a uskoro ćete nastupiti i u sklopu Baš Naš Gourmet & Music festivala. Imate li u planu daljnje ljetne gaže ili koncerte kojima se možemo veseliti?

Nekakvi dogovori jesu u tijeku, međutim s obzirom na turbulentnost i nepredvidivost virusa i mjera koje ga prate, pitanje je što će biti s daljnjim koncertima.

Smatrate li da će se načini održavanja koncerata potpuno vratiti na staro ili mislite da doista svjedočimo stvaranju ''novog normalnog'' kojemu ćemo se morati prilagoditi do daljnjega?

Ne priznajem novo normalno, eventualno novo privremeno, ja ne mislim ići na drive in koncerte, niti gledati dosadne akustične online priredbe iz dnevne sobe, proći će ovo kad tad, dakle, vidimo se na nekom od velikih festivala u ljeto 2021.

Znači li to da će se glazbena industrija, svjetska i regionalna suočiti sa velikim promjenama i što mislite kako će se s istima nositi? Iz vlastitog stajališta, koji su izazovi a koje prilike pred vama?

Najveća prilika je, a nju koliko vidim prema broju izdanja autori i iskorištavaju, jest da imamo vremena za stvaranje, imamo eter koji je sve prijemčiviji za hrvatske autore i postoji publika koja bi to slušala, dok se koncertna industrija ne vrati na staro, treba samo pisati i snimati.

I za kraj, otkrijte nam planove za budućnost benda? Možemo li uskoro očekivati novi album?

“Bijela jedra” su četvrti najavni singl za novi album, dakle ostaje nam još 6-7 pjesama za snimiti, to ćemo i učiniti ove jeseni, tako da pretpostavljam da će idući album izaći do kraja ove nesretne 2020., da makar u tom smislu ne bude potpuno promašena godina

Foto: PR
Objavljeno: 02.07.2020. u 11:33

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p