GLAZBA

Jeste li već čuli novi singl Sare Renar?

Popričali smo s njom i s gošćama koje su posudile svoje glasove za singl ‘Šuti i pjevaj’

Sara Renar mi je početkom godine otkrila tajnu da na Dan žena izbacuje novi singl sa snažnom porukom u kojem će joj gostovati neke od najboljih vokalistica s naše glazbene scene. Singl je u ponedjeljak imao svoju premijeru i u manje od 24 sata izazvao brojne reakcije, a dogodio se i prvi live nastup koji se odigrao na Noćnom Maršu na Zrinjevcu. S obzirom na snažnu poruku koju nosi, odlučila sam popričati sa Sarom, ali i s genijalnim glazbenicama koje su se pojavile kao gošće na ‘Šuti i pjevaj’ singlu. Što su mi sve otkrile, saznajte u nastavku!


Izbacila si novi singl ‘Šuti i pjevaj’ u kojem imaš genijalne gošće. Odakle ideja za ovim singlom?
 
Sara Renar: Već dulje vrijeme sam vrtila stihove i kombinirala različite verzije aranžmana i miksa. U jednom trenutku sam shvatila da je to pjesma koja definitivno mora izaći kao energični singl i logično odabrala da to bude na Dan žena. Koja je priča iza singla?

Sara Renar: Stihovi u pjesmi su preuzeti iz tipičnog medijskog diskursa kao i iz mog vlastitog iskustva. Nikad nisi dovoljna dobra i uvijek se trebaš nekome nešto dokazivati - taj iscrpljujući paradoks je bio glavni motiv u stvaranju.
 
Zanima me kako si okupila sve ove genijalne žene?

Sara Renar: Bila sam već u poodmakloj fazi miksa krajem prošle godine kad mi je prošlo kroz glavu da bi snažan statement bio kad pjesmu ne bih pjevala samo ja. Poslala sam kolegicama upit i presretna sam da je toliko mnogo pristalo na suradnju.


 
Moram priznati da je i video genijalan. Za njega je zaslužna Tajana Roxy Dedić. Kako je došlo do vaše suradnje?
 
Sara Renar: Tajana me je bila fotografirala na jednom koncertu u Mostaru ujesen 2018. i iako se nismo službeno ‘upoznale’, zapratila sam njen rad na Instagramu. Jako me zaintrigirala njena estetika. I onda sam naprosto slijedila neku svoju ludu intuiciju: znala sam da za ‘Šuti i pjevaj’ ona mora biti redateljica. Malo je reći da se nisam prevarila, vrhunski je posao napravila!

Dan žena je bio dan lansiranja singl i popratnog videa. Kakve su bile prve reakcije?


Sara Renar: Reakcije su bile takve da smo i prije izlaska singla dobile poziv izvesti pjesmu na Noćnom Maršu za osmi mart na Zrinjevcu i to je bilo posebno i intenzivno iskustvo! A, YouTube komentari luduju, pjesma nije ni 24 sata online, a već se zakuhtala rasprava. Što znači da smo ubole u žicu.


 
Pretpostavljam da je ovaj singl najava novog albuma? Koji su planovi?

Sara Renar: Tako je! Planovi su ambiciozni, izbaciti pjesmu po pjesmu svakih mjesec dana i izdati album do kraja godine. Uz to ideja je čim prije krenuti nastupati kao trio (dosad je bio duo format) s većim naglaskom na elektronske dionice.

 Drage žene, pojavile ste se kao gošće u novom singlu Sare Renar. Zanima me kako je prošla cijela suradnja, zašto ste odlučile biti dio ovog projekta i kakve su bile vaše prve reakcije nakon što ste odslušale cijeli singl? Koja je po vama poruka ovog singla koji je simbolično imao svoju premijeru baš na Dan žena? 

Mary May: Suradnja je bila neočekivana, ali Sara je iz vedra neba rekla da ima neku ideju i da joj treba pomoći s glasovima u pozadini, a nas se mnogo s veseljem odazvalo! Bilo nam je super sresti se na snimanju, podružile smo se i zabavile! Tema pjesme je bitna i samim time me privuklo da se uključim, dam svoj sitan doprinos zajedno s drugim autoricama. Snažna je poruka izbaciti baš ovu pjesmu na Dan žena, nadam se da će ljudi iz teksta i iščitati značenje i da će ih dotaknuti. 

Dorotea Zovko (Aklea Neon): Meni je valjda najdraži hashtag girlpower, tako da mi je ova suradnja baš sjela. Obožavam kad se cure udruže da skupa budu glasnije i još se pri tom super zabave. Zvuk cijele stvari je jako moćan, odličan za umarširati u jedan uspješan dan. Obožavam kad mi glazba daje takav polet. Poruka pjesme je osvijestiti rečenice koje su mnoge žene čule već previše puta. I one koje si zbog pritiska društva često govorimo same u svojoj glavi. Nevjerojatno je koliko je stvar poistovjetljiva. Ono što volim kod Sarinog rada je to što nije presugestivna, niti agresivna, ne upire prstom ni u koga, a baš pogodi žicu.Lucija Ćustić (Luce): Kad stavite nekoliko glazbenica u jednu prostoriju, ne može biti dosadno, tako da je snimanje prošlo u vrlo zabavnom i ležernom tonu, uz čašicu razgovora i puno smijeha. Što se same izvedbe tiče, Sara nam je dala potpunu slobodu, tako da je svaka od nas dodala neki svoj izričaj pjesmi i mislim da se to izvrsno spojilo u jednu cjelinu. Jako mi se sviđa kako zvuči finalna verzija i s obzirom na vrlo jasnu poruku koju Sara šalje ovom pjesmom, super mi je što izlazi upravo na Dan žena, a koji je ujedno i Sarin rođendan.

Dunja Ercegović (Lovely Quinces): Slažem se s Luce.

Barbara Munjas: Suradnja sa Sarom uvijek prolazi kao i sve ostalo sa Sarom, a to je vedro i veselo!  Lijepo je kad u druženje uđe i kreativnost. U svakom slučaju, suradnja je protekla glatko! Sa Sarom je uvijek ugodno surađivati tako da nije bilo ni trenutka razmišljanja nakon što je predložila suradnju, a još kada sam čula na čemu se radi ostala sam paf - opet neka nova Sara! No, već nas je nekako navikla na to da se stalno razvija, napreduje, evoluira i iznenađuje, uvijek turbo kreativna s porukama koje ubadaju u srž. Sara ovim singlom ukazuje na mnoge probleme s kojima se žene suočavaju, a mnogima koje si ne žele priznati u kakvom se svijetu nalaze otvara oči! Ovo je glasan poziv ženama da se ujedine i ohrabre u svojim svakodnevnim borbama jer ipak nisu same!Ivana Picek (Pi): Evo, ja sam bila u kontaktu sa Sarom, još smo prije pričale o nekakvoj suradnji, poslala mi je par svojih stvarčica i pitala imam li kakve ideje za pjesme, produkciju itd. ‘Šuti i pjevaj’ svidjela mi se energijom, i kako je pala ideja za vokale, samo sam uključila mikrofon u laptop i nasnimila svoje high-ove J. Nije bilo neke velike filozofije oko toga. Pjesma mi je super i ocrtava sve s čime se većina cura na ‘sceni’ suočava. Energija je prisutna, i to je to!

Željka Veverec: Cijela suradnja sa Sarom prošla je vrlo ugodno i zapravo lako. Sara mi je predložila suradnju, objasnila o čemu se radi i poslala pjesmu, ja sam je poslušala i svidjela mi se cijela ideja, snimila sam svoj dio i poslala Sari. Biti dio jedne ženske energije koja kroz svoj specifičan, umjetnički izraz diže glas za ono što je bitno, a to je da žene nisu dio društva već društvo i u tom društvu sudjeluju jednako kao i muškarci, ali ih se nepravedno zapostavlja i nedovoljno glasno čuje pa i vidi za mene je sasvim prirodno i nisam uopće dvojila. Mi smo u 2020.godini i još uvijek govorimo o poražavajućim brojkama nasilja nad ženama i to od članova najuže obitelji, a onda i o cijeloj listi stvari koje postavljaju ženu upravo u položaj kojeg izvikuje ovaj strastveni ženski zbor ’Šuti i pjevaj’. To se mora promijeniti i mi smo samo dio jeke koja se širi i širi sve dok svaka žena ne dobije svoj glas.

photos: Tajana Roxy Dedić

Objavljeno: 10.03.2020. u 09:29

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p