GLAZBA

Znate li koje se fantastične priče kriju iza nekih od najljepših ljubavnih pjesama?

Kako je ljubav oblikovala glazbu kroz povijest?
Ljubav nas može dodirnuti jednom i trajati cijeli život. Ne pustiti nas dok god i mi sami ne odemo. Gorko-slatke uspomene su ono što nosimo sa sobom. Propast, muza, najgora distrakcija, ritam i blues, neprekidna pjesma u glavi, groznica – tako se osjećamo.

Svi želimo pronaći osobu kojoj dajemo sve: svoje srce, svoju ljubav „dok nas smrt ne rastavi“, osobu koja će ispuniti našu viziju ljubavi. Kad nas obuzme ljubav, ne znamo je li vani sunčano ili oblačno. Ne marimo za show, odjeću, automobile, utrke, fancy mjesta. Kad nekog ludo volimo, ne vidimo njegove mane, ta osoba ne može učiniti ništa loše, opravdavamo ju, radije okrećemo leđa cijelome svijetu nego toj osobi. Odustajemo od svog komfora, spavamo i na kiši, ako voljena osoba to želi. Čak i kad bi nebo koje gledamo palo, ili se planina srušila u more, dok god ta osoba stoji kraj nas, nećemo plakati, ni suzu pustiti. Zaljubljene oči ne vide i baš zato kasnije budu povrijeđene, osjećaju bijede.Koliko puta smo na pitanje okoline: „Što vidiš u njemu/njoj?“ odgovorili: „Ima nešto u načinu na koji hoda, privlači me kao nitko, u načinu na koji me voli… Nešto u njenom osmijehu, u njezinom stilu zbog čega je ne želim ostaviti i jedino o čemu mogu misliti je ona. Želim je učiniti ponosnom i sretnom, za jedan njen poljubac, vratit ću joj tri. A ako me ikad ostavi, Bog zna što će sa mnom biti.

Ako dosad još niste uočili, sve dosadašnje rečenice stihovi su iz nekih od najvećih ljubavnih hitova koje su izveli Etta James, Aretha Franklin, Nina Simone, Dolly Parton, Ben E. King, Beach Boys, Ronettes, Beatles, Percy Sledge, The Flamingos, Michael Jackson, Whitney Houston, Mariah Carey, Celine Dion i John Legend.

Ljubav je oduvijek glavna inspiracija velikih umjetničkih djela. Postoje i šale kako umjetnici namjerno ulaze u loše veze kako bi mogli pisati hitove o nesretnim ljubavima. Sigurno ste barem jednom naišli na članke o Taylor Swift koja je svakom bivšem dečku posvetila barem jednu pjesmu. S druge strane, postoje i oni koji pišu o voljenoj osobi, ljudi koji toliko vole nekoga da ga žele opjevati u svojim pjesmama, oživjeti u umjetničkim djelima svake vrste i na taj način voljenu osobu očuvati u vječnosti.

Koliko ste puta i vi sami sanjarili da vam netko napiše pjesmu, da budete Danteova Beatrice, Petrarcina Laura ili Boccacciova Fiammetta? Ili ste vi bili ti koji ste ih pisali za nekoga? Možda za svog dečka, djevojku, majku ili platonsku tinejdžersku ljubav u liku osunčanog frajera s plaže. Voljenoj osobi uvijek želimo darovati nešto posebno, a Valentinovo je često prilika kad to najviše iskazujemo. Iako, kad žena stvarno voli, rado će mijenjati tri buketa ruža godišnje za svakodnevni maslačak iz vrta. I ne, ne zbog kvantitete, već zbog pokazivanja znaka pažnje. Jer Valentinovo bi trebalo biti svaki dan, a ne samo 14. veljače.Ljubav kao glazbena inspiracija nije suvremeni trend, već nešto što postoji oduvijek. Poznati skladatelji pisali su simfonije posvećene voljenim ženama. Njemački skladatelj Richard Wagner bio je zaljubljen u tad već udanu Cosimu. Ubrzo je Cosima napustila supruga kako bi bila s Wagnerom, koji joj 1869. posvećuje simfonijsku pjesmu pod nazivom „Siegfried idila“ (njihov zajednički sin rođen godinu ranije zvao se Siegfried). U naslovu je stajalo i: „za moju Cosimu, od njenog Richarda“.

Filmsku priču imali su i Gioachino Rossini i Isabella Colbran. Colbran je bila primadona koja je svojim glasom i stasom očarala Rossinija, pa je samo za nju 1815. skladao ulogu Elizabete, kraljice Engleske, a potom joj posvetio uloge i u drugim operama kao što su „Otelo“ i „Žena s jezera“. Bach je svojoj drugoj supruzi, koja mu je rodila trinaestoro djece posvetio „Bilježnicu za Annu Magdalenu Bach“. Beethoven je svojoj platonskoj ljubavi grofici Josephine von Brunsvik posvetio završni dio svoje opere „Fidelio“, u kojem veliča kreposnu ženu i bračnu ljubav, a nakon njene ponovne udaje, posvećuje joj još neka djela. Ipak, mogli bismo reći da je Alma Mahler-Werfel bila prava sretnica.
Naime, toj je ženi posvećena „Osma simfonija“, poznatija kao „Simfonija tisuća“, koja traži čak tisuću izvođača na pozornici kako bi se prenijela ideja povjerenja u vječni ljudski duh. Svojoj supruzi Mahler je posvetio i druga djela, a unutar „Šeste simfonije“ postoji tema koja se službeno zove po njoj. Dakle, žene, find yourself a Mahler!
No, da ne bude da su Taylor Swift i Adele jedine osobe koje su se proslavile jer su negativne emocije pretočile u glazbu, puno prije njih nesretna ljubav bila je pokretač Chopinu i Schumannu. Dapače, Chopin je jednom izjavio da najlakše stvara kada je nesretan u ljubavi. On je jedno vrijeme svoja djela posvećivao svojoj učenici, poljskoj grofici Delphini Potocka, no ipak, njegovom najvećom muzom smatra se francuska književnica Amantine-Lucile-Aurore Dupin, poznata pod pseudonimom George Sand.

S druge strane, pravu „Romeo i Julija“ dramu proživljavao je Schumann, koji se kao mladić zaljubio u tada osmogodišnju djevojčicu Claru Wieck, pijanističko čudo od djeteta. Kad je Clara postala punoljetna, Schumann je zatražio njenu ruku, no njezin otac ga je odbio. Clara ulazi s ocem u pravnu bitku, u kojoj na kraju i pobjeđuje i udaje se za Schumanna, koji joj kao vjenčani dar posvećuje ciklus pjesama „Myrthen“, simbol vječnog buketa mirti.

Stoljećima kasnije, Dolly Parton napisala je pjesmu „Jolene“ inspirirana crvenokosom bankarskom službenicom koja je flertala s njenim suprugom. No, kraljicom nesretne ljubavi definitivno možemo nazvati Adele. Njen album „21“, posvećen bivšem dečku koji joj je slomio srce, je najprodavaniji album 21. stoljeća, četvrti najbolje prodavani album svih vremena i najprodavaniji solo album svih vremena. Osim što je pitanje postoji li osoba koja nije barem jednom plakala uz „Someone Like You“, „Rumour Has It“ i „Rolling in the Deep“, Adele je izjavila kako se sad konačno može javiti bivšem i reći da ga je konačno preboljela.
No, da ne bude da uz moderne ljubavne pjesme samo plačemo zbog bivših, John Lennon svojoj je Yoko Ono u pjesmi „Dear Yoko“ poručio: „i nakon svih ovih godina, nedostaješ mi kad nisi tu, čak i ako je to samo jedan dan, jedna noć, jedan sat – ja ću uvenuti poput cvijeta koji odlazi. Čak i kad sam kilometrima na moru i ne mogu naći svoje mjesto, tvoj duh pazi na mene. Čak i kad samo gledam televiziju, osjećam samoću ako nisi pored mene jer smo nas dvoje jedno.
Prije osam godina, 2013., John Legend vinuo se u zvijezde kad je svojoj voljenoj Chrissy Teigen poručio: „Volim tvoje savršene nesavršenosti. Ti si moj kraj i moj početak. Dajem ti sve svoje i ti meni daješ sve.“ Naravno, radi se o pjesmi „All of Me“. Spot za pjesmu sniman je u Italiji nekoliko dana prije njihovog vjenčanja, a video završava snimkama sa stvarnog obreda koji se održao uz jezero Como u Italiji. Video je režirao Nabil Elderkin, čovjek koji je upoznao Johna i Chrissy.
Još jedan suvremeni romantik, Ed Sheeran posvetio je desetke pjesama svojoj voljenoj Cherry Seaborn. U pjesmi „Perfect“ joj poručuje da su samo bili klinci kad su se zaljubili, nisu znali što je to ljubav, no ovaj je put neće pustiti, želi održati njihovu ljubav, imati djecu s njom. U „How Would You Feel“ joj poručuje da želi uzeti vremena kako bi joj se posvetio i proveo svoj život zaljubljujući se u nju svakoga dana sve više. Nakon što je na prijašnjim albumima poput Adele opjevao nesretne ljubavi, Ed Sheeran upoznao je svoju pravu ljubav, kojoj sada piše emotivne stihove.Na kraju, ostaje nam ona. Da je muškarac, stavila bi ti prsten na prst, bila opasno zaljubljena u tebe, nezamjenjiva, slušala bi te, bili biste kao Bonnie i Clyde i sanjali slatke snove. Glazbena diva Beyonce svom je suprugu za sedmu godišnjicu braka poklonila pjesmu „Die with You“, uz predivnu poruku: „Nemam razloga plakati, ali imam puno razloga za smijeh. Ne trebaju mi ruke, ako te njima ne mogu ugrijati, ni noge, ako ne mogu hodati kraj tebe. Budim se da bih opet zaspala s tobom, otvaram oči da bih te vidjela, živim da bih mogla umrijeti s tobom.
Možda niste ni Bach, ni Ed Sheeran, ni Beyonce. Možda se ne možete izraziti stihovima. Ali, pokažite svoju ljubav prema drugima svakoga dana svojim djelima. Nemojte biti dio crne Balaševićeve statistike o tužnim ljubavima i nemojte da se svi skupa pitamo „dal neko sretno i voli još“. Dopustite da i vaše srce bude „obavijeno djetelinom“ kad god ugledate svoju posebnu osobu.

Foto: Unsplash, Youtube
Objavljeno: 12.02.2021. u 13:58

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p