KULTURA

Porazgovarali smo s glazbenikom čiji novi album ne prestajemo slušati!

Intervju: Martin Reljanović Bunú

Glazba je vid umjetnosti koja nas odvodi u jedan poseban i drugačiji svijet, svijet u kojem se izgubimo u vlastitim mislima, a koliko je glazba važna u našim životima dokazuje i činjenica da se u sreći ili tuzi, uvijek vraćamo upravo njoj. Unatoč tome što je hrvatska glazbena scena poprilično mala, to ne znači da ne može ponuditi posebne i nadasve zanimljive glazbenike koji svojim notama svakodnevicu čine boljim mjestom. Jedan od takvih glazbenika je i Martin Reljanović, poznatiji pod umjetničkim imenom Bunú. Bunú u svojoj glazbi kombinira elemente hip-hopa, afrobeata i world melodije, a finalni indie zvuk obilježio je najnoviji album pod imenom „Walk The Path“. Kako bismo otkrili više o ovom interesantnom albumu, ali i načinu na koji je nastao, u nastavu smo porazgovarali s Martinom koji nam je otkrio sve detalje!

Imaš vrlo zanimljivo umjetničko ime, Bunú, pa možeš li nam ukratko ispričati koja se priča krije iza njega?

Prije puno godina sam otišao na put u Peru i tamo sam proveo neko vrijeme u Amazoni sa šamanom iz plemena Matsés. Iz tog iskustva sam puno naučio; o iscjeljujućoj moći biljaka i životinja, našoj povezanosti s prirodom, o životu. Tijekom našeg druženja naučio me par Matsés riječi, između ostalog i bunú. Rečeno mi je da ta riječ znači čovjek/muškarac na jeziku Matsés. Riječ mi se svidjela i podsjeća me na divljinu Amazone. Od tada ju koristim kao umjetničko ime.Kako je započeo tvoj glazbeni put? Je li glazba nešto čime si se oduvijek htio baviti?

Ovo neće biti kratak odgovor. Vrlo rano sam osjetio poriv da ostavim neki zapis. Snimao sam se na kazete, kasnije kad su se kompjuteri malo poboljšali na neke jeftine mikrofone, eksperimentirao sam instrumentalima u raznim programima. Pisao sam rap tekstove u tinejdžerskim danima i napravio s hip-hip duo s najboljim prijateljem iz osnovne, napravili smo dva albuma i nikad ih nismo izdali (hvala Bogu). Završio sam u međuvremenu i osnovnu glazbenu školu (klavir), ali u tom trenutku nisam znao što će mi to znanje, iako mi je danas jako drago zbog toga. Dok sam studirao morsku biologiju u Škotskoj, prvi put sam uzeo gitaru i samo je počeo svirati. Čim sam uzeo taj instrument napisao sam prvu pjesmu - nisam znao ni note ni akorde koje sviram, ali sam za razliku od klavira osjetio neku slobodu. Nije bilo nota, nije bilo ničeg definiranog što sam morao odsvirati. Naučio sam osnovne akorde i počeo svirati sve omiljene pjesme, a onda počeo pisati i svoje, sve više i više. Snimao sam se na mobitel, na laptop… na što god sam imao pri ruci. Bilo je tu folka, reggae-a, hip-hopa, svega.

Kad sam se nakon faksa vratio u Zagreb priznao sam si da je muzička produkcija nešto što me zanima i upisao sam MPA akademiju. Počeo sam koristiti iPad kao glavno sredstvo za muzičku produkciju, gdje sam pomoću znanja klavira mogao reproducirati jako puno različitih prirodnih i sintetskih instrumenata. Od onda sam skladao sam jako puno instrumentala i napisao puno pjesama, i polako smo došli do današnjeg trenutka. Prvenstveno sam muziku radio za sebe, intuitivno i bez razmišljanja. To je bilo jednostavno nešto što je moralo izaći ili što sam trebao sam se reći (ili otpjevati) u određenim fazama života.

Ako se ne varam, svoju glazbu svrstavaš u indie kategoriju. Reci nam nešto više o samoj ideji takve glazbe i koja je neka poruka koju putem nje želiš prenijeti publici?


Glavna poruka albuma je - Upoznaj se. Nađi ono što voliš i što te ispunjava - to je tvoj dar. Podijeli ga s drugima. Vjeruj si. Radi to što češće. Sve će biti u redu.

Nedavno je izašao tvoj novi album „Walk The Path”. Kako bi ga opisao?

„Walk The Path“ je vrh sante leda, ispod koje se krije dovoljno materijala za dvoznamenkasti broj albuma. Pjesme za ovaj album odabrane su po intuiciji. Neke su stare 4-5 godina, neke su skroz nove, ali sve prate istu tematsku cjelinu i zato se ovdje nalaze skupa. Walk The Path je album koji budi iz sna koji niste ni znali da sanjate. On bi inspirira, u kojem god raspoloženju ili situaciji da se trenutno nalazite. Što se tiče same muzike, tu imamo raznih instrumenata, stilova i izričaja: etničkih elemenata, afrobeat-a, jazz-a, hip-hopa, pjevanja, repanja i “spoken word”-a.Pročitala sam da je cijeli album snimljen na iPadu. Ispričaj nam kreativni proces koji se krije iza cijelog projekta!


Ideja je bila da budem mobilan i brz. Htio sam imati muzički “studio” koji stane u ruksak. Nešto što mogu ponijeti sa sobom gdje god idem, i što mogu posložiti u minutama i raditi glazbu. To sam kroz par godina i ostvario i uz par kvalitetnih dijelova opreme imao sam setup koji je bio mobilan i koji je zvučao sjajno. Muziku stvaram najviše uz looper, gdje mogu složiti kompleksne instrumentale u minutama i freestylati preko njih. Tako nastaje većina pjesama. Kasnije ih uređujem i oblikujem, aranžiram, dodajem i oduzimam, ali bitno mi je da je inicijalni impuls bio iskonski i bez razmišljanja, i to obožavam kod loopera. Omogućava mi da budem cijeli bend i da instantno čujem svoje ideje i vidim jesu li dobre ili nisu. iPad naravno ima i nekih mana, koji najviše dolaze do izražaja kad se pokušavaju napraviti kompleksni aranžmani, ili naravno mix i master, pa sam zato taj dio odradio u Red Records studiju.

Je li ti bitna kritika struke ili više pažnje obraćaš tome kako je album prihvatila publika?

Ako ovaj album inspirira samo jednog čovjeka da se bolje upozna, da otkrije što voli, da se bavi onim što voli ili mu jednostavno uljepša dan, ja ću biti zadovoljan. Naravno, kao kreativac, volim čuti feedback (i dobar i loš) i naravno da je lijepo čuti nešto pozitivno o nečem što si napravio.

Koliko je aktualna kriza utjecala na tvoj posao?

Iskreno, da nije bilo ove “krize”, ne bi ni ovog albuma bilo. Rad od kuće omogućio mi je da bolje raspolažem s vremenom i da na taj način nađem vrijeme da ovaj album završim, i započnem neke druge projekte.

Što nam pripremaš u budućnosti? Možemo li možda očekivati neki koncert?

Pripremam live nastup i nadam se da će to biti moguće na proljeće. Album je otvorio neke nove suradnje kojima se veselim. Trenutno radim kao producent instrumentala na jednom projektu, koji bi trebao ugledati svjetlo dana u proljeće 2021. Nakon toga ću početi razmišljati o drugom albumu.Foto: Petar Santini
Objavljeno: 11.11.2020. u 12:29

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p