GLAZBA

Poznata Opera Liceu u Barceloni ponovno je otvorila svoja vrata najneobičnijim koncertom godine!

Koncert na kojemu su umjesto publike ''sjedile'' - biljke!

Jedna od najpoznatiji europskih opernih kuća, španjolska Opera Liceu napokon je, nakon puna tri mjeseca, otvorila svoja vrata. Bez obzira na mjere distanciranja koje su u Španjolskoj još uvijek na snazi, organizatori se ovoga puta nisu morali brinuti za provođenje nikakvih mjera jer je sjedala na prvom koncertu, umjesto ljudi, zauzelo više od 2000 različitih vrsta biljaka!

Eugenio Ampudia, konceptualni umjetnik koji stoji iza organizacije ovog neobičnog tipa koncerta izjavio je kako je njegov osobni cilj bio ukazati na apsurdno stanje u kojemu smo se svi pronašli; stanje koje je ljude primoralo na izolaciju i povlačenje s javnih prostora. "Priroda je zauzela mjesta koja smo mi ranije oduzeli njoj", izjavio je Ampudio. "Možemo li pokazati više empatije? Započnimo s umjetnošću i glazbom, i to tako što ćemo u velikoj opernoj kući ugostiti upravo prirodu". Organizatori su poručili kako se nadaju da će produkcija ovakvog tipa poslužiti javnosti kao svojevrsni putokaz prema povratku uobičajenim aktivnostima nakon pandemije, u kojima će mnogo više promišljati o utjecaju koji imaju kako na druge ljude, tako i na prirodu koja nas okružuje i o kojoj toliko ovisimo. Šestominutni koncert prenosio se uživo putem Youtubea, gdje ujedno možete i pogledati potpunu izvedbu.

Koncert su održali članovi gudačkog kvarteta koji su izveli elegiju talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija ''Krizanteme''. Nakon koncerta, biljke su poklonjene zdravstvenim radnicima diljem Španjolske kao znak pažnje i zahvala za njihov trud koji su pokazali kroz proteklih nekoliko mjeseci.

Objavljeno: 24.06.2020. u 14:57
Tagovi: opera, koncert, koncerti

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p