KNJIGE

10 sjajnih 'feel good' romana koje morate pročitati!

Dnevnu dozu optimizma potražite u sjajnim naslovima

Pred nama su sve topliji dani što znači da sve više vremena provodimo uživajući na suncu i boraveći na balkonima i terasama. A ima li prigodnije situacije za upuštanje u lagano štivo koje će nam uljepšati ove neobične dane koji su nas snašli? Iako danas mnogi podcjenjuju moć kvalitetnog štiva, činjenica je da je čitanje kvalitetne knjige jedinstveno iskustvo koje biste si s vremena na vrijeme svakako trebali priuštiti.

Znamo da je danas, u vremenu kada gotovo svaka popularnija knjiga dobije svoju ekranizaciju u obliku filma ili tv serije, mnogo jednostavnije posegnuti za streaming servisom i ući u radnju iz udobnosti kauča u dobrom društvu, no svi istinski ljubitelji kvalitetnog štiva znaju da je iskustvo čitanja kvalitetne knjige iskustvo koje se ne može mjeriti s nijednom tv adaptacijom. Ovoga puta odlučili smo vas potaknuti na čitanje onih naslova koji baš nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a koji će evocirati pravo ''feel good'' raspoloženje i potaknuti pozitivne emocije koje će ostati uz vas još dugo vremena nakon pročitane knjige.

Louisa May Alcott - 'Male žene'

Serijal ''Male žene'' jedan je od najomiljenijih serijala na svijetu. Ovaj bezvremenski klasik svake godine pronalazi nove čitatelje svih generacija, a topla priča o četiri sestre March koje žive u malom mjestašcu u 19. stoljeću osvojit će vas već na samom početku. Filmska industrija svakih nekoliko godina posegne za ovim klasikom, no čitanje ovog divno obiteljskog romana definitivno je jedinstveno iskustvo koje ne biste trebali propustiti.

Steven Rowley - 'Lily i hobotnica'

Ovaj osjećaja, šarmantan, mudar i duhovit roman prati priču o odnosu kakvog svi želimo; odnosu s osobom kojoj u potpunosti vjerujete i osobom bez koje jednostavno ne možete zamisliti svoj život. Protagonistu ovog divnog romana ta osoba je Lily- pas. Ovaj autobiografski roman na izrazito emotivan i duhovit način istražuje utjecaj koji četveronožni ljubimci imaju na živote ljudi, a sigurni smo kako ćete nakon čitanja snažno zagrliti vašeg najdržeg ljubimca ili početi razmišljati o udomljavanju istog.

Jorge Bucay- 'Ispričat ću ti priču'

Jorge Bucay vrsni je psihoterapeut i pisac koji, svjestan ljudske potrebe za pričanjem priče i snage riječi koje se pričom mogu prenijeti, donosi šarmantne i duhovite priče koje će poslužiti kao pravi netipični savjetnik za život. Sam čitatelj je neka vrsta “pacijenta“ koji zajedno s glavnim likom sudjeluje u terapiji i s lakoćom se poistovjećuje s životnim lekcijama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Semezedin Mehmedinović - 'Me'med , crvena bandana i pahuljica'

Intimna knjiga poznatog bosanskog spisatelja kroz naizgled svakodnven, a opet neobične događaje uranja u komplicirane međuljudske i obiteljske odnose. Ovo je jedna od onih knjiga o kojoj ćete razmišljati još dugo nakon što ste ju pročitali, a koja će vas potaknuti na preispitivanje bitnoga i nebitnoga te na razmišljanje o najvažnijim temama koje ionako zaokupljaju svakoga - ljubav i smrt, sadašnjost i povijest, bolest i zdravlje, putovanje i ostajanje.

Nicola Yoon- 'Sve baš sve'

Iako pripada žanru ''tinejdžerske literature'' ova knjiga je definitivno mnogo više od toga, o čemu svjedoče brojne recenzije vrhunskih kritičara koje je ova priča dotakla mnogo više od ozbiljnijih, ''zrelijih'' romana. Ova predivna priča o životu i odrastanju mlade Madeline potaknuti će vas iskoristite baš svaku priliku koju vam život pruža, a promišljanja koja muče Madeline u trenutku će vas vratiti u neka davna vremena koja ćete opet iznova proživjeti.

Raphaelle Giordano - 'Tvoj drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan'

Ova zabavna i poučna knjiga jedna je od onih koja vam se već nakon nekoliko redaka potpuno zavuče pod kožu. Priča prati mladu Camille koja se svim snagama želi dočepati putovnice i započeti novi život. Iako se radnja čini jednostavnom, ne dajte se zavarati jer Raphaelle vas vodi na jedinstveno životno putovanje u koje je vješto upakirala dobro poznatu uzrečicu ''živjeti svoje snove''.

Ruth Hogan - 'Čuvar izgubljenih stvari'

Ovaj čarobni, a u isto vrijeme i pomalo tužni roman prati priču Anthonya, sakupljača izgubljenih stvari koji se pokušava iskupiti za prijašnje greške u životu. U romanu se paralelno isprepliće nekoliko životnih priča iz različitih razdoblja koje se na kraju povezuju u jednu cjelinu, no s posljedicama koje izazivaju nevjerojatan niz događaja, susreta i intrige. Roman koji uči kako prepoznati, verbalizirati i osloboditi osjećaje još jednom će potvrditi da se baš ništa u životu ne događa slučajno.

Nick Hornby: ‘Sve zbog jednog dječaka’

Kultni roman Sve zbog jednog dječaka priča je o Willu, tridesetšestogodišnjem vječnom dječaku koji vodi posve bezbrižan, netipičan odrasli život koji se sasvim mijenja nakon što upozna Marcusa koji pred njega postavlja niz životnih izazova. Ovaj roman analizira tematiku odrastanja i odgovornosti te je jedan od romana koji bi se treba pronaći na popisu obaveznog štiva baš svake osobe.

Frances Mayes: ‘Pod suncem Toskane’

Frances Mayes, sveučilišna profesorica i publicistkinja dugo je vremena priželjkivala život u sunčanoj Italiji, a kada joj se san napokon i ostvario započela je s pisanjem dnevnika koji je kasnije pretvoren u sjajan roman prepun životnih metafora, idiličnih talijanskih pejsaža isprepletenih s doživljajem i iskustvom života koji vas neće ostaviti ravnodušnim, a koji će vas definitivno motivirati da ne odustajete od svojih životnih snova i ciljeva.

Paolo Cognetti : 'Divlji dječak'

Ova prekrasno napisana autobiografska proza poznatog talijanskog autora osvojiti će sve one koji su u potrazi za jednostavnijim životom; kada pripovjedač odluči i pobjeći iz grada u planinu gdje nije bio više od desetljeća, i ne sluti kamo će ga taj bijeg odvesti. U unajmljenoj kućici, na prvi pogled daleko od civilizacije, polako uspostavlja svoj odnos s prirodom i planinom te bilježi svoja zapažanja i misli koje se vidljivo mjenjaju sukladno pripovjedačevom načinu života i pomirbenosti s divljom prirodom.

Foto: Unsplash
Objavljeno: 14.05.2020. u 13:07
Tagovi: Knjige, Knjiga

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p