KNJIGE

Nova dječja knjiga koja će vas potaknuti da mijenjate svijet oko sebe!

Knjiga koja dokazuje kako uloga superjunaka nije rezervirana samo za dječake!

Kao djeca nerijetko smo svoje životne uzore tražili u likovima iz omiljenih crtanih filmova, a najveći utjecaj definitivno su ostvarili superjunaci koji mijenjaju i spašavaju svijet od zla. Tako ne postoji osoba koja nije čula za likove poput Batmana, Supermena, Hulka ili Spider-Mana, no postoji li u svijetu superjunaka mjesta i za djevojčice? Ili je možda bolje pitanje, koja superjunakinja je vaša omiljena? Poprilično je teško dosjetiti se njihovih imena jer i ako postoje, onda su njihove moći poprilično male i gotovo zanemarive u odnosu na spomenute superjunake, no uskoro bi se ova slika mogla promijeniti i to zahvaljujući djevojčicama Zuri, Phia i Kiri, čije su moći poput snage, ravnopravnosti i različitosti danas potrebnije više no ikada!

Pitanje rodne ravnopravnosti te općenito percipiranje žena kao slabijeg spola gotovo uvijek je aktualno, pogotovo kada se ono osnažuje nedostatkom ženskih figura s kojima bi se djevojčice tijekom svog odrastanja mogle poistovjetiti kao i činjenicom da danas igračke gotovo da više nisu dječje, već se jasno razlikuju one rezervirane za dječake i one za djevojčice. Tako se na odjelu ženskih igračaka uglavnom mogu kupiti igračke za kuhanje, čišćenje te one vezane uz majčinstvo u prepoznatljivoj rozoj boji, ne pružajući djevojčicama mogućnost da barem u igri zaista budu sve ono što požele. Ovom problematikom, kao i usvajanjem pozitivnih navika koje mogu promijeniti našu okolinu, bavi se nova dječja knjiga ' Tajni klub dobrih srca'!

Riječ je o projektu Kind Kind brenda koji kroz priče triju superjunakinja podsjeća djecu, ali i odrasle da svaka promjena kreće od nas samih i da udruženi u malim osobnim promjenama itekako možemo promijeniti svijet. Imajući na umu kako su uloge superjunaka uglavnom rezervirane za dječake, dok se od djevojčica očekuje da se prilagode ulogama princeza, ova knjiga stavlja moć mijenjanja svijeta u ruke djevojčica. Međutim, one tu moć dijele svoj djeci ovog svijeta, a na čitatelju je da vidi koliko su fantastične u tome. No, priča ne staje samo na osobnoj promjeni, već pokreće i jednu itekako vidljivu i potrebnu, pa tako ova knjiga u suradnji s humanitarnom organizacijom Pencils of Promise gradi školu za djecu u zemljama u razvoju!

Cilj je sagraditi što više škola i omogućiti što većem broju djece pristup edukaciji i svemu što im je potrebno da bi uspješno prošli kroz svoj put školovanja. Pencils of Promise djeluje u Ghani, Laosu i Guatemali i dosad su izgradili više od 530 škola! Tim koji stoji iza brenda Kind Kind čine osnivačica i autorica Marijeta Duvnjak, autorica Sandra Čuljak, ilustratorica Valentina Supanz Marinić, projekt menadžerica Jelena Babić te art direktorica Mirna Ptiček, stoga ih bolje upoznajte u nastavku!

Do sada smo nekako vaše kreativne ideje i timski rad mogli promatrati kroz razne projekte, no vašoj sjajnoj suradnji pripisali ste još jednu i to potpuno neočekivanu. Dječja knjiga koju ste neki dan predstavile svijetu došla je kao pravo iznenađenje, pa kako se uopće rodila ideja za ovakvom vrstom suradnje i općenito za izradu knjige ovakvog tipa?

Marijeta: I meni je došla kao pravo iznenađenje. Odluka je došla nekoliko dana nakon što je moja trogodišnja djevojčica bila pozvana na dječji rođendan, tema su bili superjunaci. U potrazi za kostimom sam shvatila da je izbor za djevojčice vrlo mali, pogotovo onih koji su primjereni baš za njih. Zatim je uslijedilo pretraživanje cijelog interneta, nisam mogla prihvatiti činjenicu da je svijet uvjetovao nas djevojčice da budemo princeze, a ulogu superjunaka ostavio dječacima. No nažalost, pretraga nije donijela drugačiji zaključak i tako se u mojoj glavi rodila ideja o tri djevojčice superjunakinje - Zuri, Phia i Kiri. Ništa veliko ne možemo napraviti sami, zato sam se okružila timom talentiranih žena koje su mi pomogle u razvoju cijele ove priče.

Okosnica ove dječje knjige jest shvaćanje kako je svijet nas djevojčice uvjetovao da budemo princeze, a ostavio ulogu superjunaka dječacima. Živimo li zaista u muškom svijetu kako se to često zna reći? Jeste li to ikad osjetile na svojoj koži, budući da ste obje poslovno ostvarene žene?

Marijeta: Mislim da je dovoljno da pogledamo svijet u cjelini, statistike ili je možda čak dovoljno samo sagledati društvo oko sebe, odgovor je vrlo jasan. Jednakost izostaje, ne samo na spolnoj razini, već i na toliko drugih nažalost. Vjerujem da je svaka žena osjetila drugačiji tretman na svojoj koži i ovisno o tome u kojem djelu svijeta se nalazi, to prolazi u puno gorim oblicima, samo zato što je žena. Ali ova priča nadilazi priču o nejednakosti, upravo kroz nju želimo plasirati poruku dobrote i djevojčicama i dječacima. Ako svaki put odaberemo taj put, izostaje nejednakost na bilo kojoj osnovi. To je poruka koju vjerujem da svi trebamo dijeliti djeci, uvijek i u bilo kojim okolnostima.Glavne akterice u knjizi su tri superjunakinje, Zuri, Phiu i Kiri. Budući da je riječ o superjunakinjama, koje su njihove supermoći i što se krije iza njihovih zanimljivih imena? S kojom se od glavnih junakinja poistovjećujete?

Sandra: Zuri, Phia i Kiri su tri predivne djevojčice, pune ljubavi, dobrote i suosjećanja prema svijetu koji ih okružuje. Čvrsto vjeruju da dobrota može promijeniti svijet i da su male promjene svakog pojedinaca upravo ono što čini ogromnu razliku u našoj svakodnevici. Ako želimo promijeniti svijet, mala dobra djela koja činimo moraju postati dio naše svakodnevne rutine. Ove tri djevojčice osim pokreta dobrote kojeg šire, približit će djeci svijest o ekologiji, jednakosti i prihvaćanju različitosti. Ono što mi se najviše sviđa kod njih je to što supermoći ne zadržavaju za sebe, već ih dijele sa svom djecom i odraslima ovog svijeta, kroz tajnu koju otkrivaju u svojoj prvoj knjizi.

Zuri možeš pronaći pored mora, rijeka ili jezera, u zelenoj travi ili gustim krošnjama drveća. Svakog dana pomaže ranjenoj planeti koja ju moli za pomoć. U svom čarobnom plaštu uvijek nosi mrežu i svakog dana skuplja otpad iz mora, rijeka, jezera, šuma, parkova i ulica. Njezina supermoć je ljubav prema prirodi, a zaštitni znak joj je element vode.Phia će uvijek biti tamo gdje sve vrvi od žamora dječje igre. Svakog dana potiče drugu djecu na zajedništvo, toleranciju i međusobno razumijevanje. Ima psa Charlija, obožava životinje i u svom čarobnom plaštu uvijek nosi nešto hrane kako bi pomogla napuštenim životinjama. Njezina supermoć je ljubav prema ljudima i životinjama, a njezin zaštitni znak je golden ratio kao simbol naše povezanosti sa Svemirom.


A ako želiš pronaći Kiri morat ćeš biti ono što jesi i osjećati se slobodno poput vjetra koji šumi vrhovima planina. Kiri svakog dana potiče drugu djecu da vjeruju u sebe jer su jedinstvena i savršena upravo takva kakva jesu. Trudi se da svako dijete pronađe svoj put, bude sretno i da se smijeh djece čuje iznad oblaka. Njezina supermoć je ljubav prema samima sebi, a zaštitni znak su vrhovi planina.Nemoguće je napisati priču, a da u svakom liku ne ostavite barem dio sebe, tako da se mogu poistovjetiti sa svakom od djevojčica. Ako baš moram izdvojiti jednu, onda bi to bila Zuri. Najsretnija i najmirnija sam upravo pored mora i općenito osjećam duboku povezanost s prirodom. Baš kao i Zuri! 'Tajni klub dobrih srca' sam i napisala ljetos pored mora uz šum valova.

Također knjigu prate i prekrasne ilustracije. Valentina, na koji način bi opisala svoj stil ilustriranja i kojim tehnikama se sve koristiš? Svakodnevno svjedočimo ilustracijama s porukom, pa jesi li mišljenja da je ilustracija dovoljno jak medij da dopre do društva te koliko izazovno ti je bilo oslikavati dječju knjigu?

Valentina: Svakoj priči koju ilustriram pristupam drugačije, ovisno o dobi čitatelja također, pa se zato one i stilski razlikuju. Tehnike koje koristim su uglavnom akvarel, gvaš, akrilik a ponekad i kolaž. Danas sve više viđamo puno različitih ilustracija koje nisu nužno namijenjene samo djeci, pogotovo na Instagramu. Mislim da su one odraslima ponekad puno draže od kakve ''visoke umjetnosti' jer se lakše poistovjete s nekom ilustracijom nego sa slikama u galeriji. Svaku knjigu je izazovno ilustrirati jer morate uhvatiti duh priče, atmosferu, karakter likova a, da čitateljima bude zanimljivo i inspirativno. Da kroz boje i motive uđu što lakše u priču i osjete se uvučenima u nju.Valentina, po tom mišljenju, obraćaju li djeca više pažnje na ilustracije od odraslih? Jesi li se tijekom ilustriranja knjige susretala s kreativnim blokadama i kako si ih savladala?

Valentina: Mislim se da se smatra da je ilustracija prvenstveno namijenjena samo za djecu, ako su maleni i još ne čitaju, onda kroz sliku uče i razumiju priču. Ali i nama odraslima nekad pogled na neku ilustraciju daje ono što trebamo, kada smo lijeni čitati, iako to možemo za razliku od djece. Kreativne blokade u ovom poslu su česta pojava ali mali odmak, čitanje, filmovi su dobra inspiracija za krenuti dalje. No, svakodnevni rad najbolji je lijek za blokadu jer tako treniramo mozak i ruku da idemo naprijed bez obzira na prepreke.Pored knjige, otvoren je i Instagram profil Kind Kind Club. Koji je njegov cilj te koji su vam planovi za taj profil?

Marijeta: Svi mediji kindkind.cluba imaju cilj prenositi poruku dobrote i ljubavi, želimo stvoriti pokret, postići da se djeca osjećaju cool kad su dobra prema okolišu, životinjama, ljudima, a prije svega prema samima sebi. Dobrotom kao temeljnim principom, dajemo djeci priliku da vide kako sama mogu stvoriti ljepši svijet za sebe!Knjiga je dostupna na hrvatskom jeziku, prevedena na engleski i njemački, dakle planovi su veliki? Kakva su vam očekivanja od cijele ove priče?


Marijeta: Jedan od meni najbitnijih segmenata ovog projekta je utjecaj koji će sva djeca i njihovi roditelji koji kupe 'Tajni klub dobrih srca' ili bilo koji budući proizvod Kind Kind brenda, imati na živote pojedine djece u zemljama u razvoju. U suradnji s organizacijom Pencils of Promise gradimo prvu školu pod Kind Kind pokroviteljstvom. Ovo je priča od djece za djecu i nadam se da ćemo zajedno sagraditi puno škola i omogućiti što većem broju djece pristup edukaciji i svemu što im je potrebno da bi uspješno prošli kroz svoj put školovanja. Što se tiče drugih jezika, sigurna sam da ćemo u narednoj godini izdati još nekoliko prijevoda te početi raditi na sljedećoj knjizi i ostalim proizvodima Kind Kind brenda!

Tekst: Sandra Čuljak
Ilustriracije: Valentina Supanz Marinić
Art direkcija: Mirna Ptiček
Urednik produkcije: Jelena Babić
Objavljeno: 10.11.2020. u 11:32

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p