KNJIGE

Ovo su knjige koje mora pročitati baš svaka žena!

Naslovi koje nećete ispuštati iz ruku!

Pročitajte dok je još dopušteno, utisnuto je na koricama 'Sluškinjine priče' književnog hita iz 80-ih koji je uobličila Margaret Atwood, a koji i danas svojom pronicavošću izaziva gotovo jezu i strah. Opisan kao distopijski roman u kojem izmišljenom zemljom Gilead vladaju muškarci, scene stvarnosti mučki nam se vrte pred očima… S obzirom na događaje koji se ovih dana događaju u svijetu i našoj zemlji teško je pobjeći od činjenice i zaključka da su ideje Margaret Atwood ukoričene u distopijski roman 80-ih dočekale i u stvarnom životu. Možda se ne zove Republika Gilead, no nismo tako daleko od nje!

Poljska je živući primjer zemlje u kojoj je na snagu stupio zakon koji brani pobačaje izuzev izvanmaternične trudnoće i ugroze ženina zdravlja silovanja i incesta. Kako su hrvatski suverenisti počeli ovih dana prikupljati potpise zastupnika za pokretanje prijedloga Zakona o zaštiti života koji definira da ljudski život počinje u trenutku začeća, poljska situacija nam se ozbiljno približava.

Iako u trenutku pisanja romana Margaret Atwood nije znala da će njezina knjiga 'Sluškinjina priča' postati prvotno hit serijal čija se četvrta sezona s nestrpljenjem očekuje, ni mi kao suvremenici ovog djela danas ne vjerujemo što se događa. Zamišljen kao distopijski roman, djelo 'Sluškinjina priča' bi bez mnogo razmišljanja moglo postati moderni realistički roman i tako za života autorice u potpunosti promijeniti žanr. Zašto je važno pročitati 'Sluškinjinu priču' i neslužbeni nastavak 'Svjedočanstva'? Zato što prvo djelo naviješta mlađim generacijama žena što bi se moglo dogoditi ako ne puste svoj glas. 'Svjedočanstva', djelo nastalo 2019. godine koje su Amazon i Goodreads Choice Awards proglasili najboljim romanom iste godine, a People, Guardian i NY Times nagradili fantastičnom kritikom, otkrivaju budućnost izmišljene zemlje Gilead i poretka nakon pada teokratskog režima.

Sa strahopoštovanjem se guta djelo Margaret Atwood 'Sluškinjina priča', u kojoj se kroz reminiscenciju glavne junakinje Fredove miješaju prošlost i sadašnjost. Vremena prije Republike Gilead, nekadašnjih Sjedinjenih Američkih država, vremena koje je June provodila sa svojim djetetom i partnerom Lukeom i novog vremena u kojem je žena bez vlastitog imena. Sada je ona Fredova (jer pripada Fredu) u društvu koje je noćna mora za feministice. Žene su pod strogim nadzorom, nije im dopušteno imati posao ili novac, već su podijeljene u svojevrsne kaste pa tako postoje kreposne Supruge bez djece, kućanice Marthe i Sluškinje koje rađaju i koje svoju novorođenčad moraju predati »moralno ispravnim« Suprugama.

Fredova/ June prvotno tihim buntom, a pred kraj romana i borbenim aktima osvještava društvo oko sebe u kojem stasaju nove generacije žena, između ostalog i njezina otuđena kći Nicole. June je proglašena prijetnjom, njezino ponašanje izaziva ozbiljnu zabrinutost budne straže te na kraju ona biva odvedena u nepoznato. Gubi joj se svaki trag, a čitateljima ostaje pitanje: “Gdje je odvedena June, što joj se dogodilo i hoće li se režim Gileada napokon prekinuti?Događaje 15 godina nakon što odvode June djelomično odaje nastavak 'Svjedočanstva'.

Fredovu je Republika Gilead proglasila teroristicom i državnom neprijateljicom, a njezinu kći Nicole svojim vlasništvom za kojim neumorno traga. No, 'Svjedočanstva' nisu priča o June, 'Svjedočanstva' su ispričana kroz riječi i misli tri nove junakinje. Prva je nemilosrdna tiranica Tetka Lydia, druga je Agnes, djevojka koja je odrala u Gileadu te je od djetinjstva odgajana za Suprugu Zapovjednika, a treća je Daisy, tinejdžerica koja živi u Kanadi. Teokratski režim Republike Gilead i dalje drži vlast u svojim rukama, no naziru se znaci njegova propadanja – izjeda ga korupcija i nadmetanja među elitnim Zapovjednicima. Kako se isprepleću emocije glavnih junakinja s propadanjem jednog teokratskog režima, svaka od junakinja se mora suočiti sama sa sobom i pritom spoznati koliko je spremna žrtvovati se za ono u što vjeruje.

  Komplet 'Sluškinjina priča' i 'Svjedočanstva' ubrajamo u must read djela popularne kulture koja nam daju jedan jaki uvid u svijet koji vode muškarci opčinjeni mržnjom prema ženama. Svaka žena, djevojka, majka, prijateljica...u Atwoodičinim romanima prepoznaje djelić realnost s kojom se svakodnevno suočava bez obzira kakav koja je politička struja na vlasti. Svaka žena mora poznavati svoja prava i slobode, odnos prema drugim ženama i muškarcima, odnos prema vlastitom tijelu i duhu. Ako žene same ne budu promjena, ne mogu očekivati da će muškarci prepoznati njihovu potrebu za mijenom postojećeg stanja u, nazovi, liberalnom poretku.

Foto: PR
Objavljeno: 03.02.2021. u 17:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p