KNJIGE

Pravo je vrijeme da pročitate ovaj apokaliptični roman omiljene spisateljice Margaret Atwood!

Ludi Adam završni je dio trilogije legendarne distopijske autorice

Margaret Atwood, prva dama distopijske književnosti, ujedno i autorica megapopularne priče o Gileadu, koja ju je proslavila sjajnom ekranizacijom poznatijom pod imenom – Sluškinjina priča, u svojoj novoj trilogiji prikazuje svijet prije i poslije biotehnološke pošasti koja je poharala svijetom, a koja će vas u potpunosti ostaviti bez teksta!

Ludi Adam posljednji je naslov trilogije “Gazela i Kosac”, “Godina potopa”, a prikazuje svijet tehnološki uznapredovale civilizacije koje se, u svojoj neizmjernoj težnji za napretkom, raspada nakon izbijanja globalne epidemije, a potom ponovno vraća na sam početak. Premda ovaj trilogija, kao i roman ''Ludi Adam'' žanrovski pripada distopijskoj fikciji, prema mišljenju same autorice njezini romani nipošto ne bi trebali biti svrstani korpusu znanstveno – fantastične književnosti jer na koncu, ona zaista ne govori o ničemu što već nije izumljeno. Roman osvaja jedinstvenim spojem akcije, humora i satire, romanse i mašte, ali tjera i na razmišljanje. Vizija budućnosti Margaret Atwood istodobno ohrabruje jer na divan, topao način prikazuje i ističe velik potencijal čovječanstva i zajednice, ali i upozorava na budućnost kojoj istovremeno težimo i kakvu stvaramo, a ona uključuje zastrašujući svijet mutanata, proizvoda križanja gena i znanstvenih pokusa koji su izmaknuli kontroli, a koji su nam možda i bliže nego što to mislimo.

Ako već niste pročitali djela ove sjajne trilogije, svakako savjetujemo da je uvrstite u popis naslova koje morate pročitati, a posebice u ovo vrijeme kada će vas sama radnja bez sumnje podsjetiti na situaciju globalne epidemije u kojoj se trenutačno nalazi čitava zemlja.

Objavljeno: 26.03.2020. u 10:22

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p