KNJIGE

Započela je prva virtualna Noć knjige! Što sve vrijedi ''posjetiti''?

Gotovo dvjesto različitih virtualnih programa i sadržaja

Deveto po redu izdanje manifestacije ''Noć knjiga'', pokrenute 2012. godine, ove će se godine održati na nešto drugačiji način od onoga na koji smo navikli, no uz brojne virtualne programe knjižnica, antikvarijata, kazališta, pisaca i drugih kreativaca, kvalitetnog sadržaja i zabave neće nedostajati!

Cilj projekta ''Noć knjiga'' u proteklih je osam godina ostao nepromijenjen; potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to, kao i svake godine pružaju Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja). U program obilježavanja uključene su sve zainteresirane institucije: knjižnice, odgojno-obrazovne ustanove i ustanove u kulturi i znanosti, zatim nakladnici i knjižari, javne i neprofitne organizacije, organizacije lokalne samouprave, stručna udruženja i drugi pravni subjekti, a programe vezane uz knjigu i čitanje (za sve generacije) ostvaruju sami ili kroz zajedničku suradnju. Ovogodišnje izdanje u potpunosti je posvećeno aktualnoj temi promjene koja je zahvatila i samu manifestaciju, a koja će se po prvi puta održati virtualno.

Svečano otvaranje Noći knjige, koje se prethodnih osam godina redovito odvijalo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a čiji je domaćin ove godine trebao biti grad Rijeka, održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije u 19:20 sati, ali i na službenoj Facebook stranici i YouTube kanalu manifestacije. U specijalnoj emisiji gostovati će Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara i doc. dr. sc. Zoran Velagić, voditelj Katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku. Gosti emisije bit će i poznati domaći pisci te Knjigomir, superjunak koji svoje posebne moći zahvaljuje velikom broju pročitanih knjiga.

Ovogodišnje izdanje Noći knjige obilježit će gotovo dvjesto različitih programa u organizaciji programa knjižara, antikvarijata, svih vrsta knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca i ustanova „prijatelja knjige“ iz svih dijelova Hrvatske; Zagrebačko kazalište mladih na svojoj će Facebook stranici ugostiti poznate hrvatske pisce Tomislava Zajeca i Kristijana Novaka, dok će Teatar Poco Loco izvoditi ''Cvrčka i mrava'' – zabavnu i poučnu priču na daljinu koja će se svidjeti i malima i velikima. Centar za kulturu Trešnjevka organizirao je online intervju s poznatom književnicom za djecu – Silvijom Šesto, a Društvo hrvatskih književnih prevodilaca tradicionalno će održati Prevoditeljsko-pjesničku večer ''Stihom na stih'' koja već godinama uveseljava sve ljubitelje poezije.

Knjižnica Medveščak održati će virtualnu križaljku za odrasle, dok je zagrebačka gradska knjižnica pripremila online kviz iz književnosti. Na programu ćete pronaći i sjajne popuste knjižara i antikvarijata na službenim web shopovima, raznovrsne promocije knjiga, čitanja poezije i razgovore o knjigama, nagradne igre... a sve to – potpuno virtualno! Valja napomenuti kako se bogatom sadržaju u ovogodišnjem izdanju Noći knjige pridružio pozamašan broj cijenjenih domaćih pisaca i autora, među kojima su i Olja Savičević, Miro Gavran, Kristian Novak, Ivica Ivanišević, Sanja Polak, Julijana Adamović, Damir Karakaš, Tanja Mravak, Borivoj Radaković i brojni drugi.

S obzirom na pregršt sadržaja koje je ovogodišnje izdanje Noći knjige pripremilo, sigurni smo da će baš svatko pronaći nešto po svom ukusu. Stoga, podržite ovu hvalevrijednu manifestaciju, sudjelujte u jednom od brojnih događanja i #ostanitedoma, a potpuni program potražite na službenoj stranici projekta.

Foto: Noć knjige
Ilustracije: Josip Sršen & Sebastijan Čamagajevac
Objavljeno: 23.04.2020. u 11:50
Tagovi: Knjige

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p