KULTURA

Svjetskom premijerom filma Sin svečano je otvoren 25. Sarajevo Film Festival

Brojne poznate dame oduševile svojim glamuroznim izdanjima!

Sarajevo Film Festival ove godine slavi svoj 25. jubilej, a upravo su tom prigodom brojne poznate osobe kulturnog i javnog života imale čast prisustvovati svečanosti otvorenja ispred Narodnog pozorišta. Festival je do sada ugostio brojne poznate osobe iz svijeta i regije, a ove godine na svečanosti otvorenja prisustvovali su Oscarovci Eugenio Caballero, Pawel Pawlikowski i Alejandro Gonzalez Iñárritu te ekipa filma Sin, redateljice Ines Tanović, čijom je svjetskom premijerom ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala i otvoreno.

"Osvojiti Srce Sarajeva znači mnogo. To je grad s velikim i jakim srcem koje je preživjelo dosta toga, tako da sam oduševljen", rekao je Pawlikowski, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva prilikom dodjele. ''Obično na svakom festivalu postoji distanca, čini ga elita kinematografije. Na ovom festivalu sudjeluju obični ljudi i oni su ga i napravili. I to je, znam, drugačije od svakog drugog festivala koji sam vidio. Uvjerio sam se i sam u ono što sam čuo. Ono što volim ovdje je činjenica da se publika okupila u centru grada. Sviđa mi se to.'', izjavio je Alejandro Gonzalez Iñárritu, meksički redatelj, producent i scenarist, također dobitnik Počasnog Srca Sarajeva.

Pawel Pawlikowski i Alejandro Gonzalez Inarritu

Festival ove godine krasi i novi crveni tepih, točnije unikatni ćilim, koji je spoj tradicije i suvremenog. Kreativni tim Sarajevo Film Festivala se, nakon opsežnog istraživanja bosanskohercegovačkih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja BIH, za izgled tepiha inspirirao elementima s ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine. Bosanskim ćilimom prošetala su i tri gradonačelnika, Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva te Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice, koji su uz podršku festivalu poslali i poruku zajedništva.

Milan Bandić, Abdulah Skaka i Ivan Vuković

 Sarajevski Filmski Festival, osim bogatim filmskim programom, regionalnu pažnju javnosti i publike uvijek je privlačio i posebnim toaletama na crvenom tepihu koje se pripremaju i po nekoliko mjeseci unaprijed. Na svečanom otvorenju crvenim ćilimom prodefilirale su brojne dame iz javnog života regije koje su svojim izdanjima sve ostavile bez daha i tako potvrdile da je sarajevski crveni tepih najglamurozniji. Judita Franković oduševila je haljinom kraljevsko plave boje s otvorenim leđima, a iza koje stoji dizajnerski dvojac Envy Room. Jelena Veljača odabrala je elegantnu haljinu high street brenda Zara, s diskretnim V izrezom, pripijenu uz tijelo te tako dodatno naglasila svoj sjajan izgled.

Jelena Veljača i Judita Franković

Daria Lorenci Flatz i Lejla Filipović odabrale su toalete koje potpisuje Kaftan studio, pa je tako Daria zračila otmjenošću u ljubičastoj kreaciji, a Lejla u romantičnom izdanju cvjetnog uzorka. Također, festivalskim ćilimom prošetali su i Jadranka Đokić, Iva Mihalić, Ivana Roščić, Lana Barić, Tarik Filipović, Boba Jelčić, Anja Matković i brojni drugi.

Lejla Filipović

Daria Lorenci Flatz

Ovogodišnje jubilarno izdanje festivala ugostit će rekordan broj filmova, njih čak 270, u 18 različitih programa iz 56 zemalja, od čega će 68 imati svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. Festival traje do 23. kolovoza, a održava se pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Alena Džebo, Tanja Smoje, Iva Mihalić, Anja Matković

Nijaz Hastor sa suprugom

Amra Silajdžić Džeko

Danis Tanović sa suprugom

Ekipa filma Sin

Alejandro Gonzalez Inarritu

Žiri natjecateljskog programa - igrani film

Foto: Aida Redžepagić i SFF press
Objavljeno: 18.08.2019. u 01:05

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p