FILM I TEATAR

Tihana Lazović je glumica koja već sada iza sebe ima velik broj filmova i nagrada

# THE FUTURE IS YOURS TO CREATE

Iako smo malena zemlja, Hrvatska se može pohvaliti velikim brojem umjetnika koji osvajaju domaću publiku, ali i onu izvan granica, a kada govorimo o mlađoj generaciji glumaca, gotovo je nemoguće ne spomenuti Tihanu Lazović, glumicu koja još nije proslavila niti trideseti rođendan, a iza sebe već sada ima impresivnu karijeru bogatu sjajnim filmovima i brojnim nagradama.

Glumci su jedni od onih ljudi koje ne poznajemo, no imamo poputno suprotan osjećaj. Koliko ste se samo puta našli u situaciji da šetajući gradom naiđete na određeni lik iz filma, serije ili kazališne predstave koji savršeno poznajete. Prenošenje emocija i kreiranje nekog drugog svijeta u očima publike, odlika je onih istinskih glumačkih talenata bez kojih naša svakodnevica ne bi bila ista. Kako bi dobili što bolji uvid u glumačku svakodnevnicu, princip rada, ali i probleme s kojima se susreću, porazgovarali smo s jednom od najperspektivnija mladih glumica, a što nam je sve Tihana otkrila, doznajte u nastavku.

Jesi li oduvijek znala da ćeš biti glumica?

Ne, kao mala htjela sam biti apsolutno sve; od frizerke, kozmetičarke, učiteljice, a danas zahvaljujući glumi mogu biti to sve.

Postoji li još nešto u čemu se želiš okušati?

Postoji velik broj stvari koje ne znam jer mi posao uzima puno vremena, ali voljela bih naučiti recimo šivati, kuhati i promijeniti gumu na autu ili popraviti štogod u stanu; sve te životne konkretne stvari .

Budući da si osim na filmu, okušala i na kazališnim daskama, što ti predstavlja veći izazov?

Radi se o potpuno različitim formama, a svaki novi projekt je i novi izazov, bez obzira radi li se o predstavi ili filmu. Uvijek se vodim time da mi svaki projekt mora predstavljati izazov, inače ga ne prihvaćam.


U kojem smjeru vidiš svoju daljnju karijeru?

Ne znam ni gdje sam sutra, a kamoli gdje vidim svoju karijeru u budućnosti, no voljela bih ostati raditi ono što volim i od toga živjeti. Tko god ima tu privilegiju, sretan je čovjek.

Kako izgleda tvoj kreativni proces, odnosno kako se pripremaš za ulogu?

Sve ovisi o projektu, a najviše volim raditi film na nekoj lokaciji, kada se ekipa izolira na mjesec ili dva. U tom periodu živi se samo za film, bez vanjskih distrakcija, to je zapravo jedan paralelni svijet u kojem se događaju čudesne stvari.

Što ti je najzahtjevnije u poslu?

Kad radim projekt koji me ne ispunjava. Onda samo razmišljam kako da pobjegnem, kako da što prije završi. Teško mi je reći samoj sebi, ovo je posao, odradi to i odi doma. Duboko me frustrira kad vidim da se nešto odrađuje ili ne propituje, kad redatelj nema što za reći i tretira glumce kao lutke. Glumci moraju imati svoj glas, a ako im se to oduzme izgube strast i nastoje se ukalupiti i svidjeti masi.


Koliko je teško mladim umjetnicima uspjeti u Hrvatskoj? Ima li dovoljno prilika?

Nema, previše je akademija i previše glumaca za ovako malu državu i tržište. Brojni talentirani kolege nikada nisu dobili priliku, a iz najbližeg primjera mogu posvjedočiti odlasku kolega u drugu državu ili potpunu promjenu profesije.

Budući da zapravo radiš kao freelancer, priželjkuješ li možda stalni angažman ili ti odgovara slobodnjaštvo?

Zasad mi odgovara sloboda, a Dado Matanić mi je davno rekao; Tihana, ako tebe ukalupe ti ćeš uginuti. Tu se u potpunosti slažem s njim i zasad uživam u slobodi.

Što ističeš kao mane freelanceanja?

Mane su jednake kao i vrline. Postoje periodi kada radim 12 sati dnevno 5 mjeseci i period kada godinu dana ne radim ništa. Zasad imam sreće da ne sjedim doma duže vrijeme, ali ta mogućnost uvijek postoji, što u konačnici nije nužno loše jer imate vremena sanjati, ja konkretno da obiđem Afriku.

Prema tvom iskustvu, koliko glumac ima pravo i mogućnost aktivno sudjelovati stvaranju filma svojim idejama i prijedlozima? Uvažavaju li redatelji konstruktivne kritike?

Glumac mora imati pravo aktivno sudjelovati u kreativnom procesu. Ne radim s redateljima koji mi ne dopuštaju prostor igre i koji mi ne daju slobodu, jednostavno ne znam raditi drugačije.

Osvojila si brojne nagrade; možeš li izdvojiti neku kao najznačajniju?

Definitivno najveća nagrada je uvrštenje filma Zvizdan u selekciju Un certain regard u Cannesu. Nema dalje od toga!


Digitalna platforma FASHION.HR odlučila je svoju viziju prikazati kroz jednu upečatljivu rečenicu: „THE FUTURE IS YOURS TO CREATE“ u želji da pojedinci poput tebe dobiju zasluženi medijski prostor. Što za tebe predstavlja taj slogan, kako ti vidiš svoju budućnost?

Bila bih jako sretna kada bih nastavila raditi projekte koji me ispunjavaju i s ljudima koji me inspiriraju. Budućnost je neizvjesna, pogotovo kad si slobodnjak kao ja, ali samim time i izazovnija, riskantnija i primamljivija. Zvuči kao floskula, ali zaista je najvažnije ostati svoj, biti nemilosrdno svoj, prihvatiti sebe baš takav kakav jesi i iz toga stvarati.

Foto: Privatni album
Objavljeno: 29.06.2019. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p