UMJETNOST

5 kazališta čije predstave možete gledati online!

Kulturno uzdizanje na nešto drugačiji način

S obzirom da su se gotovo sve europske koncertne dvorane i kazališta privremeno zatvorile, brojne organizacije i glazbenici diljem svijeta odlučili su svoje predstave prenositi uživo iz praznih kazališta, dok su drugi svim zainteresiranima omogućili pristup svojim digitalnim arhivama.

Gotovo svaki aspekt naših života u ovome tjednu potpuno se promijenio i okrenuo naglavačke; iako znamo da je ostanak kod kuće najbolji način na koji možemo pomagati u ovim trenutcima, u isto vrijeme se pomalo brinemo za našu zajednicu, poduzeća i usluge koje u normalnim okolnostima čine naše društvo tako živim i zabavnim. Tako je i u svijetu umjetnosti i kulture, u sektoru čija je prvotna uloga okupiti ljude kako bi dijelili živo i zajedničko iskustvo koje donosi veliko bogatstvo svakoj sredini, sve stalo. No, zahvaljujući modernoj tehnologiji i mogućnostima koje Internet danas nudi, brojna kazališta odlučila su nastaviti sa svojim programom na virtualan način, a sve kako bi građanima koji svoje vrijeme moraju provoditi na zatvorenom, olakšali i upotpunili dane na nešto značajniji način. U nastavku smo tako izdvojili pet kazališta čije izvedbe možete gledati – u pidžami!

The Paris Opera

Tijekom ograničenog razdoblja karantene koja traje i u Francuskoj, pariška opera javnosti nudi pristup svojim najljepšim baletima i operama koje se besplatno emitiraju na službenoj web stranici. Od sjajnog Don Giovannija do neponovljivog Labuđeg jezera, možete pogledati neke od najpoznatijih svjetskih klasika ili ih ponovno otkriti iz udobnosti vlastitog doma

BroadwayHD

Broadway HD definitivno je najbolji način gledanja kazališnih predstava na daljinu; iako nisu uveli besplatan streaming, možete iskoristiti sedmodnevni probni period te uživati u zaista širokom izboru predstava iz engleskih, ali i inozemnih kazališta te u dobrim, starim broadwayskim klasičnim mjuziklima.

The Show Must Go Online

Koncept ove nove engleske youtube platforme oduševiti će sve ljubitelje Shakespearea, čija se djela svakodnevno čitaju i to kronološkim redom kako su i napisana, a prva ''predstava'' započine danas u 19 sati, čitanjem djela ''Two Gentleman of Verona'' koju će čitati kazališni glumac Ben Crystal.

Peeping Tom

Belgijska kazališna skupina pokrenula je svoju online platformu uz moto ''Nastavljamo show i tijekom krize!'' Trenutno su plasirali svoju prvu trilogiju – ''Le Jardin'' koju možete pogledati već danas, a na službenoj Vimeo stranici pratite što su nam priredili i za naredne dane!

Kazalište u Palermu

Kazalište Massimo u Palermu u svojoj ponudi trenutno ima nekoliko koncerata i nedavnih produkcija dostupnih za gledanje na zahtjev. Neke od vrhunskih opera koje možete poslušati jesu Madame Butterfly, La Traviata, Seville Brijač te Cav i Pag. No, to su samo neki od naslova u bogatom repertoaru koji vas čeka.


Foto: Unsplash, Pexels
Objavljeno: 19.03.2020. u 11:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p