KULTURA

Divne ilustracije koje će vam dopustiti da u njima pronađete djelić sebe!

Intervju: Lara Žigić

Moramo priznati kako nam ništa ne izmami osmijeh na lice kao sjajni kreativni radovi domaćih umjetnika i upravo zato, u novu četvrtu sezonu projekta DNA, odlučili smo krenuti s #feelgood tematikom. Dosad ste imali priliku upoznati Patriciju Šojat, Ivanu Pipal i Doru Barbarić, a ovom ženskom timu sada se pridružuje i Lara Žigić, još jedna talentirana mlada ilustratorica kojoj nas iznova oduševljava novim rukotvorinama koje pričaju posebnu i drugačiju priču. Lara Žigić je dizajnerica i ilustratorica iz Zagreba, učiteljica joge, mirna, staložena i veoma emotivna osoba koja svu svoju emociju pretače upravo u kreativni izražaj. S Larom smo porazgovarali o njezinim početcima, inspiraciji, ali i preprekama na koje nailazi, a što nam je još otkrila, ne propustite pročitati u zanimljivom intervju kojeg donosimo u nastavku!

Sve ilustracije dostupne su za besplatno preuzimanje putem sljedećeg linka!

Kako bi opisala svoj stil ilustriranja i koliko se on sada razlikuje od tvojih početaka?

Na samome početku sam imala jako puno stilova. To mi danas omogućava da se lako mogu prilagoditi novim klijentima za koje radim. Nije mi se teško prebaciti s jednog stila na drugi. Radim za djecu nježne radove, a opet s druge strane za velike korporacije radim poprilično ozbiljne i složene ilustracije. Za dušu kad crtam su to uglavnom jednostavne stvari iz kojih se vidi moja osobnost i moj karakter.

Je li ilustracija nešto što si oduvijek željela raditi?

Zapravo i nije. Počela sam crtati jer sam znala da se moram nekako izdvojiti iz mase. Na putu sam to i zavoljela. Nisam samo ilustratorica, radim digitalni dizajn, aplikacije, grafički dizajn, a ilustracija je samo jedan od skillova koji sam ukomponirala u paletu.

Kojim se tehnikama koristiš prilikom ilustriranja? Jesi li u potpunosti 'digitalizirala' svoj rad ili i dalje crtaš na papiru?

U potpunosti sam digitalizirala rad. Nekada iz gušta znam nešto nacrtati na papiru, ali to su uglavnom skice, misli i ideje.

Što je prema tebi najzahtjevniji, a što kao najjednostavniji segment tvog posla?

Najteži dio mog posla je voditi studio. Sama sam u svemu pa mi je to posebno izazovno. Teško mi je i izbalansirati poslovni i privatni život. Najjednostavniji, odnosno najbolji segment mog posla je možda to što mogu raditi s koje god lokacije želim.

Imaš li neke uzore koji te inspiriraju?

Zapravo nemam. Ne mogu nekoga posebno izdvojiti, u svakome radu i stilu nađem nešto što mi se sviđa. Umjetnost je nekako subjektivna u tom pogledu. Ona je za mene odraz unutarnjih emocija i svijesti umjetnika, svatko je i doživljava na svoj način i svakome prenosi drugu poruku. Dizajn s druge strane služi prvenstveno komunikaciji i motivaciji, a kao takav je objektivan i svima prenosi istu poruku. Ako je dizajn dobar, razumljiv je svakome.

Je li ti bitnija kritika publike ili struke?

Kroz godine rada naučila sam se odvojiti od nekonstruktivnih komentara, ako ne mogu napredovati na kritici koja mi se daje, onda je ni ne gledam kao nešto za što bi se trebala emotivno vezati. Karakterno sam takva da me negativna kritika gura naprijed, ne treba se predavati negativnim mislima koje nam ne dopuštaju da idemo naprijed, da hodamo prema cilju, već se treba okrenuti dobrim mislima i nastaviti hrabro uzdignute glave. Svaka negativna kritika za mene je nova šansa da uspijem, da se još više trudim i da postanem bolja.

Osim na papiru, tvoje ilustracije mogu se pronaći i na mnogim predmetima, od onih dekorativnih pa sve do odjevnih. Reci nam nešto više o tome?

Jedan lijepi dio mog posla su mnogobrojne suradnje s drugim kreativcima koje zanimaju slične stvari kao i mene. Ovoga proljeća sam krenula u suradnju s Caspar dizajnom, oni mi omogućavaju da svoje ideje prebacim na tekstil, dok mi Dilemma posters omogućuje da ljudima ukrasim zidove. Sve radove možete pronaći na njihovim stranicama.

Gdje se mogu nabaviti tvoji radovi?

Putem emaila, Instagram i Facebook profila.

Odakle općenito crpiš inspiraciju i kreativne ideje?

Iz života i međuljudskih odnosa. Emocije i sve što proživljavam me isto tako mogu potaknu na stvaranje.

Jesi li mišljenja da je danas neophodno imati online portfolio kad je u pitanju ilustracija?

Naravno. I to ne samo za ilustracije. Danas se sve suradnje odvijaju preko digitalnih mreža. Samo treba biti uporan i bez straha objaviti radove. Netko će vas zamijetiti i gurnuti naprijed.

Isto tako, misliš li da je ilustracija dovoljno jak medij putem kojeg se može komunicirati neka primjena ili ukazati na društvene anomalije?

Da, i to puno bolje nego s fotografijom ili nekim drugim medijem. Ilustracija ima bezbroj mogućnosti i sve što vam padne na pamet možete puno lakše pretočiti u djelo. Kombinacija tipografije i ilustracije je za mene pun pogodak.

Kako komentiraš poziciju mladih ilustratora u Hrvatskoj? Cijeni li se to zanimanje?

Mislim da se u Hrvatskoj i dalje ne cijeni umjetnost koliko vani. Optimistična sam da će se to promijeniti, ali još ima puno prostora za napredak. Za uspjeh je potrebna upornost, disciplina, fokus i trud, bez obzira na mjesto rođenja i lokaciju na kojoj se nalazimo.

Ispričaj nam priču iza ilustracije koju si pripremila u sklopu projekta DNA!

Moram priznati da ne postoji neka duboka ideja. Kako sam svoj ured prebacila iz Zagreba na more, inspirirala me priroda i okruženje. Vjerujem da će ova ilustracija za svakoga značiti nešto drugo, pa možda bolje da čitatelje prepustim mašti.

Foto: Instagram, Privatni album
Objavljeno: 02.08.2021. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p