UMJETNOST

John Baldessari: utjecajni američki umjetnik i pionir konceptualne umjetnosti

Internacionalna slava ovog genijalnog uma odavno je prevazišla svijet vizualne umjetnosti

John Baldessari, utjecajni konceptualni umjetnik koji je svojim provokativnim i duhovitim kreacijama pretvorio Los Angeles u globalnu prijestolnicu umjetnosti, umro je u četvrtak u svom domu u venecijanskom okrugu Los Angelesa. Imao je 88 godina.

Baldessari je poznat po suprotstavljanju i ironiziranju svega onog što se podrazumijevalo suvremenom konceptualnom umjetnošću. Započeo je svoju karijeru u pedesetima kao slikar, no toliko je prezirao vlastite radove da ih je u sedamdesetima odnio u pogrebni dom i – kremirao. Oduvijek su ga ideje zanimale više od zanata stoga je vrlo rano započeo s umjetničkim eksperimentiranjem; pepeo svojih slika iskoristio je kao sastojak za kolačiće koje je izložio u njujorškoj Momi i tako izazvao veliku reakciju pomalo zbunjene publike. Od tada u svoju umjetnost unosi elemente gotovo svakog medija koji ga je u tom trenutku inspirirao. Tako se u njegovim radovima može pronaći kombinacija videozapisa, fotografije, grafike, skulpture, tekstualne umjetnosti, instalacije i slike.

Dok je scena rane konceptualne umjetnosti težila jasnoći forme i sadržaja, Baldessari je težio humoru i ironiji, a nerijetko je u svoje radove unosio i elemente dadaizma i pop arta. Doživljavao je konceptualnu umjetnost preozbiljnom i neprirodnom, a prilično brzo je postao uzor brojnim učenicima kojima je predavao na kalifornijskom institutu za umjetnost, a koji su danas suvremeni, uspješni umjetnici bogate scene Los Angelesa. Konceptualisti su mislili da ja stvaram šaljivu umjetnost, a ja sam mislio da je njihova dosadnaJa smatram da je umjetnost jezik sam po sebi i da se doista može pronaći apsolutno svugdje i u apsolutno svakom obliku", izjavio je Baldessari 2017. godine. Jedna od posljednjih njegovih ideja jest skretanje pozornosti na svijet emojia u kojemu živimo; 27 platna prikazivalo je 27 gigantskih emojia oslikanih akrilom ispod kojih se nalaze isječci dijaloga iz kultnih filmova. "Kako vas ne mogu zanimati emojii?", izjavio je za LA Times u 2017. "Oni jednostavno izgledaju tako glupo!"

Tijekom karijere koja je trajala čak sedam desetljeća stekao je reputaciju jednog od najvažnijih i najutjecajnijih konceptualnih umjetnika na svijetu, a između 2009. i 2011. njegova djela krasila su najpoznatije svjetske muzeje. 2014. godine dodjeljena mu je Nacionalna medalju za umjetnost, a njegova genijalnost i internacionalna slava davno su prevazišle svijet vizualne umjetnosti.

Objavljeno: 07.01.2020. u 10:56
Tagovi: Umjetnost

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p