KULTURA

Memory Lane: Zahvaljujući Projektu DNA upoznali smo mlade ilustratore koji i danas svijet oko nas čine kreativnijim mjestom!

Projekt na koji smo iznimno ponosni!

Budući da ovih dana obilježavamo veliku obljetnicu, onu 16 godina FASHION.HR portala, najdraža aktivnost nam je prisjetiti se svih lijepih postignuća, projekata i aktivacija u kojima smo s guštom sudjelovali. Tako je u sklopu 'Memory Lane' aktivacije sada na red došao projekt DNA, odnosno suradnja s brojim domaćim ilustratorima koji su svojim doista posebnim i drugačijim vizualnim pričama stranice FHR portala učini dinamičnim, unikatnim i nadasve - autentičnim.

Projekt DNA nastao je kao online platforma na kojoj će mladi umjetnici, afirmirani i neafirmirani, imati priliku predstavili svoj lik i djelo široj javnosti. S obzirom na to da je FASHION.HR jedan od najčitanijih lifestyle portala, moramo priznati da smo izuzetno ponosni što su upravo putem naše platforme mnogi ilustratori pronašli svoje mjesto pod ‘umjetničkim nebom’. Prepoznajući tako veliki talent mladih umjetnika, a sve sa željom beskrajne podrške, projekt DNA sada broji četvrtu sezonu te se može pohvaliti fizičkom i virtualnom izložbom, brojnim intervjuima i službenim merchom, a sjajna vijest je što radove umjetnika koji su sudjelovali u projektu i dalje možete preuzeti na sljedećem linku. ‘Svaki od predstavljenih ilustratora jedinstven je na svoj način i kroz svoja umjetnička djela progovara o svijetu u kojem živimo i društvu koje nas okružuje stoga im dajte priliku i dopustite da njihov talent učini vaš svijet bogatijim.’

No, budući da njihova brojka daleko premašuje rođendansku obljetnicu, odlučili smo izdvojiti nekoliko ilustracija koje su ovaj projekt posebno obilježile!

Booboo Tannenbaum

“Kada bi nas netko upitao da se kladimo na prvu asocijaciju koja velikoj većini pri spomenu ilustratorice BooBoo Tannenbaum pada na um, bez razmišljanja bismo imetak stavili na jedno - pozitivu. Mlada dama koja se krije iza ovog umjetničkog imena, naime, opasno je naumila svim crnilima svijeta prkositi svojim velikim osmijehom, opuštenošću, svojim bojama, vrckastim likovima i svijetom na papiru (ili zaslonu) nalik na bajku.”

Hana Tintor

“Neke nove ideje možda krase bilježnicu s crtežima koju Hana uvijek nosi sa sobom, no i dalje je nespretni, hipersenzibilni veseljak, zezant, hedonist koji voli uživati u malim stvarima i finoj hrani i finim pićencima.”

 

Lovro Škiljić

“On je i slučajni glazbenik, pasionirani konzument glazbe, dugogodišnji voditelj na Radio Studentu, ali i čelni čovjek Biblical Violence Illustrations. Ime mu je Lovro Škiljić, i mladić je koji posljednjih deset godina vješto i (po)tiho stvara, ispreplećući i izmjenjujući likovnu i glazbenu umjetnost.”

Rudi Crnko

“Taj neobični (i kod nas ne toliko viđeni) spoj glitcha koji označava kratkotrajni kvar u sustavu, ulja na platnu i likova klasične umjetnosti kao što su Michelangelov David ili Djevojka s bisernom naušnicom, osigurali su Rudiju poveliku dozu pažnje domaće art scene (pa i šire). Rudi je svoju umjetničku odiseju započeo, jasno, u street art domeni, crtajući grafite no njegovi su glitch art radovi privukli željenu dozu zanimanja.”


Ivan Stanišić

“Ivan je mladi umjetnik, zaljubljenik u ilustraciju kojeg za stvaranje inspiriraju različite stvari, no ipak ono iz čega naviše crpi ideje su okruženja u kojima se nalazi, ljudi te komunikacija s istima. Prilikom izrade ilustracije, najbitnije mu je da u posjeduje određeni narativ koji se može iščitati na prvi pogled, kao i određene reference poznate promatračima, a ako ne njima, onda barem njemu samom.”

Nikolina Žabčić

Nikolinu smo zapazili po zanimljivom i prepoznatljivom stilu, a otkrila nam je da ono najviše nalikuje dječjem i narativnom likovnom izražaju. "Budući da sam još uvijek u životnoj fazi studiranja pokušavam to iskoristiti do maksimuma. Akademiju smatram nekom vrstom posla iz kojeg puno toga mogu dobiti ako i sama ulažem puno. Pokušavam svoje vrijeme što više ispuniti različitim stvarima, iskušati se u različitim medijima, što više gledati, proučavati i širiti svoje horizonte tako da bi moj stil jednog dana bio što bogatiji i kvalitetniji.”

Anja Sušanj

“Anja u svom radu objedinjuje vizualne komunikacije te concept development, odnosno razradu koncepta za ilustracije i ilustrativne proizvode. Svoje obrazovanje brusila je studirajući u Zagrebu i Londonu, a otkrila nam je i da ilustracija i nije nešto što je oduvijek željela raditi. Na pitanje gdje crpi inspiraciju te što je ono nešto što ju kreativno pokreće, Anja govori kako je riječ o zbiru različitih stvari; promatranje, skiciranje, čitanje i gledanje, konstantno na razini svijesti, ali i ispod iste, slažući kockice potencijalnih narativa i motiva za crtež.”

Nikola Grabovac

“Na pitanje o stvaralačkom prostoru, odnosno mjestu ili određenom ritualu koji Nikolu opušta prilikom crtanja, govori kako obožava odmarati, razmišljati te pogledati dobar film. ‘Mislim da je jednako bitno odmoriti se koliko je bitno i puno raditi. Umjetnost je nešto što zahtjeva unutarnji mir, koncentraciju i posvećenost, zato težim bilo kojoj vrsti hedonizma uvijek. Što sam stariji, shvaćam koliko me običan razgovor s raznim ljudima može ispuniti. Volim sam sebi zadavati neke male ciljeve uvijek jer me drže fokusiranim.”


Maja Tomljanović

“Maja Tomljanović, grafička dizajnerica čija je ljubav prema ilustriranju ipak prevagnula te ovu talentiranu umjetnicu potaknula da se u potpunosti posveti svojem životnom pozivu. Maja njeguje vrlo pozitivan i vedar stil ilustriranja, a ono što posebice volimo su sanjive pastelne nijanse, pozitivne poruke te poznate životne situacije u kojima se vrlo lako možemo pronaći.”

Maja Milocanovich

“Maja Milocanovich dolazi iz Pule, a sigurni smo da ste već primijetili njezin prekrasan Instagram feed koji iskače iz mase. Zašto je to tako krije se Majinom istančanom oku za lijepo te naravno, brojnim ilustracijama koje odgovaraju na aktualna društvena pitanja, slave različitost i pozivaju na slobodu izražavanja.”


Paula Sambolić

“Paula Sambolić, ilustratorica koja je sve boljke nedostatka fizičkog kontakta s dragim ljudima pretočila na papir te na zanimljiv i šaljiv način pokazala koliko nas umjetnost i kreativnost zapravo spajaju, a čime se stvara osjećaj da smo i dalje tu jedni za druge. Paulini crteži su upravo to; velike ode prijateljstvu, obitelji i svemu onome što ju veseli, a dozu njezinog humora i optimizam.”

Manuel Šumberac

“Manuel Šumberac svestrani je umjetnik koji je svoj stvaralački put posvetio upravo ilustraciji koju prezentira u različitim formama, ali uvijek s istančanom prepoznatljivom estetikom koja ne može proći nezapaženo.”

Dora Ajduković

“Dora Ajduković je ilustratorica i grafički dizajner, a svoju ljubav prema likovnom izražaju razvila je još u djetinjstvu, dok danas uživa i radi ono što najviše voli. Stranice portala FASHION.HR uvijek su otvorene i vole dati podršku mladim umjetnicima koji svijet čine boljim i živopisnijim mjestom, ali i potiču na promišljanje te šalju jasnu poruku.”

Klasja Habjan

“Klasja Habjan je ilustratorica i grafička dizajnerica, a kako voli reći, bavi se kreativnim 'porocima' u vidu crtanja, pisanja kratkih priča, pjesama i scenarija. Također, osim toga, vodi i poprilično uspješan dizajnerski studio čije je djelovanje rezervirano za područje kulture.”


Patricija Šojat

“Patricija je po struci hotelijersko-turistički tehničar i njegovateljica, ali svoju ljubav prema umjetnosti odlučila je realizirati u vidu divnih ilustracija. Tijekom svog rada dosad je koristila akrilne boje na platnu, ali nedavno je otkrila sve čari digitalnog crtanja. Patricija ističe da joj je prilikom crtanja najvažnija slobodna izražaja, a svoj stil opisala bi kao kombinaciju šaljivog i sarkastičnog karaktera s ciljem da nasmije i razvedri ljude.”

Foto: Projekt DNA arhiva
Objavljeno: 29.06.2022. u 15:06

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p