UMJETNOST

Ne propustite sjajnu online foto izložbu domaće mlade umjetnice

Izložbom ''In bed'' otvara se 14. izdanje Vox Feminae festivala

Vox Feminae Platforma u suradnji s udrugama, inicijativama, pojedinkama i pojedincima do 24. svibnja donosi program koji promiče ideju rodne ravnopravnosti i propituje status žena u društvu kroz diskusije, predavanja, filmove i umjetničke prezentacije. U sklopu 14. izdanja festivala sutra će se, 9. svibnja, točno u podne na Vox Feminae portalu otvoriti izložba fotografija mlade umjetnice Tee Štokavac pod nazivom 'In bed'.

Tein dosadašnji opus ponajviše je posvećen kreativnoj i ateljerskoj fotografiji, dok je ljubav prema fotografiji prati od djetinjstva. Serija fotografija koju ćete imati priliku razgledati online dokumentaristički prikazuje ljepotu ženskog tijela, ali i nezaobilazni životni ciklus. Upravo to je bio jedan od razloga zašto smo s Teom odlučili porazgovarati o ovom emotivnom umjetničkom projektu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a što nam je Tea otkrila u zanimljivom razgovoru saznajte u nastavku!

Kako je uopće tekao proces rada i koje su te misli okupirale zbog kojih si odlučila napraviti ovaj projekt?

Od mojih prvih koraka u svijetu fotografije zavoljela sam aktove, privukla me ljepota ljudskog tijela i takav stil fotografiranja. Međutim, ovoga puta odlučila sam da neću fotografirati savršena tijela koja možda mogu lakše privući nečiju pozornost već sam se posvetila ženama koje za mene imaju veliko emotivno značenje. Prikazala sam njihova lijepa tijela koja pokušavaju sama ispričati svoju životnu priču. Po meni pojam ljepote ima mnogo značenja i različite nijanse.

Fotografije su snimljene u najintimnijem trenutku - u krevetu, te su fokusirane na detalje ljudskog tijela različitih godišta. Zašto si intimnost odlučila prikazati kroz detalje?

Fotografije su snimljene u krevetu jer ostaje mjesto u kojem smo najintimnije bez obzira na godine koje imamo. Inače u krevetu najčešće razmišljamo, plačemo, smijemo se, vodimo najbitnije razgovore, bitke same sa sobom. Htjela sam predstaviti priču kroz detalje ženskog tijela od nogu do glave, a kako se kadar pomiče prema gore, tako raste broj godina koje prolaze. Ako spojite svaki detalj, odnosno seriju 'In Bed', možete dobiti kompletan prizor ženskoga tijela kroz godine. Odlučila sam koristiti krupni kadar da teksture tijela budu jače, oštrije i da promjene tijela budu vidljive.

U svojem statementu napomenula si kako fotografije iz serije 'In bed' nisu dodatno uljepšavane jer si htjela prikazati ljepotu ženskog tijela. Kriju li detalji neke ožiljke koji oplemenjuju tvoje likove? Koja je njihova priča.

Mislim da svako tijelo nosi neke rane života. Naravno da je starija koža odrasle žene prošla preko više teških i nelagodnih situacija nego beba koja živi tek par mjeseci. U ovoj seriji se vidi kako se tijelo mijenja kroz godine. Prikazala sam ožiljak na trbuhu, strije na koži, kožu starije osobe na kojoj se vide bore. Svaka sitna bora nosi svoju priču. Htjela bih napomenuti da su žene koje su pristale sudjelovati u ovom projektu meni bliske osobe, moja obitelj. Žene, majke, tete, none, sestrične, žene s kojima sam odrasla i koje sam gledala kako odrastaju.Nije uobičajeno da se u seriji fotografija koriste različiti formati. Koja je bila tvoja nit vodilja za kombinirane formate?

Slažem se. Inače ne volim koristiti različite formate u projektu, no 'In bed' na neki način zahtijeva razliku formata. Prva fotografija je okomita i predstavlja promišljanje života dok je osoba živa. Sve ostale fotografije predstavljaju tijek života i prikazane su u vodoravnom formatu. Zadnja fotografija nije mogla biti drugačija jer predstavlja kraj, smrt, logično je da tijelo bez života leži - vodoravno.Na čemu trenutačno radiš i koji su ti budući planovi?

Na jednom osobnom projektu koji ćete moći vidjeti na nadolazećoj izložbi: 'Meeting point'. Osnovna misao je da različitim pristupima stvaram motiv ili motive koji upućuju na koncept. U tom slučaju značajan utjecaj imaju vrijeme i okolnosti. Ciklus fotografija je upravo to - sklop činjenica, događaja i situacija nastalih u vrijeme mojega rođenja, djetinjstva i nadalje. Sve do dana koje upravo proživljavam. Zamisao rada je da fotografirane motive prvo povežem kronološki, a onda sugestivno tako da predmeti, mjesta, okolina i ljudi čine jedinstvenu i čvrstu fotografsku cjelinu. Usmjeravanje pažnje na možebitno nebitne predmete ili osobe, ili za promatrače nezanimljive motive, riješit ću minimalističkim pristupom u procesu stvaranja. Minimalnim korištenjem radnog prostora na fotografiji, čvrstom kompozicijom i jakim fotografskim elementima pokušat ću snimiti dinamične prizore, estetski dotjerane i zanimljive. Imam još nekoliko projekata koji nisu još osmišljeni do kraja, nadam se da ću i s njima uskoro krenuti.Što sigurno nećeš propustiti iz programa 14. Vox Feminae Festivala?

Pokušavam pratiti cijeli program festivala koliko je moguće, jer je zaista zanimljiv.

Foto: Tea Štokavac
Objavljeno: 08.05.2020. u 12:40

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p