UMJETNOST

'Ono što ne mogu izgovoriti, prikažem kroz djelo koje napravim'

Intervju: Denis Svirać

U svojoj trećoj sezoni, projekt DNA ponovno okuplja mlade i talentirane umjetnike koji svojim zanimljivim ilustracijama i likovnim djelima upotpunjuju stranice FASHION.HR portala. Aktualna događanja u svijetu ujedinila su nas više no ikad te je upravo sada idealan trenutak da budemo tu #jednizadruge, pokažemo razumijevanje i pružimo podršku!

Nakon što je Maja Tomljenović otvorila treću sezonu projekta DNA, a Valentina Lulić istu uspješno nastavila, na red je došao i Denis Svirać. Denis je mladi svestrani umjetnik, student kiparstva pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu koji već sad ima popriličan broj nagrada i priznanja. Ipak, sudjelovanja na brojnim izložbama i projektima nisu Denisova jedina strast, već i ljubav prema sakupljanju antikviteta. Čime se još ovaj mladi umjetnik bavi, voli li u svom radu prožeti društvenu poruku te koja priča stoji iza ilustracije koju je pripremio za ovaj projekt, pročitajte u nastavku, a ilustraciju možete preuzeti ovdje!

Bilo koji oblik kreativnog stvaranja potražuje inspiraciju, pa što je ono nešto što tebe pokreće?

Ono što mene pokreće je trenutno stanje u svijetu. Stvaram ono što ne mogu izgovoriti nego jednostavno prikažemo kroz djelo koje napravim.

Kojim oblicima likovnog izražaja se baviš?

Najviše se bavim konceptom jer kroz njega mogu najbolje pokazati ono što me zaintrigira.

Voliš li provjerene tradicionalne tehnike ili se ponekad poigraš i digitalnim mogućnostima kreiranja likovnog djela?

Volim i jedno i drugo zato što obje mogućnosti daju niz zanimljivih produkata.

Kojim motivima se najviše koristiš prilikom slikanja/ilustriranja?

Nema nekakav određeni motiv, jednostavno krenem pa kud me put odvede.

Prožimaju li tvoja djela društvenu poruku ili više naginješ svijetu mašte, odnosno realističnih pejsaža i sl.?

Da, moja djela reflektiraju stanje u društvu i uvijek pred promatrača postavljaju neku zagonetku da sam odgonetne moju poruku.

Dolaziš iz obitelji koja se dugi niz godina bavi antikvitetima, pa koliko je odrastanje u takvom okružju utjecalo na tvoj životni put?


Jako puno; stalno ste okruženi vrhunskim predmetima, raznim svjetskim umjetnicima, jednostavno živim taj život i ne bih ga nikada mijenjao. Još od malih nogu roditelji su me vodili na svjetske aukcije i izložbe, pa tek onda shvatite koliko je to zapravo lijepo i kako je zadovoljstvo živjeti takav život.I sam sakupljaš antikvitete; možeš li izdvojili neki najdraži s posebnom pričom?

Meni možda jedan od najdražih predmeta je Picassov plakat za hrvatski film Bitka na Neretvi koji je za mene pravo bogatstvo. Tražio sam ga od malena i nikako ga nisam mogao pronaći jer ih je jako malo napravljeno i onda se samo jednog dana pojavio na buvljaku. Kada sam ga ugledao nisam mogao vjerovati što zapravo u rukama držim.

Zasigurno postoji i neki predmet ili djelo koje bi volio posjedovati, a to još uvijek nije slučaj?

Naravno da ima, ali znate kako se kaže u našem poslu - nikad ne znaš što će ti novi dan donijeti. Svaki dan je lutrija, a naš posao je strast i ovisnost, i volim ga takvoga.Za one koji ne znaju tvoja obitelj je vlasnik jednog od najomiljenijih zagrebačkih kafića. Kako je došlo do ideje za otvaranjem Finjaka?

Tako je, vlasnici smo poznatog zagrebačkoga caffe bara Finjak. Ideja je došla sasvim spontano, htjeli smo našim ljudima pokazati kakva je nekada bila kultura ispijanja kave u starom Zagrebu i kako je to izgledalo, i u tome smo definitivno uspjeli.

Koja se priča krije iza slike/ilustracije koju su predstavio u sklopu Projekta DNA?

Svi znamo ovo ludo vrijeme u kojem se nalazimo i zato sam htio stvoriti nešto sasvim posebno, nešto što će ljudima slati pozitivnu energiju i izmamiti osmijeh na lice, nešto što će biti zamijećeno i u ovo vrijeme kada vlada strah od virusa i potresa. Stvorio sam sliku koja predstavlja krošnju drveta života koje snažno i ponosno stoji, prkosi svemu onome lošem što se zbilo.


FASHION.HR stoji iza pokreta #jednizadruge, a cilj je potaknuti na razmišljanje što to doista možemo učiniti za druge i pomoći što jednostavnijem savladavanju krize. Što bi za tebe predstavljao taj pokret? Na koji način bi mu se pridružio?

Projekt #jednizadruge jedna je lijepa inicijativa vas i svih građana koju treba njegovati i jednom kada sve ovo prođe. Isto tako sam se i ja pridružio toj inicijativi i pomažem onima kojima je to najpotrebnije.

Foto: Privatni album
Objavljeno: 01.06.2020. u 14:03

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p