UMJETNOST

Otvorena je izložba 'Faces, Places, Spaces', a evo kako je bilo!

Sjajna izložba koju nikako ne smijete propustiti!

Virtualno izložba Faces, Places, Spaces – autorski projekt PRiredba studija i fotografa Johna Pavlisha predstavljena je sinoć u Galeriji Kranjčar na samu obljetnicu , uz prisustvo glumica, partnera projekta i predstavnika medija. Sukladno prilikama u kojima smo živjeli, prije točno godinu dana, virtualno, putem servisa Zoom izložba Faces, Places, Spaces - autorski projekt PRiredba studija i fotografa Johna Pavlisha nastala je beskontaktnim putem video poziva, a od danas izložbu možete pogledati u Galeriji Kranjčar do 21.04.2021. uz prošireni odabir od 30 fotografija.

Fotograf je iskoristio mobilni uređaj glumica kao sredstvo kako bi svojim foto aparatom uspio zabilježiti sliku na svom računalu. Autor je kompozicijski u svaku fotografiju uklopio i dio zaslona svoga računala te tako upotpunio proces nastajanja svake fotografije, smještajući fotografiju glumice u okvir medija komunikacije.

Kroz jedanaest intimnih crno bijelih fotografija, ispričana je osobna priča svake od njih čiji je pokretač bila čista emocija i težak period kroz koji smo svi prolazili. Glumice Iva Mihalić, Nataša Janjić Medančić, Ivana Roščić, Bojana Gregorić Vejzović, Jelena Veljača, Leona Paraminski, Petra Kurtela, Tena Nemet Brankov, Tara Thaller, Judita Franković Brdar i Lana Barić pozirale su poznatome fotografu u intimi vlastitoga doma.


John Pavlish

Vlatka Kolarović, urednica na HRT-u o izložbi

"Stigli smo u dugo najavljivanu Augeovu „eru supermoderniteta” u kojoj on razvija i svoj slavni pojam „ne-mjesta” (gradske petlje, hotelske sobe, benzinske crpke, aerodrome), mjesta bez identiteta, ispražnjena od značenja. Zakoračili smo u eru u kojoj možemo otići bilo gdje, biti bilo tko i živjeti život kakav želimo. Ili je barem tako bilo sve donedavno, otkad, paradoksalno, više ne možemo otići nigdje. A ne mjesta smo zamijenili starim dobrim mjestima koja su dupkom ispunjena identitetima, osobnošću, mikro poviješću i – nama samima. Ali iz tog sadašnjeg nigdje, kuda uopće možemo krenuti? Za čime tragamo? Kojim načinima osvajamo prostore i jesu li ti prostori kojima se okrećemo uvijek ipak samo naši, intimni? Jesu li bili takvi i prije ovog proljeća 2020.?

Sva ta pitanja o samoći, zajedništvu, javnome i intimnome, te novim i neistraženim umjetničkim horizontima, pala su mi na pamet promatrajući fotografije koje ćete i vi uskoro vidjeti. Njihov je autor poznati hrvatski fotograf John Pavlish. Ova me izložba kada sam je pri put vidjela, još u radnoj verziji, podsjetila na kultnu knjigu staru preko 200 godina (iz 1794.) „Putovanje po mojoj sobi” Xaviera de Maistre, a u kojoj se autor na neki način kreće, putuje i osvaja nova prostranstva nikada ne odlazeći iz svoje sobe. Baš kao i mi ovih dana. Riječ je o paradoksu suvremenog doba, no njega smo osjećali i prije ove globalne karantene."

Ovaj autorski projekt agencije PRiredba i vrsnog portretista Johna Pavlisha dokaz je kako u ovim izazovnim vremenima jedino kreativnost i emocija su ono što nam nitko ne može oduzeti i da najveće krize i poteškoće rađaju neke od najboljih ideja.

Iva Mihalić, John Pavlish, Petra Kurtela

Judita Franković Brdar

Tena Nemet Brankov

PRiredbaxPavlish

Lana Barić

John Pavlish i Jelena Veljača

Ivana Roščić 

Foto: PR
Objavljeno: 16.04.2021. u 10:30

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p