UMJETNOST

Posebna izvedba Labuđeg jezera koja će vas ostaviti bez teksta!

Poznati balet na jedan posve drugačiji način!

Uz neupitnu činjenicu da su apsolutno sve grane djelatnosti pogođene pandemijom koronavirusa, izvedbene umjetnost našle su se pred jednim od najvećih izazova. Naime, budući da su kazališta diljem svijeta duži period bila zatvorena te nije postojala mogućnost nastupa na pozornici, valjalo je okrenuti se pomalo nekonvencionalnim načinima izvedbe. Jedna od njih svakako jest digitalizacija, a upravo zato imamo priliku svjedočiti divnim i posebnim uprizorenjima koje će se zasigurno pamtiti.

Labuđe jezero velikog Tchaikovskog jedan je od najpoznatijih svjetskih baleta, a ovog puta je izveden na neobičan, ali jednako impresivan način. Baletni plesači vrijeme provedeno u izolaciji kratili su vježbanjem, ali i osmišljavanjem zanimljivih konceptata koji će umjetnost, usprkos svemu, približiti publici. Iako je period karantene i izloacije iza nas, predstavljen je video koji pokazuje Labuđe jezero izvedeno u -kadi. U snimanju ovog modernog baleta sudjelovalo je čak 27 najboljih plesača iz nekih od najvećih baletnih kuća kao što su primjerice American Ballet Theatre, The Royal Ballet, National Ballet of Canada i Paris Opéra Ballet, a kao finalan rezultat imamo priliku uživati u čarobnoj vizualnoj performansi koju želimo iznova gledati.

Iza ovog čarobnog audiovizualnog doživljaja stoji koreograf Corey Baker čija je ideja bila ujediniti umjetnike diljem svijeta, ali i naglasiti da umjetnost može nastaviti s djelovanjem i u ovim izazovnim okolnostima. Sve snimke koje se mogu vidjeti u videu plesači su snimali vlastitim mobilnim telefonima, a uz pomoć tima koji čine Anne Beresford, Nicola Daley, Travis Moore i Guy Trevellyan, kreirana je unikatna interpretacija Labuđeg jezera koju u cijelosti možete pogledati ovdje!

Foto: Unsplash
Objavljeno: 17.07.2020. u 13:02

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p