UMJETNOST

Preminula je Mani Gotovac, poznata kritičarka, dramaturginja i teatrologinja!

Preminula u 80. godini nakon teške bolesti!

Sinoć nas je u 80. godini napustila Mani Gotovac, poznata hrvatska spisateljica, dramaturginja, kazališna kritičarka i teatrologinja koja je svoj rad i djelovanje posvetila književnosti i umjetnosti. Mani Gotovac posebna je po mnogočemu, ali neizbrisiv trag u kazališnom svijetu ostavila je i zahvaljujući tome što je bila prva intendantica u povijesti hrvatskog teatra.

Mani Gotovac umrla je nakon teške bolesti, a ova poznata spisateljica rođena je 1939. godine u Splitu gdje je završila Klasičnu gimnaziju, a potom nastavila školovanje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirala komparativnu književnost i teatrologiju kod prof. Ive Hergešića. Tijekom fakulteta Mani započinje s pisanjem kazališne kritike te radi kao novinarka na radiju i piše eseje koji se objavljuju u brojnih uvaženim časopisima kao što su Prolog, Scena... Mani je također objavila i brojne knjige te autobiografske romane, a njezina posljednja knjiga 'Rastanci' koju je pisala dvije godine, proteklog ljeta ipak je završena unatoč lošem zdravstvenom stanju, no samoj promociji Mani nije prisustvovala.

S obzirom na trag koji je Mani Gotovac ostavila u književnom i umjetničkom svijetu, ono što možemo biti sigurni je da će njezin rad inspirirati brojne mlade zaljubljenike u umjetnost, kazalište i književnost te ih potaknuti za što bolji i unikatniji rad.

Objavljeno: 13.11.2019. u 11:26

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p