UMJETNOST

Sjajna izložba koju ne smijete propustiti!

Tehnološka interpretacija hrvatske kulturne baštine

Tema izložbe pod nazivom ''Nematerijalni dodir materijalne odsutnosti'', koja će se 12.3. 2020. u 20:00 otvoriti u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, je čipka kao hrvatska kulturna baština kontekstualizirana u suvremenoj tehnološkoj interpretaciji u obliku interaktivnog holograma.

Forma je koncipirana kao lebdeća čipkasta struktura generirana hologramskom projekcijom, softwerski senzibilizirana na pokrete promatrača na koje reagira mijenjajući se, rastvarajući se i ponovo oblikujući. Karakteristični motivi čipke pri tome se transformiraju od prepoznatljivih oblika do potpune apstrakcije. Ruka predstavlja organsku poveznicu između materije i njene hologramske projekcije, koja u sebi zadržava bestežinsku taktilnost konstruirane refleksije.

Struktura čipke pretpostavlja slikovitost na rubu nepostojećeg, dijalog između vidljivog i nevidljivog, materijalnog i nematerijalnog, ples tankih, drhtavih linija koji se začudnom igrom preslikao u oblik koji mu je prethodio, a autorski tim čine sjajne umjetnice Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović su dugi niz godina djelovale zajedno pod nazivom I-GLE i ostvarile 27 različitih modno dizajnerskih i umjetničkih projekata, te Mirko Miličić čiji opus karakteriziraju jednostavne i jasne linije u kojima uvijek teži ponuditi snažna i inovativna rješenja temeljena na analitičkim i metodičkim procesima.

Projekt koji transdiciplinarnim pristupom spaja suvremene tehnologije i kreativno promišljanje baštine ostvaren je u suradnji s hrvatskom mladom i brzorastućom informatičkom tvrtkom - Uprise koja radi u energetskom i “fintech” sektoru surađujući s partnerima iz EU i svijeta koristeći najsuvremeniju tehnologiju, a sufinanciran je sredstvima odobrenima u okviru Natječaja za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Foto: Marita Stanić, Mirko Miličić, Nataša Mihaljčišin
Objavljeno: 06.03.2020. u 09:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p