UMJETNOST

Sjajna izložba poznate fotografkinje podsjetit će vas zašto volimo Zagreb!

Pop up izložba jedne od najvećih hrvatskih fotografkinja Slavke Pavić

Danas više nego ikada dok hodamo primjećujemo detalje, zgrade, prozore, izloge, ljude, arhitekturu i estetiku svakodnevnice, fotografski ih pamtimo i trajno arhiviramo u našim sjećanjima, jer novi svijet u kojem se danas nalazimo podsjetio nas je, kako je život trenutak koji se ne može vratiti, ali ga možemo pamtiti.

Postoji jedan prolaz u Zagrebu, koji je istovremeno u najužem centru grada i na rubu gradske šume, koji je povučen, miran, tajanstven i omiljen svim njegovim stanovnicima - Dežmanov prolaz. Na njegovom samom vrhu smjestio se Velvet cafe - galerija, kultno mjesto za ispijanje kave i najfinijih slastica u gradu. Oduvijek je Velvet njegovao i slavio umjetnost u svim njenim oblicima, stoga je za svoje reotvorenje svim svojim posjetiteljima i slučajnim prolaznicima ponudio - Sjećanja u prolazu, pop up izložbu legendarne fotografkinje Slavke Pavić u organizaciji PRiredba studija.

U vremenima kada nam je kultura postala nedostupna, kada su kazališta, muzeji, galerije zatvoreni, svaki oblik umjetničkog izražavanja pokazuje nam kako je umjetnost nužnost bez koje je teško zamisliti život. Fotografski opus Slavke Pavić bilo bi gotovo nemoguće i jako teško obuhvatiti, i zbog nemogućnosti pristupa njenoj bogatoj arhivi, fotografkinja nam je ustupila dostupne fotografije koje dokumentiraju trenutke određenih vremena, bilo da je riječ o arhitekturi, pejzažu ili detaljima kroz kompoziciju bez da zajedno čine povezanu cjelinu. Baš ti različito zabilježeni trenuci dokaz su vremena zaustavljenog na fotografijama.

Korona i potres, našu dragu Slavku Pavić su trenutno odvojili od Zagreba, ali zahvaljujući njenoj životnoj energiji, susretljivosti i neiscrpnoj volji i želji za radom, vrlo rado se odazvala pozivu i odabrala fotografije koje je imala u svom kompjutoru sa sobom, na svojoj trenutnoj adresi u Dramlju. Vjerujemo kako će njene fotografije, njeni kadrovi Zagreba podsjetiti prolaznike na sve lijepe trenutke i kutke ovoga grada i vratiti vjeru i nadu da ćemo ponovo uživati u svim njegovim pričama i čarolijama.

Foto: Slavka Pavić
Objavljeno: 13.05.2020. u 10:12

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p