UMJETNOST

Što zajedničko imaju moda i strip?

Jeste li već vidjeli sjajnu izložbu stvorenu za svakog istinskog zaljubljenika u modu?
Odjeća ne čini čovjeka, ali može puno reći o vlasniku. Već nakon prvih nekoliko sekundi upoznavanja, na temelju odjeće procjenjujemo je li osoba konzervativna ili liberalna, je li „šminkerica“, „sportski tip“ ili „alternativka“. Modni znalci slažu se da je odjeća odraz vremena, društva, stava. U 19. stoljeću žene počinju dobivati pravo glasa, iako je u mnogim državama to pravo bilo ograničeno. U sklopu ženskog aktivizma za ravnopravnost, u žensku se modu vraćaju hlače. Prve modele stvaraju Amerikanke Elizabeth Smith Miller i Amelia Bloomer, a prve, široke hlače dobile su ime po potonjoj dami – bloomers. Sve do „ludih sedamdesetih“ žene su izbjegavale nositi hlače, osim kod jahanja i vožnje biciklom, a liberalnijim društvom, moda kao odraz istog postaje slobodnija.

Koliko god neki dionici društva modu smatraju „samo odjećom“, ona je puno više. Ona je dio našeg identiteta, odraz raspoloženja, pripadnosti, ona je politička poruka... I zato joj je mjesto u muzeju. Iako u Hrvatskoj zasad nemamo muzeje posvećene isključivo modi ili modnom dizajneru, u svijetu takva praksa postoji.

Jedan od prvih modnih muzeja osnovan je 1963. u Bathu (UK), kad je Doris Langley Moore donirala svoju kolekciju odjeće i kostima gradu. Od tada se u muzeju moglo vidjeti preko 100 000 izložaka, između ostalog i radovi Alexandera McQueena, Giorgija Armanija, Donatelle Versace, Ralpha Laurena i drugih. Četrdeset godina kasnije, britanska ikona dizajna Dame Zandra Rhodes u Londonu je osnovala Fashion and Textile Museum, u kojem, osim izložbi, posjetitelji mogu prisustvovati i radionicama o tekstilu i dizajnu. Britanska prijestolnica dom je i Fashion Space Galleryja, koji donosi radove suvremenih dizajnera.Modu u muzeju možemo naći i u Parizu, Firenzi, Amsterdamu, Marrakeshu, Torontu i New Yorku. Uz London, upravo New York kroz više muzeja odaje počast modi. Ipak, najznačajniji je dio čuvenog njujorškog Metropolitana – The Costume Institute. Kolekcija koju možemo naći u Metu datira od 15. stoljeća naovamo, dolazi sa svih sedam kontinenata i sadrži više od 33 tisuće izložaka. Ovaj muzej u svijetu mode poznat je i po čuvenoj manifestaciji Met Gala, na kojoj se svakog proljeća okupljaju poznate osobe, modni dizajneri i dobro obučena elita. Osim bala, za koji pozivnicu od Voguea dobivaju svi koji nešto znače u modnoj industriji, Met je važan i jer je dom čuvenih kreacija, kao što je YSL haljina inspirirana slikom „Kompozicija s crvenom, crnom, žutom i plavom“ Pieta Mondriana.Upravo tu haljinu možemo ovih dana vidjeti u Zagrebu. Doduše, ne pravu, već nacrtanu u stripu. U Zagrebu smo dobili priliku vidjeti i kako izgleda „La Vilaine Lulu“, jedini strip koji je nacrtao modni dizajner Yves Saint-Laurent. Iako naizgled nisu povezani, moda i strip utječu jedno na drugo. Crtači stripova ponekad rade ilustracije za modne časopise ili dizajnere, a nekad inspiraciju za izgled svojih junaka nalaze baš u modi.


Na zagrebačkoj izložbi „Moda i strip“ u Muzeju za umjetnost i obrt, možemo vidjeti stripove koji prikazuju građanske obitelji, modele, Daisy Mae (lik nadahnut Marilyn Monroe), Connie koja isprobava večernju haljinu nadahnutu stvarnim kreacijama modnih kuća iz tridesetih. Jedan od stripova prikazuje i Gallianovu reviju na kojoj oduševljeni dječak govori kako bi, kad odraste, želio biti John Galliano. Iako strip junaci sami po sebi uglavnom ne pridaju pažnju modi, autori ove izložbe podsjećaju nas da modni odabir može biti i odraz karaktera, a neki komadi ili dodaci postati naš zaštitni znak. U svijetu stripa, govorimo o Tintinovim hlačama za golf i svijetloplavom puloveru, Popajevoj luli i tetovaži, Becassininoj zeleno-crvenoj haljini, Batmanovoj masci…

Osim što je moda inspiracija stripu, ponekad je strip inspiracija modi. Postoji li uopće osoba koja barem jednom nije imala majicu, čarape, čašu, torbu s nekim od Marvelovih strip junaka? Jedna od posljednjih Zarinih kolekcija uključuje upravo Mickey Mouse tenisice. I u rujnu na zagrebačkom Design Weeku mogli smo vidjeti komade odjeće i modnih dodataka ukrašenih stripom. Kao što je moda inspiracija stripu, i strip je modi.

Muzej za umjetnost i obrt svojom novom izložbom podsjeća nas na dvije stvari. Prvo, da je moda važan dio identiteta. I drugo, da muzejske izložbe mogu sadržavati dio pop kulture i tako privući novu publiku. Iako sama po sebi nije velika, izložba je pokazala da u MUO razmišljaju inovativno i da su otvoreni za nove grane umjetnosti, pa i one koje nisu toliko karakteristične za muzejske prostore. Ako nastavimo u ovome smjeru, možda nas, nakon Muzeja krapinskih neandertalaca, prekinutih veza, Domovinskog rata, iluzije i čokolade, u središte najboljih muzeja gurne i neki modni muzej.
Foto: Unsplash, Instagram
Objavljeno: 02.03.2021. u 13:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p