UMJETNOST

Odlazak jednog od najvećih suvremenih konceptualnih umjetnika Olaya

Odlazak suradnika i velike ljubavi Marine Abramović

Jučer je u Ljubljani, u 77. godini života, preminuo poznati njemački umjetnik Ulay, pravog imena Frank Uwe Laysiepen. Ulay se u svom umjetničkom stvaralaštvu najviše istaknuo tijekom sedamdesetih, kada je kroz svoje radikalne performanse i polaroidne fotografije uspostavio novu, dotad nepoznatu vezu između fotografije i performansa.

Ipak, javnost ga ponajviše pamti po suradnji, ali i ljubavnom odnosu s poznatom umjetnicom Marinom Abramović koju je upoznao davne 1976. godine, a nedugo nakon čega su predstavili svoju prvu seriju radova pod nazivom ''Relation Works'', u kojima su istraživali stereotipe vezane uz sociološko poimanje roda i spola te muškog i ženskog uopće. Njihovi performansi zapamćeni su po snažnoj, dugotrajnoj, emocionalno nabijenoj atmosferi kojom u potpunosti pomiču granice ljudskog tijela. Nakon punih 12 godina suradnje par se razišao na jednako dramatičan način; krenuli su na put sa suprotnih strana Kineskog zida, susreli se u sredini i pozdravili. 2010. godine potpuno su zaokupili pažnju svjetske javnosti ponovnim susretom u njujorškoj MoMi, kada se Ulay pojavio i odlučio sudjelovati u Marininom performansu naziva ''The Artist Is Present''. Video je u kratkom roku obišao svijet, a dandanas je jedan od najgledanijih videa performativne umjetnosti uopće.

''S velikom sam tugom danas primila vijest o smrti moga prijatelja i bivšeg partnera Ulaya. Bio je izniman umjetnik i čovjek i jako će nam nedostajati. Utješno je na današnji dan znati da će njegova umjetnost i nasljeđe živjeti vječno'', objavila je na svom Instagramu Marina Abramović.

Ostali Ulayevi radovi koje ćemo pamtiti su poznate instalacije ''Can't Beat the Feeling: Long Playing Record'' i ''Bread and Butter'', kojima je oštro kritizirao širenje Europske unije, te ''The Delusion: An Event about Art and Psychiatry''.

Foto: Instagram, Youtube
Objavljeno: 03.03.2020. u 10:02
Tagovi: Umjetnost

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p