UMJETNOST

U Miamiju se otvara prvi Muzej grafita na svijetu!

Senzacije iz svjetske kulture ne prestaju!

Grafiti kao slikovni izričaji sa sobom donose brojna neslaganja i rasprave. Oduvijek se provlači pitanje o njima – je li riječ o vandalizmu ili o umjetnosti? Koje god mišljenje dijelili, činjenica je da svjetska kultura nastavlja s novitetima, a ovaj put riječ je o Muzeju grafita u Miamiju, prvom takvom na svijetu!

Nakon prvog Muzeja čokolade u Zagrebu, jedinog Muzeja mamurluka na svijetu čije otvorenje u našem glavnom gradu jedva čekamo, otvara se i Muzej grafita u Miamiju. Novi muzej svjetske suvremene umjetnosti prvi je takav koji prikazuje povijest globalnog umjetničkog pokreta grafita. Svoja vrata za posjetitelje otvorit će 5. prosinca 2019. u centru Miamija u naselju Wynwood, poznatog po uličnim grafitima.

Za mnoge je riječ o najvećem i najslobodnijem umjetničkom pokretu kojeg je svijet ikada vidio, dok se drugi ne slažu s tom tvrdnjom radi cjelokupnog dojma o onečišćenju. No, jedno je sigurno – grafiti i ulična umjetnost zauvijek će biti ovjekovječeni u obliku genijalnog muzeja posvećenog isključivo tome! Muzej će, između ostalog, obuhvaćati stalnu postavu, dvije galerije značajnih izložbi i suvenirnicu koja će sadržavati nekoliko umjetničkih suradnji limited izdanja poput kolekcije igračaka, odjeće, knjiga te predmeta oslikanih isključivo za muzej.

Ostavljajući sa strane sva moralna pitanja vezana za grafite, vjerujemo kako će ovaj muzej razveseliti mnoge te dati inspiraciju brojnim posjetiteljima!

Foto: Facebook, Instagram, Unsplash
Objavljeno: 28.11.2019. u 12:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p