UMJETNOST

U zagrebačkoj Galeriji Kranjčar otvara se sjajna izložba koju morate posjetiti!

Izložba ODLUČNA Nine Đurđević s temom suicida otvara se 18. ožujka!

Izložba ODLUČNA, novi projekt umjetnice Nine Đurđević u kojoj progovara o suicidu, otvara se u četvrtak, 18. ožujka u Galeriji Kranjčar. Izložba će biti postavljena do 10. travnja. Kroz jezik umjetnosti ovaj se projekt bavi tabuiziranom temom suvremenog društva. Vlastitim suočavanjem s osobnim iskustvom unutar obitelji te iskustvima portretiranih osoba koje su pokušale suicid, likovna umjetnica Nina Đurđević otvara prostor za otvorenu komunikaciju o ovoj temi. Cilj je, između ostalog, osvijestiti kako se suicidalne misli, time i sam čin, ne događa nekome drugome negdje drugdje već je dio cjelokupnog društva te kako je podrška i destigmatizacija neophodna za zdraviji razvoj društva.

Koristeći vlastito iskustvo unutar obitelji kao polazište, Nina Đurđević portretira osobe koje su pokušale suicid, nisu uspjele i danas su voljne otvoreno iznijeti vlastito iskustvo. Izložbu čini devet portreta i 2 autoportreta velikog formata, jednako toliko popratnih tekstova, audio uradak te 300-tinjak fotografija manjeg formata koje su projicirane na zid. Kustosica izložbe je Iva Prosoli, a producentica Vanda Volić.Portretiram osobe koje su pokušale samoubojstvo na toj lokaciji, otprilike u slično doba dana. Portretiranju prethodi razgovor o njihovom iskustvu, kako su se osjećali prije, za vrijeme i nakon samog čina, što im je to iskustvo donijelo, kako se osjećaju danas. Portreti su mekani, jer ovakvoj temi ne treba dodatnog tereta već upravo suprotno, malo rasterećivanja, pojašnjava Nina Đurđević.

Svaki je portret popraćen tekstom, autoričinim dojmom svakog susreta. Izuzev spomenutih portreta bit će izložena i dva autoportreta koji su snimljena na mjestu samoubojstva autoričina oca i brata. S obzirom na to da je pristup temi otvoren i pozitivan, pri čemu se ne potiče skrivanje osobnih intenzivnih iskustava autorice, Nine Đurđević, upravo suprotno, portreti su kontrapostirani fotografijama koje autorica svakodnevno radi svojim mobilnim aparatom.Specifičnost projekta Nine Đurđević upravo je u tome što polazište ima u čovjeku, stvarnoj osobi i njezinom konkretnom iskustvu. Autorica svim portretiranima i svakoj njihovoj pojedinačnoj misli, strahu ili dvojbi prilazi otvoreno i s potpunim poštovanjem. Sa svakim provodi vrijeme, onoliko koliko je potrebno, sa svakim razmjenjuje ne samo riječi već neizbježno i energiju, koju preuzima, svladava manje ili više uspješno, što je sve jasno vidljivo na fotografijama. Sve su fotografije izuzetno intenzivne, no svaka je drukčija, jer je svako iskustvo drukčije ili točnije rečeno jer je sa svakom portretiranom osobom uspostavljen jedinstven odnos, piše u predgovoru kustosice Ive Prosoli.

Osim što se nova izložba Nine Đurđević naslanja na njezino dugogodišnje istraživanje teme autoportreta, ona je istovremeno društveno odgovorna i osim što ukazuje na sve veći problem, kroz popratni govorni program izložbe uključit će i aktivno sudjelovanje stručnjaka i zainteresirane publike putem okruglog stola koji će biti održan tijekom trajanja izložbe.Mislim da je generalno važno govoriti, najviše o teškim temama jer se time otvara mogućnost promjene paradigme i prihvaćanja. Potrebno je osvijestiti da se samoubojstvo ne događa nekome drugome. Primjerice, sve protagonistice i protagonisti izložbe dolaze iz moje šire okoline. Svi znamo nekoga tko je pokušao samoubojstvo ili ga izvršio. Da volju za životom ne gube samo osobe koji imaju nekakvu dijagnozu. Živimo u turbulentnom svijetu, nekada je vrlo lako izgubiti smisao i optimizam. Generalno, mislim da bismo se trebali početi lijepo ponašati primarno prema sebi, a onda i prema drugima, suočavati se sa svojim problemima te osvijestiti i društvenu odgovornost od koje vrlo rado bježimo, kaže Nina Đurđević.

Foto: PR
Objavljeno: 17.03.2021. u 13:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p