UMJETNOST

Volim 'odlutati' kad ilustriram; inspiriraju me putovanja, kulture, gradovi, motivi i arhitektura!

Intervju: Valentina Lulić

Projekt DNA ove godine zakoračio je u svoju treću sezonu, a talentirani ilustratori čija će djela krasiti stranice FASHION.HR portala odvode nas u svijet mašte i zadiru u aktualna društvena pitanja te zanimljivim viđenjem stvarnosti, metaforičkim prikazima i vizualizacijama umjetnost približavaju baš svima. Upravo zato pravi je trenutak da budemo tu #jednizadruge i zajedno širimo pozitivnu energiju i međusobnu potporu!

Nakon Maje Tomljenović, druga ilustratorica ovosezonskog Projekta DNA je talentirana Valentina Lulić. Valentinine ilustracije su pozitivne i vedre, prožete pastelnim tonovima i zanimljivim motivima koji šire pozitivu, ali naravno potiču i brojna pitanja te naginju na razmišljanje. Valentinina ljubav prema ilustriranju vidljiva je u baš svakom njezinom djelu jer ga karakterizira velika preciznost i pažnja usmjerena detaljima, stoga želite li Valentininom ilustracijom uveseliti svoju svakodnevicu, podsjetiti se na ono što je važno, wallpaper možete preuzeti ovdje, a u međuvremenu pročitajte o čemu smo sve porazgovarali s ovom velikom kreativkom! 

 Kad se je kod tebe rodila ljubav za ilustracijom? Možeš li izdvojiti neki prijelomni trenutak u kojem si znala da je ‘to to’?

Ljubav se rodila u ŠPUD-u. Srednja škola je za mene bila jako lijepi period gdje sam otkrivala i proučavala razne tehnike. Naravno, kasnije je preraslo u nešto veće tijekom studija.

Što te inspirira za ilustriranje? Imaš li možda neke posebne rituale opuštanja?

Volim 'odlutati' kada ilustriram. Inspiriraju me putovanja, kulture, gradovi, motivi, arhitektura…Vrlo mi je bitno da tijekom ilustriranja imam i pozadinsku glazbu, tako da se kod mene može često čuti jazz. U posljednje vrijeme moje ilustracije zalaze u sfere kartografije, gdje ilustrativne mape popunjavam zabavnim detaljima, bojama i neobičnim teksturama pomoću kojih želim uistinu dočarati atmosferu i karakter npr. nekog grada. Tako je nastala i ova mapa koja prikazuje naše kretanje unutar doma, od kuhinje do terase, od dnevnog boravka do toaleta… uz prigodne promjene dizajna papuča.

U kreativnom svijetu kreativne blokade nisu nepoznanica. Dogodili li ti se ikad nešto slično, i ako da, kako se nosiš s time?

Dogodi se, naravno. Ja prakticiram zapisivati sve svoje ideje u, nazovimo to tako, kreativnom periodu kako bi ih ponekad mogla iskoristiti u situacijama kada nastanu kreativne blokade ili jednostavno napravim mali predah.

Ilustracija kao takva može nositi veliku društvenu poruku, ali i ne mora, pa voliš li ti u svojima zaći u društvene odnose i svakodnevicu ili više naginješ svijetu mašte?

Dapače, volim biti u toku s aktualnim temama, iako nekada prevladaju one iz svijeta mašte. Na taj način se malo odmaknem od svakodnevice jer lakše je sagledati stvari kroz ružičaste naočale.

Kako izgleda tvoj kreativni proces? Kojim tehnikama i metodama ilustriranja se koristiš?

Kroz svoj rad volim nešto i naučiti prije same izvedbe, tako da volim dodatno istraživati i proučavati kako bi izvedba bila kvalitetnija. Zatim određujem palete boja, stilove, tehniku i drugo. Potom grubo skiciram i igram se oblicima te dodajem tipografiju.

Što ti je draže, digitalno ilustriranje ili ono 'starinsko' s papirom i olovkom?

Trenutno mi je draža digitalna ilustracija. Svoje ilustracije koje nastanu na papiru dodatno obradim u programima. Iako, u mom portfoliju se mogu naći mnogobrojne ručno crtane, neobrađene ilustracije.Postoji li u tvom dosadašnjem radu neki projekt, izložba ili suradnja na koju si posebno ponosna?

Izlagala sam na nekoliko skupnih izložbi, ali veliku pozornost je privukla prva samostalna izložba “MI VI ONI” u prostoru Vinyla u Bogovićevoj. Ostvarila sam brojene suradnje s klijentima i osmislila razna ilustracijska i grafička rješenja.

Kako komentiraš položaj ilustratora u Hrvatskoj? Nedostaje li projekta i angažmana ili je situacija zadovoljavajuća?

Smatram da je položaj ilustratora u Hrvatskoj nešto malo lošiji u odnosu na Europu. Projekata ima, no nisu mnogobrojni te je većina njih isključivo u komercijalne svrhe. Bilo bi dobro da ima više raznih projekata i angažmana gdje bi mi, ilustratori, imali priliku međusobno surađivati, dijeliti svoja iskustava i predstavljati svoje radove publici.Neizbježno se je dotaknuti trenutne situacije u svijetu, pa kako komentiraš sve, odnosno na koji način se i sama nosiš s novim pravilima?

Na samom početku sam bila jako zabrinuta i uplašena novonastalom situacijom. Sada je stanje puno bolje, iako i sami postajemo svjesni da se nećemo tako ubrzo vratiti 'na staro'. Pridržavanje mjera i pravila vidim kao jedan ispravan način kako bismo svi zajedno došli do boljih rezultata. Optimistična sam po tom pitanju.

Kako u ovom trenutku izgledaju tvoji dani i zaokupljaš vrijeme u izolaciji?

Vrijeme trenutno provodim u Slavoniji. Dizajniram, ilustriram, odrađujem zadatke za klijente, kuham, boravim u prirodi, 'pobjeđujem' u društvenim igrama s obitelji (hahaha), mislim pozitivno i jedva čekam povratak u Zagreb.

FASHION.HR stoji iza pokreta #jednizadruge, a cilj je potaknuti na razmišljanje što to doista možemo učiniti za druge i pomoći što jednostavnijem savladavanju krize. Što bi za tebe predstavljao taj pokret? Na koji način bi mu se pridružila?

Projekt je nadasve hvalevrijedan. Sviđa mi se inicijativa i odaziv. Svojim radom bih mogla doprinijeti izradom slikovnica za odrasle kao i ilustracijama s porukama koje bi se mogle aplicirati na razne predmete, poput majica, torbi i sl.

Kupovina domaćih proizvoda, odnosno domaćeg dizajna jedan je mali doprinos koji svatko od nas može dati, pa kako svi zainteresirani mogu kupiti tvoje ilustracije?

Planiram napraviti svoj web koji bi zapravo bio virtualna galerija mojih radova. A u međuvremenu svi zainteresirani za moje radove i suradnju mi se mogu javiti putem društvenih mreža.

Foto: Valentina Lulić
Objavljeno: 04.05.2020. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p