UMJETNOST

Zanimljiva izložba inspirirana ženskim tijelom koju morate pogledati!

Nova izložba u ISO - Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi!

Umjetnici Duje Medić i Martina Miholić se kroz autorsku izložbu pod nazivom CLOSE (UP) predstavljaju prostornim instalacijama i serijom crteža koja se temelji na mikroskopskim fotografijama. I crteži i prostorne instalacije rezultat su proučavanja ženskog tijela, ali i raznih drugih predmeta ženske tematike s kojima se umjetnici suočavaju.

Autorska izložba serije crteža i multimedijalnih instalacija otvorena je 27.11.u izložbenom salonu Izidor Kršanjavi, a bavi se propitivanjem odnosa biološkog, organskog i anorganskog, mehaničkog i tehničkog. ''Duje i Martina nas, kao u nekoj čudnoj znanstvenofantastičnoj noveli, vode u daleku prošlost i tehnološkim novotarijama pokazuju vizije budućnosti, pripovijedajući nam pritom tjeskobnu i zadivljujuću povijest ljepote, strasti i žudnje'' – poručuje umjetnički kritičar Feđa Gavrilović.



''Početi od pretpovijesnih Venera, stoga je i najlogičnije. Duje Medić ih reproducira u crtežima olovkom, potičući svojom vještinom čak i u nama, suvremenim ljudima, želju za povratkom u krilo Majke Zemlje. Martina Miholić se, nasuprot njemu (za kontrapunkt toj arhaičnoj seksualnosti), odlučila za prezentaciju modernih sprava za uljepšavanje. Njih je izložila u jednoj kutijici poput relikvija, komadića ovozemaljskih ostataka nekog sveca. Uz to, Martina izbliza fotografira njihova djelovanja na vlastitu tijelu, te otiskuje takve snimke na taktilnom materijalu koji priziva naš dodir, a taj dodir priziva požudu. Ali, Duje Medić vodi nas još bliže tajnama ženskog tijela. Osim drevnih božica plodnosti, on prikazuje teksture mikroskopski snimljenih erogenih zona jedne mlade i plodne djevojke, zanosne Venere naših dana. Ti crteži gradacijom sive, postupnim zatamnjivanjem plohe i napetošću između svijetlih i tamnih dijelova također pobuđuju naše uzbuđenje, dok u apstraktnim površinama pokušavamo naslutiti ženski vrat, dojke ili usne vagine''. Izložbu je moguće razgledati do 6.12.2019.

Foto: PR
Objavljeno: 29.11.2019. u 15:46

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p