UMJETNOST

Zanimljiva izložba koja ukazuje na odnos dizajna i svakodnevnog života

Još jedno odlično kulturno događanje koje ne želite pripustiti!

Izložba Dizajn u gradu 2 objedinjeno je izdanje i nastavak izložbe Dizajn u gradu 1 održane u studenom 2019. godine, a na šest zagrebačkih lokacija od 15. do 29. listopada otkrit će se najzanimljivije priče dizajnerskog, umjetničkog, kulturnog i društvenog nasljeđa. Izložba daljnjom prezentacijom tema iz povijesti hrvatskog dizajna ukazuje na specifičan odnos dizajna i svakodnevnog života s posebnim naglaskom na ulogu dizajna u oblikovanju našeg okruženja.

Obujmom najveći dio izložbe bit će predstavljen na staroj Tržnici Trnje koja je nekad bila središte života, a danas je riječ o napuštenim lokalima okupljenima oko praznog i beživotnog betonskog platoa, dok će kazališni plakati biti izloženi u Ulici Republike Austrije, Tratinskoj, Vlaškoj, Primorskoj i Zvonimirovoj ulici. Udaljenost lokacija trebale bi stimulirati građane na šetnju i otkrivanje najzanimljivijih priča o dizajnerskom, umjetničkom, kulturnom i društvenom nasljeđu.

Prva sekvenca posvećena higijeni

Prva sekvenca izložbe Dizajn u gradu 2 posvećena je higijeni. Na trnjanskoj tržnici postavit će se prikazi dizajna ambalaže deterdženata za rublje i suđe i suradnja jednog od najistaknutijih hrvatskih grafičkih dizajnera Borisa Ljubičića s tvrtkom Labud, dizajn ambalaža proizvoda za kosu i dizajn ambalaža kozmetičkih proizvoda kroz angažman Marije Kalentić kao kućne dizajnerice u tvornici kozmetičkih i higijenskih proizvoda Neva, koja je od 1963. godine intenzivno radila na redizajnu postojećih proizvoda i uvođenju reda u šaroliki proizvodni program, te vizualna rješenja grafičkog dizajnera, likovnog umjetnika i fotografa Željka Borčića za Saponija Lahor proizvode.

Željko Borčić i Ivan Kožarić Zagreb, dizajn sapuna, prva polovina 1970-ih

Druga i treća sekvenca posvećene kućanstvu

Pregledom najpoznatijih i najvažnijih rješenja Odjela dizajna Končar od 1971. do 1990. godine, osnovanog u cilju strateškog pristupa industrijskom dizajnu, upotpunit će se važnost uloge dizajna u oblikovanju malih kućanskih aparata. Na Tržnici Trnje prikazat će se i istraživanje grafičke dizajnerice Alire Hrabar Oremović o angažmanu dizajnera Tomislava Hrabara u tvornici emajliranog posuđa Gorica.


Električno cjedilo agruma Citrusetta, Odjel dizajna Končar

Četvrta sekvenca posvećena kazališnim plakatima

Zadnja sekvenca izložbe Dizajn u gradu 2 bit će smještena u nekadašnje oglasne ormariće Kinoteke koje od 2006. godine koristi udruga Bacači Sjenki za svoj umjetnički i istraživački urbani projekt Zidne novine. Kazališni plakati Mihajla Arsovskog bit će izloženi u Primorskoj ulici 11, Mirka Ilića u Ulici Republike Austrije 1, Vanje Cuculića u Vlaškoj ulici 53, Ivana Picelja u Tratinskoj 14 i Barbare Blasin u Zvonimirovoj ulici 2.


Cuculić, Marin Držić Dundo Maroje, Marin Držić, 2011. Zagreb

Izložba Dizajn u gradu 2 bit će postavljena od 15. do 29 listopada, dok će se njezino službeno otvorenje održati na staroj Tržnici Trnje 15. listopada s početkom u 18 sati.

Izložbom Dizajn u gradu 2 zaokružit će se dvogodišnji projekt Centar oblikovanja svakodnevice. Teme hrvatskog dizajna koje su obrađene u ovom programskom segmentu i prezentirane na ulicama grada Zagreba bit će objedinjene u Mreži dizajnerskog sjećanja, online arhivi koja će krajem listopada biti dostupna svim građanima. Mreža je zasnovana na potrebi za sustavnijim dokumentiranjem hrvatskog dizajnerskog nasljeđa.

Foto: PR
Objavljeno: 14.10.2020. u 09:47

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p