UMJETNOST

Započeo je još jedan zagrebački festival koji ne želite propustiti!

Ganz nova kulturna jesen!

Danas počinju Ganz nove Perforacije, festival izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa. Festival se održava se od 6. do 11. listopada na 15-ak različitih lokacija u Zagrebu. Ganz nove Perforacije svojevrstan je hibrid dva festivala: Perforacija & Ganz novog - koji su spajanjem svojih kreativnih i produkcijskih snaga postali snažna točka oko koje se okuplja nezavisna domaća scena.

Jesen donosi ganz novu kulturnu ponudu, a novonormalno, sudeći prema programu, i dugo očekivanu dominaciju ženskih autorica. Festival počinje u utorak, 6. listopada u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru premijerom plesne predstave Playing reality, Koraljke Begović i Jasne Jasne Žmak, koja za svoje ishodište uzima svima znane dječje igre te ih transformira u plesne sekvence gradeći kompleksnu rekonstrukciju poznatog svijeta igara.

Plesna umjetnica Roberta Milevoj u radu Rob3rta, koji je svojevrsni nastavak ranijih istraživanja Roberta, Roberta i Opet Roberta, analizira kapacitete vlastitog izvođačkog tijela u korelaciji s emotivnim segmentom bića; dok Zrinka Užbinec predstavlja Eksplodiranu sluz, koreografski pokušaj sastavljanja čudovišta nastao iz želje da se kroz plesni kolaž izazove normativna i jednoslojna percepcija tijela. Kolektiv Zvukospjevi (Hewitt, Slipčević, Guzmić) uprizoruje audiovizualni projekt Sightings-Sittings koji se nastavlja na zvučno i ambijentalno istraživanje lokacija Sjevernog mora, područje između La Manche i Norveškog mora, započet u sklopu rezidencije Otočka veza. Predstava Ispravak kazališne redateljice Marine Petković Liker dio je izvedbenog ciklusa Udaljenosti, ona je njezina peta, vjerojatno završna epizoda. Inspirirana razgovorima sa stanovnicima Darde u Baranji, ova je predstava (kao i cijeli ciklus), svjedočenje i analiziranje paradigmatskog problema života u još uvijek poslijeratnoj Hrvatskoj.

Užbinec Eksplodirana sluz, Foto: Zrinka Užbinec

Od međunarodnih gostiju, u ovogodišnjem sve-domaćem programu, predstavit će se Mala Kline s participativnim 20-satnim happeningom Dream Hostel Zagreb - Vizije ekcesa, te također slovenska grupa Feminalz s duhovitkom i britkom komedijom tijela, kazališno-glazbenom Tehnoburleskom Kradljivci slika. Festival završava 11. listopada noćnom zvučnom šetnjom Dolac spava – intimni radio u hodu Pavlice Bajsić Brazzoduro, kroz koju nas na 90-godišnjicu od izgradnje tada neželjene, a danas obožavane tržnice Dolac, vodi glas u slušalicama s povremenim glazbenim intervencijama uživo, tjerajući nas na promišljanje o različitim gradovima koji supostoje na jednom prostoru, posebice onog grada koji se, iz prašine naših dimnjaka i kostiju, tek treba uzdići.

P.Bajsić Dolac spava, foto iz knjige Snješke Knežević

U postfestum programu 17. listopada Nina Kurtela izlaže instalaciju u javnom prostoru, kreativnu intervenciju na prometnim znakovima Bez naziva. Prometni znakovi koji su inače postavljeni u javnom prostoru radi davanja uputa ili pružanja informacija sudionicima u prometu ovog puta ne uključuju naredbe i obavijesti o opasnosti već sugeriraju neka nova promišljanja prostora, vremena i kretanja otvarajući prostor za koreografiranje nekih novih stvarnosti i/ili fikcija. 11. i 12. studenog, svoj autorski rad Keinberg premijerno će u Teatru EXIT predstaviti jedna od najzanimljivijih autorica mlađe generacije, Vedrana Klepica. Predstava kroz izvedbeni i vizualni jezik istražuje ponavljajuće principe kasnog kapitalizma u kojem sami sistemi koji su osnova izgradnje jedne ekonomske zajednice, kroz nedovoljnu kontrolu, postaju razlozi njezinog raspadanja.

Milijana Babić i Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

Iako je vrijeme karantene bilo ispunjenom kulturnim sadržajima on-line tipa, iskustvo ipak pokazuje da ništa ne može zamijeniti živu izvedbu i izravni proces uživanja u umjetnosti. Ova se godina pokazala puna neizvjesnosti te nas osvijestila da ne znamo što donosi sutra i da baš zato uživamo u danas. Zato, posjetite programe Ganz novih Perforacija, a ulaz je, kao i uvijek – slobodan u sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima.

U site-specific programu Ganz novih Perforacija, poznatoj Noći performansa, podnaslovljenoj Sve je moguće osim nemogućeg prostora za performans, koja se bavi istraživanjem novih prostora za performans i društvene odnose, 17. listopada svoje performativne radove izvest će Milijana Babić i Centar za ženske studije Rijeka, Petra Mrša, Vlasta Delimar i Milan Božić, Vladimir Novak, name:, Selma Banich, Antonio Grgić, Nika Bokić, Rajna Racz i Marin Živković.

Više informacija o programu pronađite na facebook stranicama Festivala Perforacije i Ganz novog festivala te na mrežnim stranicama.

Foto: PR
Objavljeno: 06.10.2020. u 10:11

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p