UMJETNOST

Znate li da Dan žena nije samo 8. ožujak?

Kada je Dan žena postao tek 'pop' formalnost?

Kažu da je danas Dan žena. No, ne bi li on trebao biti svaki dan, baš kao i Dan muškaraca, Majčin i Očev dan, Valentinovo… Ne bismo li svaki dan trebali poštivati drugo ljudsko biće, neovisno o njegovim karakteristikama, bez da nas kapitalistički praznici podsjećaju na to? Trebaju li ženama doista ruže i pokloni 8. ožujka ili im poštivanje treba i sve ostale dane?

Ove su godine, po prvi put u povijesti Zlatnih globusa, u kategoriji filmske režije nominirane tri žene: Regina King, Chloé Zhao i Emerald Fennell, zajedno s Davidom Fincherom i Aaronom Sorkinom. Nakon Barbre Streisand, koja je 1984. postala prva žena koja je osvojila prestižni kipić u ovoj kategoriji, Chloé Zhao nakon 35 godina postala je druga dama u povijesti s ovom nagradom i prva azijska redateljica koja je osvojila Zlatni globus. Jedna od najuspješnijih žena po pitanju režije svakako je Kathryn Bigelow, prva žena koja je osvojila Oscara za najbolju režiju, BAFTA-u za najbolju režiju, Nagradu Critics' Choice za najbolju režiju i Nagradu Guild of America za izvanrednu režiju.

Filmska industrija godinama se smatra takozvanom „muškom“ industrijom, u kojoj je poželjno da žena bude lijepa, ali ne i previše pametna. Može biti glumica, ali malo teže postaje redateljica ili, ne daj Bože, direktorica velike producentske kuće. Jednostavno, bolje je ako nije na najvišim pozicijama nego u nekoj podčinjenoj ulozi. Ipak, postoje žene koje su se izborile za sebe i ostvarile povijesne uspjehe. Prva žena na čelu holivudskog studija bila je Sherry Lansing, bivša predsjednica produkcije 20th Century Fox i izvršna direktorica Paramount Pictures-a. Američka glumačka ikona Lucille Ball pokazala je da žena može biti lijepa, pametna i sposobna, kad je još 1962. postala prva žena koja je vodila veliki televizijski studio, čiji su showovi bili „Star Trek“, „The Untouchables“ i „I love Lucy“.

Upravo je Lucille Ball ono što žena često kao da ne smije biti: ako je lijepa, sigurno nije pametna, ako je pametna, sigurno nije lijepa, ako je simpatična, nemoguće da je i sposobna. Ne mogu reći ni da su nam uvijek muškarci krivi za takve predrasude. Žena je ženi često vuk i puno puta se dogodi da bi žene radije pregrizle jezik nego pohvalile ili obranile kolegicu. Ako mislite da je neka vaša kolegica lijepa – recite joj to. Nećete ispasti površni. Pronađite ispravan način i nećete biti pogrešno shvaćeni (jasno, ako već u startu nemate pogrešne namjere koje će isplivati na površinu). Ako mislite da je odlično odradila zadatak, da je sposobna – recite joj to onda kad i napravi, nemojte čekati Dan žena, njen rođendan, njen otkaz (ili svoj) da biste pohvalili ljude. Ne samo žene, ljude generalno.

Na položaj žena u filmskoj industriji u posljednje vrijeme ukazivali su pokreti poput #MeToo i #nisisama. Gdje su bile ruže i poštivanje žena kao bića u trenutcima na koje ukazuju ti pokreti? Da, nije bio 8. ožujka, pa nije bilo ni bitno. Svakodnevica dijela žena je upravo zlostavljanje. Takvim ženama ne trebaju ruže, ali bi im dobro došao zakon koji bi ih dodatno zaštitio na radnom mjestu. U Hrvatskoj prijedlog zakona o spolnom uznemiravanju prije nekoliko dana nije prošao. Iako svi jako poštujemo žene.

Neke od najuspješnijih žena u glazbenoj industriji, upravo one čije hitove „I will always love you“ ili „All I want for Christmas“ vrištimo na svakom ženskom partyju, bile su žene iza čijih se osmijeha krilo nasilje. Najnagrađivanija umjetnica svih vremena Whitney Houston, dive kao što su Mariah Carey, Beyonce, Ella Fitzgerald, Aretha Franklin. Tako snažne, a tako nemoćne u isto vrijeme.

Ipak, sve su nas one, a vjerujem i mnoge žene oko nas, naučile da trebamo biti „lavice“. Ustrajati, boriti se svakoga dana, raditi na sebi i svojim snovima, učiti iz neuspjeha i loših situacija. Teško je biti snažna, čvrsta žena. Jedna od najvećih spisateljica svih vremena, J.K. Rowling, često je isticala kako se suočavala s odbijanjima i neuspjesima, ali je jasno znala što želi i pronašla način da to i ostvari svojim trudom.

Drage žene, znam da je biti žena najljepša i najteža stvar. Ima toliko trenutaka kad sam sretna što sam žena, ali i onih kad sam svjesna da bi mi bilo lakša da sam muškarac i da bi društvo lakše prihvatilo i opravdalo neke moje postupke da sam muškarac. Želim vam da se uvijek osjećate dobro u svojoj koži i da se iz dana u dan trudite biti najbolja verzija sebe, prema vašem vlastitom scenariju, s akterima koje vi izaberete i u vašoj režiji. Jedino u tom slučaju imat ćete pravi filmski hit čiji će naslov nositi samo vaše ime. Jer Dan žena nije samo 8. ožujka.

Foto: Instagram, Unsplash
Objavljeno: 08.03.2021. u 12:48

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p