DIZAJN I ARHITEKTURA

3 razloga zbog kojih bi Mali Lošinj mogao postati nova hit destinacija

Kako izgleda luksuz domaćeg potpisa?

Mali Lošinj 
Hrvati su se oduvijek voljeli razbacivati pojmom elitni turizam, ne baratajući baš najbolje sa samom teorijom, a kamo li praksom ovog oblika turizma. Što zbog sredstava i nekvalificiranog kadra, a što zbog standardnog najpametniji smo stanja uma, balansiralo se između skupih soba u hotelima s pogledom na parkiralište i precijenjenih klubova u kojima su jedino cijene luksuzne. Ipak, stvari su se u posljednje vrijeme počele mijenjati. 

Polako se osvještava činjenica da kvalitetni turisti vrlo brzo otkriju besramno i vrlo bahato otimanje novaca, nije im dosta samo more i sunce i da, potrošit će jako mnogo novaca ako zauzvrat dobiju jedno ugodno, šarmantno iskustvo, popraćeno širokim osmijehom. Osjećat će se dobro, sjajno će se provesti i dobar glas o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji širit će se i dalje, a ugostitelji će zadovoljno trljati ruke ne spominjući u čitavoj sezoni zloglasnu 'recesiju' koja je, eto, opet kriva za manjak turista. S time na umu, počelo se investirati u obnovu hotela, destinacije su počele više pažnje pridavati sadržajima i neki svjetski trendovi su se počeli usvajati.

Vratimo li se malo na onu teoriju elitnog turizma, kao definiciju bez imalo sustezanja možemo ponuditi kompleks koji krasi najljepšu uvalu Malog Lošinja, Čikat. Nekoć su u ovom skrivenom zaljevu carevali glamur i sofisticiranost kroz niz prekrasnih vila za odmor, ljetnikovaca i perivoja vodećih austrijskih arhitekata Alfreda Kellera i Rudolfa Gobela. Danas su ove vile obnovljene ili su u procesu rekonstrukcije, no duh famoznog Belle Epoque vremena nije izblijedio. Kao veličanstveni trio jedne od najljepših uvala Jadrana, zbog koji bi Mali Lošinj za nekoliko godina mogao postati ultimativna destinacija, nameću se novi hoteli Bellevue, boutique hotel Alhambra i Villa Hortensia. Svojim suptilnim, elegantnim luksuzom popraćenim vrhunskom uslugom, nagovještavaju kako je Jadran dobio svog novog, prvoklasnog konja za utrku, a dosadašnje destinacije koje je pratio glas elitnih i trendi, mnogo materijala za razmišljanje. Konkurencija je, znamo svi, jako dobra stvar.
 
Hotel Bellevue 
Hotel Bellevue 
Hotel Bellevue 
Hotel Bellevue 
Hotel Bellevue 
Hotel Bellevue 
Hotel Bellevue 
Hotel Bellevue 
Hotel Bellevue 
Hotel Bellevue 
Hotel Bellevue 
Jedinstveno mjesto luksuza. Ovom rečenicom započinju brošure hotela Bellevue, na prvi pogled nagovještajući priču kakvu možemo pročitati u svakom drugom promotivnom članku. No, imate li te sreće da zakoračite u ovaj monumentalni kompleks, detalj po detalj otkrivat ćete kako ova rečenica baš i nije isprazna kreacija dovitljivog PR-ovca. Gledajući širom otvorenih očiju, vođeni iznimno stručnim i toplim osobljem, shvatit ćete da je svaki komadić ovog hotela namijenjen uživanju. Njegova originalna arhitektura seže u 1966., no detaljna, sveobuhvatna obnova predvođena arhitektom Andrijom Rusanom pretvorila je Bellevue u prvi hotel s pet zvjezdica na otoku Lošinju, i to prema svjetskim, a ne hrvatskim standardima. Skriven u mirisnoj borovoj šumi samo nekoliko koraka od modrozelenog mora, prvo će vas oduševiti svojim prozračnim, impresivnim lobijem, očarati još impresivnijim srcem čitavog objekta - atrijem u kojem ćete kavu piti uz stoljetne borove, stabla limuna, na svježe pokošenoj travi i uz grmove aromatičnog bilja. Nakon toga ćete se uputiti kroz njegove grandiozne barske odaje i popiti čašu konjaka uz zvuk klavira te ćete hedonistički pohod nastaviti u restoranu isprobavajući ukusna lokalna jela čiji se sastojci dobivaju od domaćih uzgajivača s otoka, dok se aromatično bilje uzgaja u vrtu na krovu restorana. Nadalje, potpuno ćete se zaljubiti u nepregledne odaje spa klinike uz koje ćete razumjeti zašto je plaža prazna. Da čitava priča bude još bolja, u sklopu hotela nalazi se i butik u kojem vas čekaju isključivo domaći dizajneri. Nenad Sovilj, Ivana Omazić, A'marie, Kristina Fazinić, S-dress, ali i izvorne hrvatske poslastice te osoblje koje radi u modnim kreacijama Branke Donassy zaokružuju ovu fantastičnu priču koju je stvarao tim vrhunskih domaćih arhitekata, umjetnika i dizajnera.
 
Vila Hortensia 
Vila Hortensia 
Vila Hortensia 
Vila Hortensia 
Vila Hortensia 
Vila Hortensia 
Vila Hortensia    
Tik do hotela Bellevue, smjestila se pak elegantna austro-ugarska ljepotica s početka 20. stoljeća koja je donedavno još mirisala na svježu boju i radove. Sada Vila Hortensia nudi sedam luksuznih Suiteva i jednu dvokrevetnu sobu s nevjerojatnim pogledom na more ili zelenilo parka, privatnog conciergea, kuhara i batlera, vanjski bazen i privatnu plažu, ali i privatni prostor za opuštanje sa saunom, hidromasažnom kadom i prostorijom za fitness. Tradicionalna arhitektura osvježena je dodirom modernog stila, dizajnerskog namještaja i pomno izabranih detalja, a skrivena u šumi stoljetnih borova, drugi je razlog zbog kojeg bi lošinjska uvala Čikat mogla postati omiljena mondena oaza na Jadranu. 

alhambra 
alhambra  alhambra alhambra alhambra
 
Treći dragulj ove sofisticirane lepeze je boutique hotel Alhambra, čije se otvorenje tek očekuje. U ovom lijepom spoju povijesne austrougarske arhitekture i vrhunskog modernog komfora koji je ujedno i član svjetskog lanca Small Luxury Hotels, ne sumnjamo kako će svoj idealan odmor pronaći mnogi ljubitelji beskompromisnog luksuza. U uređenju interijera hotela Alhambra korišteni su ekskluzivni materijali i vrhunski dizajn, privatna plaža s dizajnerskim ležaljkama i suncobranima nalazi se ispred hotela, a Alhambra Spa oaza šlag je na torti ovog mjesta stvorenog za potpuno opuštanje. 

Baš kao što smo mi ostali očarani atmosferom, visoko kvalificiranim kadrom i suptilnošću kojom je luksuz izveden u ovim nevjerojatnim kompleksima domaćeg potpisa, ne sumnjamo da će se isto dogoditi brojim posjetiteljima u potrazi za nečim ekskluzivnim, vrhunskim, a opet autentičnim hrvatskim. Taj elitni turizam koji tako žarko želimo u našoj zemlji, ovdje je dobio glavu i rep te, a jedino što se od Malog Lošinja očekuje kako bi postao nova it destinacija jest jednako kvalitetnim sadržajima popratiti hvalevrijedan kompleks.
 
Foto: PR
Objavljeno: 23.07.2015. u 15:02

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p