LIFESTYLE

3Dtech: Kreativni zagrebački startup u borbi protiv koronavirusa!

Kako je svjetska katastrofa na površinu iznjedrila sjajne pojedince

U proteklih nekoliko tjedana, otkako je svijetom poharao korona virus, poznatiji kao Covid-19, svjedoci smo brojnim inicijativama proaktvnih svjetskih 3D startupova koji pomažu u rješavanju problema nedostatka medicinske opreme. Da u ovom slučaju vrijedi ona stara izreka "svako zlo za neko dobro" dokaz su brojni pojedinci čije ime i rad inače nikada ne bi dospijeli na naslovnice novina, nažalost. Ipak, s ponosom možemo reći kako sa iskrenim zadovoljstvom predstavljamo jednu od mnogobrojnih priča o kojima želimo čitati i kad sve ovo bude gotovo!

Tako je i zagrebački startup 3Dtech prije gotovo tri tjedna krenuo u pomoć u borbi protiv širenja zaraze i posljedica koje virus COVID-19 nosi. Tročlani tim iz 3Dtech startupa zamijetio je glavni razlog povećanja stope smrtnosti u Italiji, jednoj od najteže pogođenih zemalja kada govorimo o broju zaraženih, a to je nedostatak Venturijevih cijevi koje su neizostavni dio funkcionalnih respiratora. S obzirom na činjenicu da su spomenute cijevi potrošni medicinski materijal, 3Dtech tim odlučio je svoje 3D printere prenamijeniti u uređaje za proizvodnju Venturijevih cijevi, ali i druge medicinske opreme za kojom postoji potreba u hrvatskim bolnicama. Do sada su isporučili pozamašan broj Venturijevih cijevi za niz hrvatskih bolnica, tisuće zaštitnih vizira za medicinsko osoblje i nekoliko stotina ClipOn kvačica za zaštitne maske, a svojim nesebičnim doprinosom dokazali su da i sektori koji na prvi pogled, u ovakvoj krizi, mnogima izgledaju bespomoćno, uz malo kreative mogu itekako pridonijeti borbi protiv pandemije. A što imaju za reći o samom startupu, akciji koju provode te budućnosti 3D tehnologije uopće, saznajte u nastavku.Potaknuti trenutnom situacijom u svijetu, hrabro ste odlučili sudjelovati i pomoći liječnicima u borbi protiv pandemije. No, kako točno izgleda vaš doprinos i kako je konačna odluka pala? Jeste li dugo planirali ovaj potez?

Naš doprinos sveo se najviše na donaciju vizira, koji su od medicinske opreme najviše traženi. Isprintamo obruč na koji za sada postavljamo jednokratnu zaštitnu foliju (u cilju nam je zamijeniti nju višekratnom koja bi se mogla dezifincirati), te stegnemo sve lastikom. Također nudimo i pomoć sa ClipOn kvačicama uz koje možete napraviti vlastite maske od bilo kojeg materijala ili filter papira te s lakoćom printamo Venturijeve cijevi koje kao potrošni materijal nedostaju pacijentima na respiratorima.

Koliko vremena je zapravo potrebno za nacrt i izradu jednog potrebnog dijela?

Nacrt obruča za vizir je uvijek isti, on traje između 30 do 60 minuta. Print seta od 180 obruča za vizir isprintamo u 12 sati, i to zahvaljujući vlastito razvijenoj tehnologiji i našim 3D printerima. A za sklopiti obruč, lastiku i foliju potrebno je svega nekoliko trenutaka.

Jeste li već stupili u kontakt i postigli dogovore s nadležnima?

Stupili smo u kontakt s bolnicama i privatnim poliklinikama KBC Dubrava, Klinika za traumatologiju KBC – a „Sestre milosrdnice”, Merkur, Dom – Zapad, Dom zdravlja – Centar, Klinika za intektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Klinički bolnički centar zagreb, Dom zdravlja Zadar, Dom zdravlja Benkovac, Dom zdravlja Novska, Dom zdravlja Podstrana itd. Svim navedenim bolnicama donirali smo vizire.

Medicinski viziri                                              

Smatrate li da je 3D printanje tehnologija koju nadležni svakako trebaju uzimati u obzir u ovakvim, kriznim situacijama? Koliko je hrvatska javnost, iz vaše perspektive, upoznata s dosezima 3D tehnologije?

Nadležni svakako trebaju uzimati u obzir tehnologiju 3D printanja u ovakvim situcijama. Naša procjena je da će se svijet, nakon borbe s Covidom – 19, napokon okrenuti tehnologijama ovog tipa i prepoznati budućnost ulaganjem u nove tehnologije, nove načine promišljanja i rješavanja situacija. Hrvatska javnost je, smatramo, upoznata s tehnologijama 3D printa no ne i sa njenim dosezima. Postoji nekoliko načina 3D printanja; laserom, smolom, filamentom, a svaka navedena tehnologija ima svoje predsnoti i mane. S obzirom na to da je to grana koja tek raste i čije prednosti tek otkrivamo, teško za pretpostaviti da je hrvatska javnost upućena u stvari koje tek trebaju biti otkrivene i predstavljene.

Koliko je kreativnost važna u ovom području?

Kreativnost i razmišljanje „izvan okvira“ izrazito su važni u ovakkvim situacijama. Upravo takav način razmišljanja otvara puteve kojih nećete biti svjesni ako slijepo slijedite konvencionalne i dobro poznate upute i načine rada.

Koje korake smatrate da bi Hrvatska trebala poduzeti kako bi uspješno držala korak s brzim razvojem 3D tehnologije koja se odvija u svijetu?

Jedan je korak - ulaganje u poduzeća koja se bave 3D tehnologijom, a koja se još uvijek mogu nabrojati na prste jedne ruke. Posebno je važno podržati inovatore iz tog područja, kao što je 3Dtech koji radi na prvoj hrvatskoj tehnologiji 3D printa. To nije samo u interesu poduzeća, već u interesu čitave zemlje.

Venturijeve cijevi

Koliko je daleko zapravo odmakla primjena 3D printanja u svjetskoj medicini? Na kojim područjima je postignut značajan napredak?

Daleko je odmaknula primjena 3D printanja u svijetu, ali i kod nas. U području medicine koriste se 3D printane proteze, kozmetike za protetske nastavke, razni modeli zubiju, dijelovi zalisaka za srčane bolesnike, a da ne govorimo o avioindustriji, automobilskoj industriji, industriji nakita i slično. 3D tehnologija u ova područja unosi brojne promjene.

Smatrate li da je moguće značajnije popraviti stanje hrvatskog zdravstva tehnologijom?

Kratko i jasno – DA!

Nailazite li na kakve prepreke u svijetu medicine (ili bolje rečeno ekonomije) kada govorimo o 3D tehnologiji i konkurentskim brendovima i proizvodima koje s lakoćom duplicirate?

Naš primarni cilj nas jest proizvoditi inovativne strojeve i proizvode, a ne duplicirati. Dupliciranje se sada, u situaciji krize, pokazalo kao nešto što s lakoćom možemo izvesti. Prepreke u plasiranju na tržište su uvijek iste; dobiti publiku vodećih konkurenatskih divova koji su već dobro utabali svoj put i na koje su kupci već navikli i stekli njihovo povjerenje. Nedostaci o kojima govorimo u odnosu na „divove“ su uglavnom financijskog karaktera.

Kako prognozirate budućnost uvođenja 3D tehnologije u svijet? Mislite li da će u skorijoj budućnosti ona imati veliku ulogu u svakodnevnom životu, a ne samo u svijetu tehnologije?

Po našim procjenama smatramo da je 3D tehnologija već zauzela svoje mjesto u svjetskoj tehnologiji ali i domaćinstvu. Ne biste vjerovali koliko „3D hobista“ postoji; to su mahom ljudi koji se ne bave 3D tehologijom, ali u svojim kućanstvima imaju neku jefitnu i jednostavnu verziju 3D printera kojom se koriste za pritanje nekih svojih stvarčica. 3D tehnologija već je pokucala na velika i mala vrata i njene prednosti već su dobro poznate. Pitanje je trenutka kada će 3D tehnologija poslati u zaborav one tehnologije koje su joj prethodile.

Foto: Zicer, 3DTech
Objavljeno: 08.04.2020. u 10:18

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p